Spaneren «Eirik» får god oversikt over hvem som befinner seg på balkongen på den andre siden av gata med dette håndholdte kameraet. Foto: Caroline Teinum Gilje

Slik spaner han på utro ektefeller

«Eirik» fra Stavanger har siden 2014 hatt en bigeskjeft utenom det vanlige.

– Jobben min kan nesten minne om en kriminalfilm.

Vanligvis jobber han som prosjektleder innenfor en liten, privat bedrift. Om lag én gang i måneden tar han oppdrag som spaner for det Sandefjord-baserte firmaet Etterforsker1. De tilbyr private etterforskningstjenester til både privatpersoner og næringslivet.

En helg med spaning anslår de koster mellom 10.000 og 15.000 kroner.

LES OGSÅ: Banket kona etter at han fant nakenbilder på telefonen hennes

Ifølge fjorårets regnskapstall omsatte firmaet for 2,2 millioner kroner.

– I Rogaland har jeg hatt flere saker hvor jeg spaner på folk som står i barnefordelingssaker, som mistenkes for utroskap eller som er i konflikt med naboen, forteller «Eirik», som ikke ønsker å stå fram med navn.

Bilnøkkel med kamera

Diskresjon er da også alfa og omega i denne bransjen. I sin sølvgrå, noe slitte personbil skiller han seg heller ikke ut i mengden når han denne mandagen kjører rundt på Storhaug for å vise RA hvordan han jobber. Inni bilen finnes imidlertid et noe utradisjonelt inventar.

– Dette redskapet er en favoritt, og noe jeg bruker ofte, sier han, og drar fram det som ser ut en høyst ordinær bilnøkkel. I virkeligheten inneholder den et høyoppløselig kamera som kan ta stillbilder og film, hevder «Eirik».

I en dagligvarepose har han også et lite, håndholdt filmkamera, speilrefleks, kikkert og briller med innebygd kamera. Sistnevnte har han brukt under spaning på en bedriftseier på restaurant.

– På den måten kommer jeg tett på folk uten at de fatter mistanke.

Sporer biler

Det hender også at han driver med GPS-tracking av biler, forteller han.

– Hvor går grensene for hva slags metoder du benytter?

– Jeg holder meg alltid innenfor loven. GPS-tracking brukes for eksempel i samråd med klienten, og sporingen festes kun på biler som eies av klienten, og hvor alle sjåfører er informert om at det er sporingsutstyr på den. Dermed holder jeg meg innen lovens grenser dersom jeg spaner på ektefeller som mistenkes for utroskap.

Daglig leder i Etterforsker1, Thomas Mathiesen, anslår at om lag 15 prosent av oppdragene deres kommer fra Rogaland.

LES OGSÅ: Banket kona da han så bilde der en annen mann holdt rundt henne

I tillegg til «Eirik» har firmaet ytterligere én kontakt i Stavanger.

– Vi tar en del av sakene som politiet ikke har ressurser til å prioritere. Folk har dessuten mye penger i dag, og har råd til denne typen tjenester, sier han.

THH Consulting AS er et annet firma som spesialiserer seg på detektivarbeid og privatetterforskning.

– Har blitt stuerent

I snitt har de mellom 12 og 15 saker i Rogaland per år, anslår de. Totalt omsatte de for rundt 1,6 millioner kroner i fjor.

– Men det siste året har vi hatt noen flere, så tallet i år kommer trolig opp i cirka 20–25 saker, sier Terje Holt Horslund, som titulerer seg som autorisert privatetterforsker.

Ifølge ham dreier oppdragene seg om klienter som opplever å bli stalket, barnevernssaker, arv, bistand til advokater, bakgrunnssjekk og utroskapssaker.

– Gjennom krimserier og oppslag i mediene, kan det virke som om det har blitt mer stuerent å benytte seg av privatetterforskere, sier han.

Skeptisk

Men er det lovlig å filme folk med skjult kamera?

– Det kan være et brudd på personopplysningsloven. Det det må i så fall vurderes i hvert enkelt tilfelle, sier påtaleleder Kristin Nord-Varhaug i Sør-Vest politidistrikt.

Hun er ikke kjent med at det drives privat spaningsvirksomhet i Rogaland, men melder at dersom det kommer konkrete opplysninger om bruk av ulovlige metoder, så vil de følge dem opp.

– Etterforskning er en politioppgave, sier hun.

I Politiets Fellesforbund Sør-Vest ber de folk tenke seg godt om før de bruker store summer på privatetterforskere.

– Hva er målet med å benytte seg av disse tjenestene, og vil de få noe igjen, er blant spørsmålene man bør stille seg, sier lokallagsleder Erlend Ravndal Bjørnestad.

LES OGSÅ: Mann banket konas elsker