Nyheter

Slik skal Domkirken sikres mot brann

Restaureringsarbeidet i taket forårsaket trolig den voldsomme brannen i Notre-Dame-katedralen i Paris. Nå får Stavanger Domkirke en luke i taket for å forebygge samme type brann.

Av: Benedicte Øhren Danielsen

En voldsom brann brøt ut i Notre-Dame mandag kveld og katedralens kulturskatter og historiske arkitektur sto i fare for å bli slukt av flammene. Brannen startet rett før klokken 19.00 mandag og omkring 400 brannfolk bidro i slukningsarbeidet. Først tirsdag formiddag kunne brannvesenet i Paris slå fast at brannen var slukket.

Årsaken til brannen i Notre-Dame er fortsatt ikke kjent, men den spredte seg fra takkonstruksjonen og videre på tvers av en stor del av taket i katedralen. Brannvesenet utelukker ikke at brannen oppsto i forbindelse med restaureringen av katedralen, skriver NRK.

Live Gram er sivilarkitekt og daglig leder i arkitektkontoret Schjelderup og Gram As, og har sammen med sin kollega Per M. Schjelderup, laget restaureringsplanen for Domkirken på vegne av Kirkevergen i Stavanger. De arbeider nå som restaureringsarkitekter for de pågående restaureringsarbeidene i Domkirken fram til kirkens og Stavangers byjubileum i 2025.

– I dag må brannvesenet knuse vinduet øverst på kirkens østgavl for å komme seg til loftet. Dette er ikke optimalt, og vi jobber med å etablere en brannluke i taket for å forhindre destruktivt arbeid ved en eventuell brann, sier Gram til RA.

LES OGSÅ: Gjennoppbygging av Notre-Dame kan ta flere tår

Stenges våren 2020

Katedralen stenges våren 2020 til 2022 slik at det gamle elektriske anlegget kan skiftes ut, i tillegg til en rekke andre planlagte arbeider som skal gjennomføres. For å utføre dette arbeidet må det etableres en rigg.

- I forbindelse med etablering av riggplass tar vi alltid hensyn til at brannvesenet skal ha tilkomst for brannbil for å slukke en eventuell brann. Utfordringene i forhold til  oppstilling av brannbil er også tyngden av kjøretøyene, fordi dette kan skade arkeologisk materiale i grunnen. Både bygningen og grunnen rundt kirken er fredet.

– Da blir utfordringen at brannbilen fortsatt skal ha tilgang, uten å ødelegge arkeologisk grunn, sier Live Gram.

De blir også nødt til å legge om strømmen i stengningsperioden og bruke byggestrøm og midlertidige alarmsystemer. Og en del av den tradisjonelle restaureringen innebærer oljer og malinger som har en selvantennende effekt. Dette stiller store krav til ansvarsfulle og kompetente håndverkere.

– Vi har et tett samarbeid med Rogaland brann og redning, og vi opplever at de er veldig interesserte og kunnskapsrike, sier arkitekten.

Kirkevergen i Stavanger som eier bygget er i ferd med å utarbeide liste over verdifulle, kulturhistoriske objekter som må prioriteres ved evakuering, med oversikt over hvor de står.

Ståle Fjellberg, avdelingsleder for beredskap i Rogaland brann og redning, sier at det viktigste arbeidet brannvesenet gjør med Domkirken er forebyggende.

– Kirkens fellesråd skal passe på brannsikkerheten i det daglige, og vi går jevnlig tilsyn med forebyggende avdeling, sier Fjellberg til RA.

– Det viktigste er jo at folk kommer seg ut og at rømming og varsling fungerer.

Han legger også til at Domkirken har kultur og verdi som er viktig å ta vare på.

– Hovedproblemstillingen er bilder, prekestolen og verdifulle ting inne i kirken som vi i et slikt tilfelle må få ut og bevare, sier han.

Brannvesenet har fått en fått en liste over objekter som må prioriteres med oversikt over hvor de står.

LES OGSÅ: Brannvesenet - Strukturen i Notre-Dame er reddet

Godt sikret mot brann

Arkitekt Live Gram forklarer at det finnes kulturhistoriske skatter i Domkirken.

– Fem minnetavler - epitafier - og en særdeles vakker prekestol fra 1600-tallet, men begge deler er for store til å bæres ut. Disse gjenstandene vurderer vi egne sikkerhetstiltak for. Vi har også en fantastisk døpefont, bøker, klær og malerier som ikke må forgå, legger hun til.

– Det har ikke brent i Domkirken siden 1272 og det er dette som gjør at er Stavanger Domkirke er den best bevarte middelalderkatedralen i Norge. Det er et verdifullt kulturminne, og vi er heldige som har en så autentisk katedral, sier Gram.

I Domkirken er det etablert et todelt brannslukkingingssystem i form av vanntåke og inergengass. Under restaureringsarbeidene skal alt dekkes av vanntåke slik at det blir ett system for hele kirken. Størstedelen av kirken dekkes av slukkesystem, bortsett fra de to tårnene mot øst.

– At  tårnene også skal dekkes av vanntåkeanlegget er en selvsagt del av restaureringen. Vi skal også oppdatere brannalarmsystemet og vi vurderer å sette opp kamera, spesielt på loftene og kanskje også utvendig, fsier Gram. Dette kan  bidra til å oppdage brann på et tidlig stadium i tillegg til å gi nyttig informasjon for brannvesenet under en eventuell uttrykning.

Stavanger Domkirke ble bygget i romansk stil i første halvdel av 1100-tallet, før Notre-Dame. Etter brannen i 1272 ble deler av østveggen og det romanske koret, revet, og det nye koret, og to tårn i øst, ble bygget i gotisk stil – samme stilart som Notre-Dame.

LES OGSÅ: Rørt Ådnøy ble vigslet til ny biskop

Mer fra Dagsavisen