Nyheter

Slik skal flertallspartiene gjøre nye Stavanger bedre

Flertallspartiene i Stavanger har presenterte sine ambisiøse planer for den nye kommunen.

Resultatene etter lokalvalget 9. september viser at innbyggerne i Stavanger er klare for et maktskifte i kommunen. Etter 24 år med Høyre-styre er det klart for et rødgrønt styre i byen.

– I disse to ukene har Sp, Ap, FNB, MDG, Rødt og SV hatt mange gode diskusjoner og debatter i våre forhandlinger. Nå har vi kommet til enighet om hva vi sammen vil gjøre for å ta Stavanger i en ny retning, sier påtroppende ordfører, Kari Nessa Nordtun (Ap).

– Det er en stor glede for oss alle å presentere den første politisk gjennomarbeidet plattformen i Stavangers historie, så vidt vi har klart å regne oss tilbake i tid. Og, ikke minst, den første politiske plattformen for nye Stavanger kommune, legger hun til.

Nessa Nordtun forteller at flertallspartienes ambisjoner strekker seg langt ut over denne kommunestyreperioden, og at plattformen tar utgangspunkt i FNs 17 bærekraftsmål, med klare og langsiktige målsettinger for Stavanger sin framtid.

– Stavanger, Rennesøy og Finnøy har til sammen mye flott å by på. Det er en veldig god by å bo i for mange, men vi ser at de siste årene har utviklingen gått i feil retning. Velgerne har nå gitt oss tillit til å snu denne utviklingen, sier påtroppende ordfører.

– Det er for lite penger til skolene, og for mange barn som vokser opp i fattigdom. Det er for få sykehjemsplasser, og for mange eldre som er ensomme. Det er for få som flytter til Stavanger, og for mange som flytter fra. Det er for få busser, og for mange cruisebåter. Det er for få barnehageplasser, og for mange unge som står utforbi arbeidslivet. Derfor har vi laget en plattform for Stavanger som svarer på de utfordringene som vi står overfor og vi vil følge tiltakene nøye, legger hun til. 
Flertallspartiene ønsker blant annet at de ansatte i barnehager og skoler skal ha nok tid til å se hvert enkelt barn, gratis skolemat for bedre næring og læring, at alle barn over ett år skal ha rett til barnehageplass uavhengig av når på året de er født, og at det skal være raskere og mer miljøvennlig å komme seg fram uansett hvor man bor i kommunen.

LES OGSÅ: Slik skal de styre Nye Stavanger

Ambisiøse mål

Nessa Nordtun forteller så at de ønsker bedre vern av bymangfold, grønne og blå områder, og at det skal bli enklere for bedrifter å etablere seg i kommunen. I tillegg ønsker de å bygge rimeligere boliger, slik at flere har råd til å bo i Stavanger. De ønsker at det skal være på plass en trygg og verdig eldreomsorg, som er best mulig i stedet for billigst mulig.

– Vi skal styrke Stavangers betydning og gjennomslagskraft både nasjonalt og internasjonalt, og vi skal gå foran politisk, med innovasjon og med den fantastiske kompetansen som denne regionens folk besitter. Vi som står her i dag ønsker at Stavanger skal være en inkluderende og raus kommune hvor det er trygt og godt å bo for alle, i alle faser av livet. Apropos raushet vil ikke de gode løsningene for Stavanger, bare komme fra flertallspartiene. Vi har formannskapsmodell i Stavanger, og derfor vil vi lytte til og samarbeide med andre politiske partier i viktige saker, sier hun under pressekonferansen.

Til RA forteller Nessa Nordtun at hun tror at den nye rollen som ordfører vil føre til mye arbeid framover.

– Jeg føler meg beæret som får muligheten til å gjøre dette oppdraget på vegne av flertallet i Stavanger og de folkevalgte, sier hun.

Med mange gode tiltak i den politiske plattformen, hvordan har dere tenkt å finansiere dette? 

– Det er et godt og viktig spørsmål. For det første sier vi at vi vil ha ned sykefraværet, for det er mange kostnader som er knyttet til denne problematikken i dagens Stavanger. Det er det høyeste sykefraværet vi har hatt på ti år, og det er dyrt. Vi vil få ned sykefraværet gjennom flere ansatte, og oppretteren kommunal vikarordning framfor dyrt innleie fra private selskaper. Der kan vi også spare penger, sier hun til RA.

– I tillegg må vi kutte i prestisjefylte prosjekter, slik som Stavanger Forum. Den driften skal over til private aktører, for det er ikke en kommunal oppgave å drifte det, legger hun til.

Nessa Nordtun kan foreløpig ikke svare på hvem som skal ta over driften, og det må en utredning av Rådmannen til for å finne ut hvordan det skal organiseres.

Flertallspartiene vil også si nei til Demenslandsbyen i Stavanger.

– Det er et dyrt prestisjefylt prosjekt på over 400 millioner kroner. Deler av dette vil være statlig, men likevel mener vi at det er for mye som blir betalt av kommunen som fører til for få netto nye sykehjemsplasser. Vi vil også vurdere å ta ut årlig utbytte fra selskaper som vi har en eierdel i, som havnen og Forus næringspark, legger hun til.

Nessa Nordtun forteller at den politiske plattformen skal gjøre Stavanger en mer attraktiv by å bo i.

