Sport

Slik ser framtidens keeperrolle ut

Keepere med ferdigheter som en midtbanespiller. Målspillere som kan trekke fram et ledd når lag angriper med elleve mann og ikke med ti som i dag. Dette er mye av grunnen til at Kurt Hegre irriterer seg grønn over at ikke 1-4-3-3 benyttes når Vikings formasjon skal beskrives.

Følg RA Sporten på Facebook!

Han er inne i sitt 25. år som keepertrener i Viking og 28. sesong i toppfotballen. I 16 av disse har han også bidratt mot landslag på si. Kurt Hegre er keepertrener i Viking. Men han er også keeperguru.

Noe av det Sandnes-mannen er mest opptatt av er å følge med på trendene internasjonalt. Han prøver konstant å spå hvordan keeperrollen vil utvikle seg i framtiden. Hegre suger til seg all informasjon han kan.

– Noe av det viktigste jeg gjør er å følge med på trendene internasjonalt, sier en tankefull Hegre til RA.

LES OGSÅ: Må se an framtiden om benketilværelsen vedvarer

Rivende utvikling

Bare på den måten kan han gi Vikings keepere skiftenøklene de behøver i en verktøykasse som har vært i endring de siste årene. Og skal en tro på Hegre vil ikke den endringene vi har sett mot mer spillende keepere stagnere.

Den vil faktisk bli radikal.

I flere år har han allerede omtalt keeperen som «målspiller». Det er lenge siden Hegre skjønte at beina kom til å bli vel så viktige som hendene for en moderne keeper. Allerede har de langt flere ballberøringer lavt enn høyt.

Nylig skrev han en større avhandling for trenerforeningens magasin Fotballtreneren om temaet.

Her peker han på at framtidens keeperspill i langt større grad vil baseres på stor dristighet med ballen i beina.

– Dagens standard, eller fortidens standard med en keeper og ti utespillere, er i ferd med å bli utdatert, sier Hegre i artikkelen.

Kravene til banens bakerste spiller har i mange år vært å redde skudd, fange innlegg, organisere forsvaret og sette i gang spillet.

Hegre peker på at framtidens keeper i langt større grad må være aktive i forsvarstredjedelen – og ikke bare innenfor 16-meteren.

Hegre ser for seg at keeperen mange ganger må fram som midtstopper – slik at en stopper kan skyves opp i midtbaneleddet i enkelte situasjoner for å skape overtall.

En keeper som går et ledd fram kan også skape overtall med bredere stoppere og mulighet for å kjøre backene enda lengre fram i banen.

– Framtidens keeper må ha samme pasningsferdigheter som en midtbanespiller, mener Hegre.

Han peker på at trenere stadig oftere håndplukker keepere grunnet ferdighetene med beina. Barcelonas Victor Valdes var en forløper. Nå er det en grunn for at Ederson og Allison spiller hvor de gjør og på måten de gjør.

– Du er nødt til å angripe med elleve spillere i framtiden. Ikke ti.

Hegre peker overfor RA på at de behersker det fulle spekteret av pasninger. Ikke bare den korte som gjør at de vil stå med høy treffprosent i statistikkene.

Slike keepere tror han det vil bli langt flere av.

Kort og godt keepere som kan spille med høy risiko likevel uten å ta risiko. Fordi de er så gode.

Og det er også derfor Hegre, og hovedtrener Bjarne Berntsen i Viking, irriterer seg over at vi i Norge fortsatt betegner formasjoner uten å ta med bakerste spiller.

LES OGSÅ: Berg Johnsen: – Har lært mye på kort tid

Null risiko i Viking

Men hvor står så Vikings keepere på Hegres keeperskala?

Hegre erkjenner at Iven Austbø på ingen måte kan tillate seg å spille som Allison eller Ederson. Han har ikke ferdighetene og heller ikke lov. Medspillernes ferdigheter må også tas med i vurderingen.

– Vi spiller med null risiko som nyopprykket lag, men vi må bevege oss mot et spill med mer risiko etter hvert, sier Hegre.

Foreløpig betyr det at Iven Austbø som regel vil velge å slå langt for å unngå brudd mot. Han er også for seint i karrieren til at en kan forvente at han lærer å bli en god nok pasningsspiller.

Amund Wichne er nok langt mer nære en moderne keeper med sin raffinerte fot.

– Og dagens keepere må lære dette. Hadde Iven vært ung ville det vært et krav for ham.

Viking-trener Bjarne Berntsen støtter Hegre i at keeperrollens utvikling krever at terminologiene for formasjon nå endres.

– Det bør hete 1-4-3-3. UEFA og FIFA er allerede i ferd med å ta dette inn hos seg – selv om det ikke er vanlig å skrive det slik heller i utlandet enda, sier Berntsen.

– Når implementeres den «nye» keeperrollen for alvor i Viking?

– Det er vanskelig å si. Alt kommer hit etter hvert. Spørsmålet er egentlig bare når. Så er flere av de unge keeperne som er på vei opp i Viking allerede av denne typen, sier treneren.

Keepertrener Hegre peker likevel på at den norske akademimodellen egentlig er en fiende av utviklingen av den moderne keeperen. Her læres de ofte opp til å sette søkelyset på korte pasninger for å holde treffprosenten høy.

Hegre mener at den kreative og forløsende lange og mellomlange pasningen er vel så viktig i framtidens fotball. Keeperen vil ofte ha rom. Han vil være udekket. Det gir enorme muligheter som spillefordeler. Dersom ferdighetene er der.

LES OGSÅ: Derfor betaler Tripic fast bot i Viking

Utgående avtale

Keepertrener Hegre startet i Viking i 1992 og var så med til 2006. Etter noen år i Bryne returnerte han i 2010. I år jubilerer han. Det er hans 25. sesong i Viking. Men Hegre er ikke mett etter et kvart århundre.

Kontrakten hans går ut etter sesongen – slik den gjør for Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen.

– Disse avtalene skal reforhandles etter sommerferien, er beskjeden fra Bjarne Berntsen.

Også Hegre har vært i innledende samtaler.

– Jeg håper på å bli med videre og planlegger for det, sier Hegre.

LES OGSÅ: «Derfor vil det være lurt å styrke stallen nå»

Mer fra Dagsavisen