Slik skal Stavanger-selskap redde flere liv

Med en spilltilnærming til førstehjelp ønsker Laerdal Medical å gjøre folk flest i bedre stand til å redde liv. I går fikk Stavanger-selskapet utmerkelsen DOGA-merket.

Utmerkelsen blir delt ut til Laerdal Medical torsdag ettermiddag på DOGA-dagen 2019 i Oslo. 
  
– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, i en pressemelding.
  
Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i Design og arkitektur Norge (DOGA), påpeker at DOGA-merket er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter. 
  
– Med CPR Race leverer Laerdal Medical livreddende design i ordets rette forstand. Jo mer motiverte vi er, desto mer lærer vi. Å ta spillelementer inn i førstehjelpsopplæring er derfor en svært god idé, sier han. 

Kobler app og dukke

Én av 20 vil i løpet av livet være i en situasjon der de trenger ferdigheter innen hjerte- og lungeredning, ifølge Laerdal Medical. I slike liv-eller-død-situasjoner er det for sent å google seg fram til hvordan man skal opptre. 

LES OGSÅ: – Hver person som dør i trafikken er en tragedie som får store ringvirkninger

Juryen er imponert over CPR Race, og påpeker at samarbeidet med British Heart Foundation og American Heart Association betyr at konseptet har et betydelig kommersielt potensial: 
  
«Det er smart og innsiktsfullt å øke motivasjonen for å lære livredning ved å introdusere gamification i koblingen mellom en app og en dukke. CPR Race følger i sporene til andre løsninger fra Laerdal Medical, som kjennetegnes ved smart bruk av designmetodikk,» står det i jurykjennelsen. 

Vil redde en hlav million flere liv  

Laerdal Medical har en målsetning om at en halv million flere liv skal reddes på verdensbasis årlig. 
  
DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier. 

LES OGSÅ: Blodbanken skal bli mer fleksibel