– Med det håper vi at det skal komme mer skatteinntekter som vil være med og finansiere de løftet flertallspartiene nå går inn for, sier hun.

Om det vil være aktuelt å øke eiendomsskatt har ikke politikerne foreløpig behandlet i plattformen.

– Grunnet kommunesammenslåingen skal alle Stavangers kommuner retakseres, så vi vet ikke hvordan det vil slå ut enda, sier hun.

Nessa Nordtun innrømmer at flertallspartiene har kommet fram til ambisiøse mål, men hun mener at det må de være på kommunens vegne.

LES OGSÅ: Slik fordeles ledervervene i Stavanger

– Historisk

Påtroppende varaordfører i nye Stavanger, Dagny Sunnanå Hausken (Sp), påpeker at det som skjer i Stavanger i disse tider er historisk på flere måter.

– Fra 1. januar 2020 blir Stavanger en ny kommune. Da blir Rennesøy og Finnøy en del av store Stavanger, og vi blir en mangfoldig kommune med både by og land. Vi skal sørge for å levere gode tjenester til innbyggerne i kommunen, samme hvor enn man bor, sier hun under pressekonferansen.

Hun synes det er veldig spennende, og har ikke helt klart å ta inn over seg, at det er hun som skal være varaordfører i en av Norges største byer. Hun forteller at flertallspartiene skal gjøre så godt de kan for at kommunesammenslåingen skal bli bra, og at alle skal føle seg inkluderte i den nye kommunen.

– Det er viktig at vi får distriktene med, og vi har mye ressurser der. Derfor må vi spille på lag, og passe på at alle skal leve gode liv. Vi skal tenke helhetlig og hva som er best for hele kommunen, så jeg kommer ikke til å kun jobbe for Finnøy og Rennesøy, sier hun til RA.

Selv har hun vært imot kommunesammenslåingen, og hadde i utgangspunktet andre ønsker for Rennesøy. Likevel tror hun at det kan bli bra med en ny og større kommune.

– For Sp blir det viktig å ta hele kommunen i bruk, med god utvikling, samt at vi skal klare å levere gode tjenester i alle kommunedelene, sier hun.

– Det er like store utfordringer i Stavanger, om ikke større, som den kommunen jeg kommer fra. Vi må gjøre en skikkelig jobb, og jeg tror vi kan lære av de nye kommunedelene, og bruke de smådriftsfordelene som vi har hatt inn i store Stavanger, legger hun til.

LES OGSÅ: Passe pyntelig plattform

– Godt fornøyd

Også gruppeleder for Folkeaksjonen Nei til bompenger, Frode Myrhol, er godt fornøyd med det flertallspartiene har kommet fram til forhandlingene de siste ukene.

– Det er nok mange som lurer på hva vi har fått gjennomslag for hva gjelder bymiljøpakken. Flertallspartiene vil stemme for at det blir gratis å kjøre gjennom bommen mellom klokken 19.00 og 07.00 i hverdagene. Lørdagene vil det bli gratis fra klokken 16.00 til 07.00 mandags morgen. Vi vil også redusere antall makspasseringer i måneden fra 75 til 60, slik det er ellers i landet. Det er i tillegg viktig for oss at de som kommer i en økonomisk skvis, og kanskje får en inaktiv bombrikke fordi de ikke betale regningene sine, også får timeregel og makspasseringer, slik at de ikke kommer inn i en negativ gjeldsspiral. Dette er veldig gode gjennomslag, og vi i FNB er veldig godt fornøyde med det, sier påtroppende leder for utvalg for samfunnsutvikling, Frode Myrhol (FNB).

LES OGSÅ: - Mor har dødelig kreft - jeg så ikke på henne som «trygda»

Kritisk

Stavanger Venstres, Jan Erik Søndeland, skriver i en e-post til RA at partiet er bekymret etter at de har lest den politiske plattformen til flertallspartiene.

– Det er noen tydelige svakheter innen klima som bekymrer Venstre. I tillegg til dette finner vi plattformen svak hva gjelder næringsliv og byutvikling, skriver Søndeland i e-posten.

Venstre mener at det mest oppsiktsvekkende i den politiske plattformen er hvordan MDG har latt FNB vinne på alle områder. 
– Det er helt tydelig i denne plattformen at MDG har prioritert andre saker enn klima. Dette er ikke blitt en rødgrønn plattform, men en rød-grå plattform hvor FNB er den soleklare vinneren, skriver Søndeland.

– Det haster mer enn noensinne å vise politisk lederskap i klimakampen. Dette var MDGs virkelige test, og Venstre heiet på MDG i forhandlingene de var gjennom, men dessverre må vi nå konstatere at de feilet. Det er merkedag for rød maktovertakelse, men en trist dag for klimakampen i Stavanger, legger han til.

Søndeland skriver at et eksempel på dette er nullvekst-målet som ikke er tatt med som forutsetning. Tvert imot mener han at de går inn for å fjerne all biltrafikk til og fra trafikkmotoren Ullandhaug fra beregningsgrunnlag til nullvekst-målet.

– De vil i tillegg kun «jobbe for» å etablere landstrøm, noe som en langt svakere forpliktelse enn den Venstre og dagens flertallspartier vedtok i KMU 27. august 2019 (sak 113/19), om at landstrøm-prosjektet skal iverksettes nå og at Havneselskapet skal sikre finansiering, skriver han.

Mer fra Dagsavisen