Nyheter

Slik påvirker korona kollektivtrafikken: – Enorm nedgang

Både buss, båt, tog og biltrafikken har endret seg drastisk den siste tiden.

Kolumbus har registrert en tydelig nedgang av antall passasjerer den siste uken. Fredag 13. mars var tallet på reisende 30.737 på Nord-Jæren, mot et snitt på 82.314. Det er en nedgang på 62 prosent.

– På bussene var det en gradvis nedgang i løpet av uken, og på søndag var det over 70 prosent færre reiser på Nord-Jæren, sammenlignet med snittet fra tidligere uker. På hurtigbåtene i Rogaland ser ut til å ha vært en halvering i antall reiser i uken som ligger bak oss, sier Grethe Skundberg, kommunikasjonssjef i Kolumbus i en pressemelding.

Kolumbus har satt inn tiltak for å kunne opprettholde tilbudet med redusert bemanning i tilfelle sjåfører ble satt i karantene. Mandag 16. mars innførte de helligdagskjøring på alle bussrutene.

– Vi har innstilt alle avganger som er merket med gult i rutetabellene, men opprettholder et tilbud som ivaretar behovet, understreker Skundberg. – Sjåførene og kapteinene fortjener en stor takk for at de holder hjulene i gang, legger hun til.

– Rart å oppfordre til å ikke ta buss

– Vi har jobbet i flere år nå med å prøve å få rogalendinger til å ta bussen mer, og nå må vi plutselig oppfordre folk til å ikke ta bussen, om mulig. Det er jo veldig rart, men en viktig jobb, sier Grethe Skundberg i Kolumbus til RA.

Hun understreker at de har fått et  klart oppdrag fra myndighetene, og det er å holde infrastrukturen oppe, og få bussene til å gå.

– Mange er avhengige av buss og båt for å komme seg på jobb, både butikkansatte og helsepersonell, sier Skundberg.

LES OGSÅ: Færre avganger for buss og båt

Go Ahead: – Tilpasser oss

– Vi lytter og innretter oss etter helsemyndighetenes råd, og det ser vi at våre passasjerer også gjør. Det er langt færre passasjerer enn i en normalsituasjon, og vi både lytter til myndighetene og tilpasser oss situasjonen vi nå står ovenfor, sier Dag Brekkan, lokal salgs- og markedsansvarlig i Go Ahead til RA.

Go Ahead har hatt en markant nedgang i antall reisende.

– Flere holder seg hjemme, flere har sannsynligvis hjemmekontor og flere benytter seg kanskje av bil for å slippe store folkemengder. Flere er nok også permittert og reiser ikke, sier Brekkan.

Han nevner at de har innført en rekke tiltak for å forebygge smitterisiko for passasjerer og ansatte.

– Blant annet har vi forsterket renholdet, tatt i bruk desinfiserende vaskemidler og vi gjennomfører ekstra rengjøring av viktige kontaktflater. Så har vi i tillegg innstilt flere avganger, blant annet nattlokalene i helgene og avganger Stavanger-Skeiane.

– Det kan også bli aktuelt med ytterligere nedskalering av rutetilbudet, sier Brekkan.

LES OGSÅ: – Bruk Bysykkelen

Biltrafikken har gått ned

RA har sjekket trafikkdata fra Vegvesenet, som viser en tydelig nedgang i biltrafikken den siste uken. For eksempel, torsdag 19. mars, passerte 5507 biler tellepunktet på E39 (motorveien) ved Auglend, mellom klokken 7.00 – 9.00, i nord- og sørgående felt. Samme sted og tid på døgnet, 6. februar, passerte 11821 biler. Det var altså over 6000 færre passeringer 19. mars enn «normalen», til tross for den store nedgangen i kollektivreisende. Det tyder på at mange har hjemmekontor, er permitterte eller er i karantene.

LES OGSÅ: Psykologenes hjemmekontortips

Forebyggende tiltak

For å begrense smitten av koronaviruset, gjør Kolumbus og Go-Ahead noen tiltak når det gjelder kollektivtrafikken, blant annet:

  • Stengte skranker og kundesenter på Byterminalen og Fiskepiren.
  • Færre busser.
  • Innstilte tog.
  • Færre plasser på hurtigbåtene.
  • Forsterket renhold, med desinfiserende vaskemidler.

Kilde: Go Ahead og Kolumbus.

Mer fra Dagsavisen