Nyheter

Slik smaker maten på Den spiselige byfest

RA har testet retter på Den spiselige byfest, og kun én rett får terningkast seks.

Bilde 1 av 10

På Storhaug var det liv, god stemning og mye folk da Spiselig byfest åpnet i går. Med store utearealer, deilig vær og god mat kunne det se ut til at alle de oppmøtte koste seg stort i sommervarmen.

For sjuende år på rad prydes områdene rundt Lervig-parken, Tou og Fermenten av matboder og aktiviteter for hele familien. I år kan man dra på konserter, hoppe på trampoliner, og områdene er som regel røykfrie. Det gjør Den spiselige byfest, om mulig, enda mer familievennlig.

Ingen kjøpeplikt

I går var det en nedpå-stemning uten like i Lervig-parken, et deilig avbrekk fra det ellers hektiske Stavanger i disse dager. Denne langhelgen er noe siddiser med flere, ser fram til i lang tid. Når det forventes en kvart million besøkende i løpet av fire dager, sier det seg selv at det kan være godt med en liten pause. Den spiselig byfest i Stavanger Øst er et godt alternativ for dette.

På Den spiselige byfest er det ingen kjøpeplikt, men om du skulle føle deg likevel litt sulten, anbefales tacoen fra TAKO by Fortou, på det sterkeste. Marinert svinenakke med deilig tilbehør, og saltbakt sellerirot med salsa, serveres i hver sin lille maistortilla. Den får terningkast seks av RA, med god grunn.

LES OGSÅ: Dette er de beste rettene på Gladmat i 2019

6

TAKO by Fortou

Hva: Svinenakke fra prima Jæren og saltbakt sellerirot fra Jæren

Pris: 59 kroner per stykk

Vurdering: 
Svinenakke fra Prima Jæren bestod av svin marinert i «al pastor»-marinade med salsa av perletomat fra Ryfylket. Den ble servert med ananas, urter og jalapenodressing, som gjorde retten både forfriskende, og søt, med et lite sting. 
Saltbakt sellerirot fra Jæren var en langtidsbakt sellerirot marinert i achiote og chili med salsa av eple og fennikel. Den ble toppet med frijoles, urter og jalapenodressing. Denne var hakket sterkere enn den andre, men vel så god. 
De ble servert i hver sin liten maistortilla.

###

5

Bellies

Hva: Mezetallerken

Pris: 135 kroner

Vurdering:
En god og raus vegansk rett som bestod av steinovnsbakt surdeigspita, baba ganoush, klassisk hummus, råkost, nøtterull med kantarell og rabarbara, «krabbekaker» uten krabbe, men med artisjokk, og tabbouleh. Favorittene i denne buffeten av en tallerken var steinovnsbakt surdeigspita og hummus.

###

4

A. Idsøe

Hva: Midsummer-pølse

Pris: 99 kroner

Vurdering: 
En veldig god og kraftig pølse med mye smak. Den ble servert med syltet løk og sprø løk, og med en stripe ketchup smakte det veldig godt. Pølsebrødet var veldig godt, men noe klissete på grunn av den syltede løken. Alt i alt er dette et veldig godt alternativ dersom man ikke orker så mye mat.

###

Ostehuset Øst

Hva: Grillet kyllingburger

Pris: 135 kroner

Vurdering:
En god grillet kyllingburger servert med kålsalat, yuzukosho-mayo, koreansk bbq på hjemmelaget brød og potetsalat. Skulle gjerne sett at det var litt mer smak i mayoen og bbq-en, men den ekstremt gode og lune potetsalat gjorde opp for det. Den alene var verdt å kjøpe retten.

###

Delizia

Hva: Cookies med is

Pris: 75 kroner

Vurdering:
Er du fysen på en god dessert eller noe avkjølende i varmen er dette isen å velge. Man får servert en kule is, etter eget ønske, mellom to varme og saftige cookies. Det er en mektig søtsak, så ikke spis så mye i forkant.  
P.S. Husk servietter, klissegaranti følger i prisen.

Kathinka Skott Hansen

3

Fermenten

Hva: Kombuchakaffe

Pris: 55 kroner

Vurdering: 
Dersom du er glad i kombucha og kaffe anbefaler jeg deg å prøve denne forfriskende drikken. Selv om det er raust med kaffesmak, er det mye syrlighet, og den kan nok virke avkjølende i varmen. Selv syntes jeg det var noe snodig med kullsyre i kaffedrikken, så neste gang bestiller jeg dem hver for seg.

Kathinka Skott Hansen

PS! RA har testet 24 av årets Gladmat-retter. Vi er sikre på at det også finnes gode retter hos andre utstillere, derfor anbefaler vi å sjekke Gladmats egen oversikt over retter til 40 kroner.

Mer fra Dagsavisen