Sport

Slik blir Vikings nye spillestil

Viking tar grep for å sikre gjenkjennelighet i spillestilen – og for å høste fordelene ved å spille relativt likt med ungdomslag og A-lag. Nå innfører de sin «blå tråd».

Følg RA Sporten på Facebook!

Bård Wiggen, som er leder for sport og utvikling i Viking, har laget spillestildokumentet sammen med Ian Burchnall. I en hverdag hvor klubben skal utvikle spillere tror han dette er veien å gå.

– Vi ønsker å spille likt fra 13 år og opp til 19 år. A-laget kan i noen tilfeller avvike litt fra rollene i forhold til hvilke spilletyper de har tilgjengelig. Men i stor grad vil nok de også spille ganske likt dette, sier Wiggen til RA.

Taktisk bevissthet

Viking hadde en lignende tanke da Poul-Erik Andreasen var trener på slutten av 90-tallet. Den gangen var det i stor grad styrt av folk på korte kontrakter. Tankene om en lik spillestil nedover i systemet forsvant fort da trenerstaben og klientellet rundt skiftet. Wiggen har i sin jobb et mer langsiktig perspektiv.

Fordelene med å dyrke faste roller, spillemønster – og en satt struktur – er åpenbare. Spesielt kan klubber som i størst grad selv skal utvikle spillere, høste fruktene.

Et godt eksempel er Ajax. Nederlenderne spilte på samme måte nedover i systemet og fikk suksess.

Hver gang en av stjernene ble solgt, var det stort sett bare å hente opp en spiller fra egen U-avdeling som kunne rollen.

LES OGSÅ: Stortalent sa nei til Viking

Da laget vant Champions League, beveget de seg litt bort fra grunnfilosofien. Med penger på bok var det lett å kjøpe erstattere. Samtidig forsvant suksessen. Begrepet «ett sekundsregelen» dukket fort opp. De kjøpte spillerne brukte mye lengre tid på å orientere seg taktisk i roller de ikke kjente, og Ajax vendte etter hvert tilbake til røttene.

– I framtiden er det et mål at alle trenerne i Viking skal kunne se en kamp ut ifra det samme bildet – og med de samme referansepunktene, sier Wiggen.

Defensivt vil soneforsvaret selvsagt ligge i bunn. Det vil handle om en stram defensiv struktur med lite strekk i laget.

Det skal ikke være mer enn 20–25 meter mellom stopper og spiss – selv om presshøyden vil kunne variere ut ifra situasjonen.

Offensivt, mot et etablert angrep, handler Vikings «blå tråd» i korte trekk om å angripe både bakrom, mellomrom og framrom på samme tid. Det skal bygges relasjoner og innøvde bevegelser, men spillerne skal også få frihet. Midtbanespillerne skal i stor grad forbli sittende, backene skal være involvert både i oppspillsfasen og som alternativer for dobling på kant. Kantspillerne vil også få et større ansvar defensivt for å hindre motstanderens backer. Viking ønsker også at den ene spissen alltid truer bakrom for å strekke motstanderne.

Når Vikings motstander er i ubalanse, er det først og fremst bakrom som skal angripes. Mellomrom er alternativ to. Det skal i hovedsak angripes i lengderetning og inn i banen.

Velger 4-4-2

Klubben begynte litt på arbeidet i år i ungdomsavdelingen, men nå innføres en mer fullstendig variant.

Av formasjon blir det 4-4-2 eller 4-4-1-1 som velges – litt etter tilgjengelige typer på topp.

– Men det er kun i etablert forsvar at en skal kunne se hvilken formasjon vi benytter, poengterer Wiggen.

LES OGSÅ: Ålgård-talent i forhandlinger med Viking

Som en utviklende klubb må Viking nå være enda mer bevisste på å finne spillere som fyller rollene når de henter inn unge prospekter.

At de spiller med to spisser, er heller ikke helt tilfeldig.

– Har du fire i stallen er det kun én som kan benyttes om en velger 4-3-3. Spisser er ofte den mest salgbare varen. Det er en av grunnene til formasjonsvalget, sier Wiggen.

– En ting er å lage et dokument. Noe annet er det å gjennomføre dette. Hva vil det kreve?

– Jeg må selv i stor grad følge opp dette og inn for å hjelpe med det. Vi må ha mange møter med trenerne. Dette dokumentet er enkelt. Det tror jeg også det må være. Så må det være konkret, sier Wiggen.

For i en verden uten mye penger er det kollektivet og kvalitet på den en kan gjøre noe med som må dyrkes.

– Spillerne må oppdras taktisk på et mye tidligere stadium. Det gjelder også for norsk fotball generelt sett.

Mer fra Dagsavisen