Stavanger

Slik blir nyttårsaften i Stavanger

Det er flere ting det er greit å vite før tiårets siste dag skal feires. 2020 og nye Stavanger kommune ønskes velkommen med felles fyrverkeri ni steder i Stavanger.

Du kan se felles fyrverkeri i Vågen i Stavanger, ved Judaberg, Vikevåg, Madlatua, Prixbanen på Hundvåg, Varden, Byhaugen, Vålandstårnet og Jåttåvågen.

Oppskyting ved Vågen i sentrum, Judaberg og Vikevåg skjer fra lektere i fjorden, på grunn av brannsikkerheten. På øyene skjer dette også av hensyn til landbruk og husdyr.

Profesjonelle pyroteknikere står for oppskytningen. De sørger også for vakter.

Det er ikke anledning til å skyte opp privat fyrverkeri der folk samles til felles fyrverkeri. Selve oppskytingsstedet blir sperret av.

– Stavanger har et budsjett for nyttårsaften på i overkant av 700.000 kroner, sier Leidulf Skjørestad, direktør i Bymiljø og utbygging i Stavanger kommune til RA.

Han forklarer at det er lagt av noe mer penger i år fordi overgangen til nye Stavanger skal markeres, med blant annet felles oppskyting på Judaberg på Finnøy og Vikevåg på Rennesøy.

Skjørestad påpeker at årets nyttårsaften vil bli preget av like flott fyrverkeri som alltid.

– Pengene går så klart ikke bare til fyrverkeri. De brukes på alt som må gjøres rundt feiringen også. Pengene går til alt fra sikkerhet, gjennomføring, vakter og alt det som kreves for å gjennomføre kvelden på en god og trygg måte, forklarer Skjørestad.

LES OGSÅ: Ser med optimisme på 2020

– Forbudt i sentrum 

– Det er forbudt å bruke fyrverkeri i tettbebyggelse, i småbåthavner og andre steder med brannfarlig materiale. Forbudet gjelder også hele Stavanger sentrum, melder Stavanger kommune på sine nettsider.

De påpeker at det i utgangspunktet ikke er tillatt å tenne fyrverkeri i tettbebyggelse, som vil si i vanlige by- og boligområder. I tillegg advarer kommunen mot å bruke fyrverkeri i naturen når gresset er tørt.

Stavanger kommune understreker spesielt forbudet mot all bruk av fyrverkeri i hele trehusbyen. Det omfatter sentrum og bydeler nær sentrum, et område med i alt 8000 bygninger. (Se kartet for en mer detaljert oversikt over forbudssonen i Stavanger.)

Skjørestad forklarer at de ønsker å forebygge brann og skader, samtidig som de vil gi innbyggerne en god opplevelse.

– Vi er alle glad i trehusbyen, og det er en tydelig sammenheng mellom fyrverkeri og brannfare. Derfor vil vi kombinere forbudet i trehusbyen med å gi gode opplevelser, hvor du slipper å fyre opp eget fyrverkeri, sier han.

– Det å skyte opp egnet fyrverkeri er forbundet med en viss risiko, og vi ønsker at flest mulig ikke skal trenge dette, legger han til.

Utgangspunktet til Stavanger kommune er at det skal være unødvendig med privat fyrverkeri, da kommunen har flere felles oppskytninger.

– Vi oppfordrer rett og slett folk til å la være og kjøpe eget fyrverkeri. Kjøp heller stjerneskudd, sier Skjørestad.

LES OGSÅ: – Veldig koselig at noen tenker på dem som feirer jul på sykehuset

– Ødelegger kunstgress

Stavanger kommune nevner også på sine nettsider at kunstgressbaner og idrettsflater med kunstdekke heller ikke må brukes som oppskytingsplass, fordi det gir brannskade på underlaget.

Det er tillatt å skyte opp fyrverkeri nyttårsaften mellom klokka 18.00 og 02.00. Utenom disse tidene er det generelt forbudt uten egen tillatelse fra politiet.

– Innenfor det tillatte tidsrommet kan lovlig solgt fyrverkeri skytes opp etter bruksanvisningen på steder som ikke omfattes av forbudet. Den som bruker fyrverkeriet har uansett ansvar for å vurdere brannfaren og faren for brannskader.

LES OGSÅ: For noen er Joakim det eneste besøket de får på julekvelden

Færre skader

– Med felles fyrverkeri har det blitt mindre oppskyting av privat fyrverkeri, og med det færre skader og branner etter uvettig bruk av fyrverkeri, melder Stavanger kommune.

Skjørestad sier at de ikke har noen konkrete tall på det, men at de mener å ha sett en positiv effekt av å ha felles oppskyting, og forbudssoner.

– Det er forebyggende tiltak for å unngå brann og skader på våre innbygger. Vi har hatt jevnlige evalueringer av dette, sammen med både politi og brannvesen, som påpeker at de mener dette har en positiv effekt, sier Skjørestad.

Han understreker at de ikke har sterk dokumentasjon på dette, og at de ikke vet hvordan dette hadde gått uten felles oppskyting.

LES OGSÅ: Jul på skøyter: – Flere i år

Siste toget går 19.24

Det kan være lurt å planlegge hvordan man kommer seg hjem etter fyrverkeriet er ferdig beundret.

Dersom du skal sørover fra Stavanger, må du være obs på at siste toget i den retningen går klokken 19.24 på tirsdagskveld.  Det siste toget ankommer Stavanger 21.00.

Utover dette går ikke togene igjen før onsdag morgen i nitiden.

Tirsdag kveld melder yr.no at temperaturen vil være rundt syv grader, med lett bris og muligheter for regn. Værvarselet er kategorisert som noe usikkert.

I Sandnes skal det ikke være felles oppskyting av fyrverkeri fra kommunen sin side.

Mer fra Dagsavisen