Kristoffer Haugen har hatt mange skuffelser i 2017. Backen er lite lysten på spill på nivå to med Viking i 2018 og vil be om å få forlate skuten ved et nedrykk som nå virker uunngåelig. FOTO: CARINA JOHANSEN, NTB scanpix

Slik tenker de om Viking-framtiden

Kristoffer Haugen (23) er klar i talen på at OBOS-liga verken frister eller er forenelig med hans ambisjonsnivå. De andre unge salgsobjektene i Viking er ikke like tydelige på planene sine.

Følg RA Sporten på Facebook!

Haugen har de siste årene vært gjenstand fra interesse fra flere klubber. Viking har takket nei til bud både fra dansk fotball og fra Molde. I vinterens vindu sa spilleren selv nei til VIF.

Haugen har vært en lojal tjener lenge, men nå er han klar på at det er på tide å skifte beite.

– Det er klart at OBOS-ligaen ikke er noe som frister. Jeg har ambisjoner om spill på høyere nivå enn det. Om jeg får gå i vinter er det helt klart å foretrekke, sier han til RA.

LES OGSÅ: Legenden kjenner på nedrykksansvaret

Kontrakt ut 2018

Kontrakten hans løper ut neste sesong, men håper nå noe nytt dukker opp. Karriereplanen han har satt opp med agent Jim Solbakken peker også på nye utfordringer nå.

– Planen var å flytte på seg nå i sommer eller i vinter.

– Hvor ønsker du deg?

– Jeg håper det dukker noe spennende opp, men norsk fotball er ikke den mest attraktive. Det hjelper heller ikke å ligge i bunnen.

Haugen er Viking-gutt på sin hals, men innser samtidig at det godt kan være at en annen klubb i eliteserien blir det eneste reelle alternativet.

– Jeg vil helst ut av landet nå, men om det ikke skjer må jeg kanskje vurdere en annen toppklubb i Norge isteden. Jeg føler ikke at det er noe fristende å spille på nivå to. Det handler også om at jeg er 23 år og i en alder hvor det må skje noe.

– RBK har jo halve Viking i stallen. Følger du etter?

– Det er for vanskelig å svare på. Jeg måtte hatt noe konkret på bordet.

Drømmeovergangen er han likevel ikke i tvil om.

– Jeg er veldig svak for engelsk fotball. En klubb i Championship hadde vært kult. Det har vært litt interesse før, men ingenting konkret. 2. Bundesliga hadde også vært spennende, men vi får se. Det er vanskelig å si nå.

LES OGSÅ: Resignert Danielsen: – Definitivt spikeren i kisten

Usikker

Julian Ryerson er (19) yngre enn Haugen, men har også spilt fast i to år. Han erkjenner også at OBOS-ligaen ikke frister i et sportslig perspektiv.

– Det er kanskje ikke helt heldig med spill på nivå to for meg, erkjenner han.

Samtidig har han ingen planer om å sutre seg ut av en inngått avtale. Lyngdølen er bundet til Viking ut 2018.

– Og jeg kommer selvsagt til å forholde meg til kontrakten. Så må vi se det litt an. Om klubben sier ja til et tilbud må jeg vurdere det. Nå tenker jeg egentlig mest på å fullføre de siste kampene på en god måte.

Ryerson har Tore Pedersen som sin agent. Om han kommer opp med noe i utlandet kan det friste.

– Jeg er ikke redd for å reise ut nå og frykter ikke en utfordring. Men det er vanskelig å si noe om det nå.

Ryerson forteller at han har hørt litt rykter og snakk om interesse tidligere, men ikke noe nylig.

LES OGSÅ: – De ser store likheter med 1986

Vil ha nøkkelrolle

Zymer Bytyqi (21) har allerede et opphold i Red Bull Salzburg bak seg og kontrakt med Viking ut 2018. Han sier til RA at han ikke har tenkt så mye på framtiden. Likevel er det klar på en ting:

– Jeg blir 22 år snart og behøver mer spilletid.

– Så en nøkkelrolle i Viking på nivå to tiltaler deg?

– En nøkkelrolle er det jeg ønsker og det jeg trenger. Jeg har dessuten blitt veldig glad i Viking og forholder meg til kontrakten, sier Lura-karen.

– Har du hørt om interesse fra andre?

– Man hører jo ting i ny og ne, men ingenting konkret, sier han.

Når det kommer til resten av stallen til Viking er det ikke mange andre spillere som har en alder og en kontraktssituasjon som gjør dem til gode salgsobjekter. Spillere som Fredrik Torsteinbø og Tommy Høiland har lange avtaler og begge har vært tydelige på at de er med ned ved et eventuelt nedrykk.

Klubben har samtidig mange spillere på utgående korte avtaler. Her finner vi navn som Ghislain Guessan, Andreas Nordvik, George Green, Ross Jenkins og Sime Gregov. Trener Ian Burchnall sa nylig til RA at han svært gjerne ser at klubben forlenger med Nordvik, Green og Jenkins nå for å starte 2018-byggverket.

Rasmus Martinsen har på sin side signalisert at han gjerne blir med ned en divisjon. Det gjør også André Danielsen.