Tut og kjør: Trine Skei Grande har avlyst sommerferien i år og lagt ut på Norges-turné, i en elbil med fryktinngytende ustabil rekkevidde.

Slik skal hun redde stumpene

Venstre-leder Trine Skei Grande tar hele landet i bruk når partiets framtid skal berges. Bare elbilen ikke streiker nå.

Hva holder Trine Skei Grande våken om natta? Akkurat de siste nettene er det en plagsom skjære som har holdt det gående mellom klokken 03.00 og 05.00.

Likevel er det en smørblid Venstre-leder som står utenfor leiligheten sin i Gamlebyen i Oslo, så tidlig på morgenen at det ikke ble tid til en kopp kaffe. Ja, for skal du redde partiet ditt fra et politisk mageplask, må du opp om morran.

– Jeg vil i hvert fall kunne tenke 12. september at det ikke er et minutt jeg kunne brukt annerledes, sier Venstre-lederen. Derfor avlyste hun sommerferien i år og la ut på Norges-turné, i en elbil med fryktinngytende ustabil rekkevidde.

LES OGSÅ: – Vestlandet best på omstilling (RA+)

Gründer-Grande

Fram til 1. august skal gründere i alle landets kriker og kroker besøkes.

– Veldig mange gründere føler ikke at den jobben de gjør verdsettes, og at det ikke verdsettes at de skaper arbeidsplasser. Mange blir også mistrodd. Den tillitskontrakten vi ofte skryter over at vi har i det norske samfunnet, når ikke alltid fram til gründere, mener partilederen.

Får Skei Grande bestemme, skal dette valget stå mellom politikerne som vil dra Norge inn i framtida og de som vil at ting skal være som de alltid har vært.

– Jeg vil være på lag med dem som har skjønt at vi hele tida må være i endring for å klare å skape arbeidsplasser for framtida.

Derfor går Venstre til valg på skole og gründerpolitikk, i tillegg til klima, forklarer partilederen.

Noen ting var likevel bedre før, konkluderer Venstre-lederen når GPS-en har ført dem på ville veier for tredje gang.

– Vi trenger NAFs veibok. God gammeldags kartlesing gjør susen, mener Skei Grande.

DEBATT: «En stemme til Venstre er en stemme til Frp»

Humant med Listhaug

Valgforsker Bernt Aardal har tidligere uttalt til Dagsavisen at han tror tanken på en borgerlig regjering med Frp kan skremme vekk noen av de Venstre-velgerne Skei Grande og Co. stjal fra Ap i 2013, og at det gjør det mer krevende for Venstre-ledelsen å kommunisere til velgerne rundt samarbeidsspørsmålet.

Venstre går til valg på en blågrønn regjering bestående av Venstre, KrF og Høyre. Men all den tid Frp nekter for at de vil støtte en slik regjering, spørs det hvor realistisk dette alternativet er.

På spørsmål om et forpliktende samarbeid med Frp er aktuelt neste stortingsperiode, unnlater Skei Grande å svare direkte.

– Det er helt soleklart at samarbeidsavtalen har gitt oss enormt gjennomslag, sier hun.

Et av gjennomslagene hun mener å ha dekning for, er en mer human asylpolitikk.

– Jeg merker meg at vi har doblet antall kvoteflyktninger, og vi har sørget for at nesten alle de asylbarna som de rødgrønne skulle kaste ut har fått bli, sier Skei Grande.

«Hun er ikke min statsråd», har Venstre-lederen imidlertid uttalt om innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til Aftenposten tidligere. At den omstridte Frp-statsråden er tilbake i manesjen etter mammaperm, har Skei Grande tenkt til å vie minimalt av oppmerksomhet.

– Jeg håper hun opptrer som de andre statsrådene og driver valgkamp for Frp. Så skal vi drive valgkamp for Venstre, sier hun.

PORTRETT: Pokémon-dama

Sp-gründer

Det er partiet godt rigga for, mener hun. Venstre har allerede banket på 10.000 dører og er ferd med å tangere ny medlemsrekord.

Første stopp på Grandes gründerturné var Cathrine Lie, eier og gründer av andelshandelen Evas Hage, bygd på arv fra mamma og blod, svette og tårer. Handelen hører til på Renskaug Vertsgård i Lier, drevet av Tone Bergflødt. Hun sier hun har opplevd å bli mistrodd av skattemyndighetene selv om hun har hatt alt på det rene, og mener pepperen Bjørn Dæhlie har fått for sin kritikk av formuesskatten, er uttrykk for en norsk ukultur .

– Vi har heia Dæhli fram i skisporet, men med en gang han har gått over til næringslivet skal han rives ned, sier Bergflødt. Hun er likevel ingen potensiell Venstre-velger. Selv er hun nemlig mangeårig Sp-politiker.

På tampen av det som kunne blitt en heftig diskusjon om EØS og populisme, avsluttes besøket med skratt og kaffeskål.

Skei Grande skal videre. Hun har noen vrange Venstre-velgere å overtale, og ingen tid å miste.