Nyheter

Slik gjennomfører du brannøvelse hjemme

Mer enn 50 prosent har aldri gjennomført en brannøvelse hjemme, viser en fersk undersøkelse. Rogaland brann og redning anbefaler årlige brannøvelser i hjemmet.

Bilde 1 av 2

Undersøkelsen som er utført av YouGov for Frende Forsikring, viser videre at 10 prosent av de spurte i den landsomfattende undersøkelsen, ikke kan huske sist de hadde brannøvelse hjemme og at kun 15 prosent har hatt brannøvelse det siste året.

– Du er nødt å vite hva du skal gjøre hvis det begynner å brenne. Sekundene du sparer på å ikke nøle kan være livsviktige, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren i en pressemelding.

Informasjonsrådgiver i Rogaland Brann og Redning, Bente Lill Henriksen, forteller til RA at de anbefaler at alle har brannøvelse hjemme jevnlig, det vil si én eller to ganger i året.

– Må øve der vi bor

De aller fleste har vært med på en brannøvelse, enten det er på jobb, i barnehagen eller på skolen.

– Det er hjemme vi oppholder oss mest, og det er der vi som oftest sover. Samtidig vet vi at de fleste dødsbranner skjer i boliger. Derfor bør vi selvfølgelig øve også der vi bor, slik at vi blir tryggere på hvordan vi skal opptre hvis det brenner, skriver Norsk brannvernforening på sine nettsider.

Ifølge Rogaland Brann og Redning er den vanligste brannårsaken uvitenhet og uforsiktighet med åpen ild og elektriske artikler. De aller fleste branner skyldes menneskelig svikt, gjerne som følge av glemsel, uoppmerksomhet, uforsiktighet, slurv eller mangel på kunnskap.

Må tilpasses

Ifølge Norsk brannvernforening kan innholdet av brannøvelsen variere ut ifra boforhold og livssituasjon. Her er deres tips til hvordan du kan løse brannøvelsen:

Bor du alene er den enkleste formen for brannøvelse å skrive ned for deg selv hva du gjør om det skulle begynne å brenne.

– Tenk gjennom hvilke rømningsmuligheter du har, hvor du har plassert slokkeutstyret og om du har behov for å varsle andre enn brannvesenet. Forestill deg hva du vil gjøre ved ulike scenarioer: Hva om det begynner å brenne om natten? Hva om det brenner på kjøkkenet? Hva om gangen er full av røyk?

Om du bor sammen med andre voksne er det lurt å sette seg ned å prate om opptreden ved brann.

– Avtal hvem som gjør hva: Hvem varsler hvem? Hvem forsøker eventuelt å slokke? Hvor skal dere møtes på utsiden?

Har man barn er det lurt å trene på hva man skal gjøre i ulike situasjoner, i tillegg til å avtale hvem som gjør hva. Det inkluderer å prøve ut forskjellige rømningsveier.

– Hvem hjelper hvilke barn? Hvem bør gå først, og hvem sist? Hva er familiens trygge møteplass på utsiden av huset?

Eldre og personer med nedsatt funksjonsevne bør vurdere egne rømningsmuligheter i samråd med noen man stoler på, enten det er pårørende, hjemmesykepleier eller hjemmetjeneste.

– Se til at det tilrettelegges for rask rømning til et trygt sted.

Hvordan du bor har også mye å si for hvordan en brannøvelse bør være. Bor du i enebolig eller rekkehus, er hovedregelen alltid at du skal komme deg ut i sikkerhet ved brann. Bor du i bygård eller blokk, må du ta høyde for at det er tryggere å bli i leiligheten hvis korridoren eller trapperommet er fylt av røyk.

Flere tips til hvordan du kan øke brannsikkerheten hjemme kan du finne på nettsidene til Norsk brannvernforening og Rogaland Brann og Redning.

Mer fra Dagsavisen