Nyheter

Slik blir Spiselig byfest

NAVN i NYHETENE: Onsdag er det klart for årets Spiselig byfest på Storhaug.

Hvem: Børge Svensen (43) Driftssjef ved Ostehuset, daglig leder ved Ostehuset Øst og initiativtaker til Spiselig byfest.

Hva: Spiselig byfest starter onsdag og holder på til lørdag og er større enn noensinne.

– Det er snart tid for Spiselig byfest. Hvordan blir årets variant?
– Det som er nytt i år er at det har kommet nye aktører i området og dem tar vi med oss. Vi vil ha med de lokale som holder til i området.

– Hvor mange ganger har dere arrangert byfesten?
– Jeg er ikke helt sikker. Seks eller syv. Vi teller ikke, bare gjennomfører den. Vi starter opp onsdag og holder på til lørdag i neste uke. Like lenge som Gladmatfestivalen. Når det gjelder Spiselig byfest er vi veldig familieorienterte og holder åpent fra klokken 12.00 til klokken 21.00 hver dag. Det blir aktiviteter for ungene, blant annet i form av trampoline og slakk line. Det blir også mat for unger og hele familien og vi legger vekt på at stemningen er avslappet. Folk finner ut av dette selv, sitte i parken her på Storhaug sammen med venner og familie, mens ungene leker og har det gøy.

– Hvem er med på årets byfest?
– Det blir Tako by Fortou, Ostehuset Øst, Idsøe, Kanelsnurren, Delicia og Freedome i parken. Nede ved Tou er Fortou og Øst med. Der nede skal også Bellies være, som er en vegansk restaurant som skal åpne i enden av Pedersgata. I tillegg er Garcia og Romsøe med og flytter stedene sine ut på gaten.

– Regner dere med godt besøk?
– Det er veldig væravhengig, og det er omtrent det eneste jeg ikke har kontroll på. I fjor var det omkring 25.000 personer som var innom i løpet av de fire dagene. I år ser værmeldingen lovende ut for onsdagen og torsdagen. Det er kjekt med nye aktører som har lokaler, så dersom det regner åpner vi bare dørene. I praksis kan du da sitte inne på Tako og spise mat fra Ostehuset og motsatt. Vi må bare gjøre det beste ut av det.

– Har det ellers vært travelt på jobben i sommer?
– Både kjekt og travelt. Sommer er kjekt og det er masse å gjøre. Mye turister kommer hit, og det er veldig kjekt å se at de besøker dette området også. Til vanlig går det mye i forretningslunsj hos oss. Om sommeren er det mye barnefamilier og turister og det skaper en helt annen stemning. Blant annet kommer Guidecompaniet hit annenhver dag i høysesongen med turister fra cruisebåtene. Hos oss henter de brødskiver med brunost og så går turistene guidet tur med staver i området.

– Har du selv hatt sommerferie?
– Jeg har nylig kommet tilbake på jobb etter en uke i Stockholm, der jeg spiste, koste meg og shoppet. Etter Spiselig byfest skal jeg til Murcia i Spania i to uker. Far har hus på dette stedet så det blir en slags «hytteferie» med garantert fint vær.

– Hva gjør du der?
– Absolutt ingen ting. De to ukene er så sløve at det å gå i butikken er et ork. Det er på dette stedet jeg finner roen og legger fra meg telefonen når jeg går ut.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Farmor sin kokebok. I den ligger det masse oppskrifter som hun har klippet ut fra blader helt tilbake til 1950-tallet. Hun har hatt den hele livet sitt og jeg blar i den, kikker og får inspirasjon.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Lykkelige mennesker gjør at også jeg føler meg lykkelig, og jeg prøver så godt jeg kan å gjøre andre glade.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Jeg skulle ha vært mer aktiv, trent mer og gått tur. Jeg misliker også at jeg ikke får nok tid til familien.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– Jeg koser meg mest når jeg får stå og lage mat i helgene hjemme. Det trenger ikke å være noe ekstraordinært som lages og jeg er veldig glad i langtidskokt kjøtt.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Dårlig mat. Det går blant annet på velferden til dyrene og hensynet til bøndene. Urettferdighet liker jeg ikke.

– Er det noe du angrer på?
– Nei, i utgangspunktet ikke.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Det kommer an på hvor lenge heisen skal stå fast. Er det snakk om lenge ville jeg hatt med noen jeg kunne lære noe av. Var det snakk om kort tid så ville jeg stått fast med kona.

Mer fra Dagsavisen