Nyheter

Slik tenker du som en vinnerskalle

Filip Ingebrigtsen synes det er slemt, men å fyre seg opp og få seg selv til å tenke at han er mye bedre enn alle andre, er det som trigger ham til å prestere.

Når Filip Ingebrigtsen (25) sitter i det lille trange rommet med konkurrentene før de skal ut på banen, sitter mellomste Ingebrigtsen og sier til seg selv at alle andre er «losers».

– Jeg får meg selv til å tenke at jeg er bedre enn alle andre i rommet. Egentlig er det fine folk. Egentlig er det ikke naturlig for meg å tenke slik, men vi trigges av forskjellige ting. For meg har det vært en lang prosess å finne ut ting som gjør at jeg tar ut mitt beste på banen, sier Filip Ingebrigtsen.

LES OGSÅ: Slik ble Filip best mot alle odds

Konferanse

Torsdag, under på BI Stavanger, ble han intervjuet av Næringsforeningens Harald Minge på scenen foran både toppidrettsutøvere og toppleder fra næringslivet. Meningen med er å få idrettsutøvere, skuespiller, musikere og leder i næringslivet til å lære av hverandre.

Så hva kan vi lære av Ingebrigtsen? Den mellomste Ingebrigtsen-broren har konkrete råd til både ledere og arbeidstakere i arbeidslivet.

– Jeg står ikke opp og går ut og løper på måfå. Jeg har en plan. Jeg er bevisst på alt jeg gjør. Jeg vet akkurat hva som må til for å komme meg til EM, og hva jeg gjorde for å vinne EM-gull i 2016. Akkurat det kan overføres til arbeidslivet, sier Ingebrigtsen til RA.

Løpsfantomet mener folk, ledere og vanlige folk, må finne ut hva som motiverer dem til å gå på jobb, og hva de kan gjøre for å gjøre en best mulig jobb.

– Det er konkurranse i næringslivet også. Vær bevisst må hva du må gjøre for å nå målene dine. Ikke bare gå på jobb og la ting flyte av seg selv. Ta kontroll. Analyser hva du har gjort, og hva som funker og ikke er bra nok, sier han.

LES OGSÅ: «Tidenes lokale friidrettsprestasjon»

Stavangers svømmedronning, Sarah Louise Rung, er enig.

– I idretten har vi veldig tydelige mål. Trening og forberedelser som må til for å få det sluttresultatet man ønsker. Det kan overføres til næringslivet, sier Rung til RA.

LES OGSÅ: – De er hele regionens gullgutter

– Sterk prestasjonskultur i regionen

Prestasjonskonferansen ble første gang avholdt i Stavanger torsdag. Idrett-, kultur og næringslivstopper var samlet på BI Stavanger for å lære av hverandre. Finne fellesnevnere for å lykkes. Konferansen er blant annet i samarbeid med Næringsforeningen i 
Stavanger.

– Det er en sterk prestasjonskultur i næringslivet i Stavanger og fylket. Hvordan næringslivet og bedrifter håndterte oljekrisen viser det, sier Minge til RA.

– Den jærske kulturen er at vi løser utfordringer og ordner opp, finner muligheter og få ting til å fungere. Vi liker å si at dette er unikt i Norge, det samme sier folk som kommer utenifra, legger Minge til.

Næringsforeningsdirektøren håper Prestasjonskonferansen kan bli et årlig arrangement.

– Vi satser på at dette kan bli en tradisjon. Å samle idrett, kultur og næringsliv og lære av hverandre, sier Minge og tilføyer:

– Næringslivet selv er også gode på å lære av hverandre, gjøre hverandre gode, men samtidig konkurrere når en skal konkurrere.

LES OGSÅ: – Jeg har ikke lyst til å jobbe i et system som skaper tapere

Tore Øvrebø, toppidrettssjef i Olympiatoppen sier at næringslivet har forbedret seg på målstyring.

– Tidligere var målstyring noe idretten var tidlig ute med. Nå har næringslivet utviklet seg og kommet langt fram også der. Det viktigste i dag er behovet for ledelse i hverdagen. Er det nok ledelse i hverdagen? Forventer vi at folk klarer seg alene? I idretten tenker man jo at ingen klarer seg alene. Verken treneren eller utøveren, sier Øvrebø til RA.

LES OGSÅ: Mens Sandnes og Sola tilbyr gratis SFO til barn med spesielle behov, tar Stavanger kommune betalt

Minge påpeker at mange toppledere i arbeidslivet er tidligere idrettsutøvere. En av disse er Hans Inge Skadberg, håndballspiller og SIF-legende, nå er Ikea-varehussjef på Forus.

– Idrett er den beste læringsarenaen for ledelse. Du vet hvordan du skal prestere foran 5000 tilskuere. Du lærer hvem som skal piskes og hvem som må styrkes. Ikea er opptatt av vinnerkultur. Alle ansatte, uansett alder, er talenter. Og jeg er overrasket hvor mye skjult talent det er blant våre 320 ansatte på Forus. Alle har noe å bidra med, sier Skadberg.

Mer fra Dagsavisen