Nyheter

Slik blir nye Ugå

Ugå er en festival fra studentene, til byen. Men å løfte festivalens navn og rykte etter flere år med lite besøk har vært en utfordring for den ferske festivalsjefen.

Ugå studentfestival har eksistert siden 1989, og eies av Folken. Interessen for festivalen har gått opp og ned gjennom årene, og derfor var det en stor jobb som ventet festivalsjef Christian Pettersen da han overtok spakene i høst.

– Jeg kom til en fyldig rapport, og det var stort sett det, sier Pettersen.

Festivalen blir arrangert annethvert år, og forrige Ugå gikk av stabelen i 2015.

– I 2015 klarte Ugå å reise seg igjen etter noen dårlige år. Forrige festival la grunnmuren for det vi holder på med nå, sier Pettersen.

Han har arrangert fadderfestivalen to ganger, og har derfor skaffet seg et godt nettverk som han benytter seg av under Ugå-planleggingen.

Hele byen

– I år skal vi få med hele byen på Ugå. Det skal være arrangementer i Fargegata, Arneageren og i Vågen. Det har det ikke vært tidligere, og det er vår fortjeneste, sier Pettersen.

Aktivitetene under årets festival er alt fra curling, til revy, speeddating, skicruise til Sauda og en rekke konserter på Folken.

– Det mange ikke vet er at Ugå er en festival studentene lager til byen. Det er ikke en studentfestival, sier han.

Både Pettersen og arrangementsansvarlig Jørgen Gjestvang har bodd og studert lenge i Stavanger, og omtaler seg selv som «tungvektere» når det kommer til frivillighet og festivaler.

– Arrangementene under Ugå er ikke utprega studentarrangementer. Det er noe alle kan være med på, og det aller meste skjer på kveldstid, sier Gjestvang.

Vil vokse

I tillegg til Folken, som er festivalens hovedscene, er det også flere andre aktører i sentrum som er med på laget.

– De er gira på å få til noe, fordi de ser potensialet i dette, og de skjønner at det vil gagne dem hvis dette går bra, sier Pettersen, og nevner blant annet at alle utestedene på Skagenkaien er med på å lage St. Patricks Day-feiring under Ugå.

Nytt av året er også Ugå-hjelpen. Det er et daglig arrangement, hvor det samles inn penger til et godt formål.

– Ideen kommer fra UKA i Ås, og de som får penger i år er Studentenes og Akademikerenes Internasjonale Hjelpefond. Vi har 75.00 kroner som mål. Det er kanskje litt ambisiøst, men vi forventer jo mye folk, sier Pettersen.

Festivalsjefen tror Ugå 2017-ledelsen har fått til noe bra i år.

– Mitt mål er at Ugå skal bli en like stor og viktig begivenhet som UKA i Trondheim, Ås, Oslo og Bergen. At det er et arrangement som faller naturlig å dra på, og som folk gleder seg til.

Ny grunnmur

Daglig leder på Folken, Mariann Bjørnelv, bekrefter at det har vært et par dårlige år for Ugå, men omtaler likevel 2015 som en salgssuksess og som en ny grunnmur for festivalen.

– Den siste virkelig store Ugå var i 2010. Grunnlaget ble lagt i 2015, og var et startskudd for nye Ugå, hvor målet er å skape en studentfestival som i Trondheim. Jeg tror årets ledelse kan maksimere potensialet, sier Bjørnelv.

Ugå har vært en del av Folken siden starten av, og sikrer festivalen økonomisk trygghet. Går Ugå i minus, dekker Folken underskuddet, og går festivalen i pluss går det rett i overskuddskassa til neste års festival.

– Selv om de er underlagt Folken, så har de eget styre, egen økonomi og eget regnskap. Det eneste vi krever er at de driver forsvarlig, sier Bjørnelv.

Å havne på nivå med UKA i Trondheim, som har 90.000 besøkende, er foreløpig ikke helt innenfor rekkevidde.

– Vi har et mål om 5000 besøkende – det bør vi få til. Hvis vi kan klare å skape et snev av sommer i mars, så hadde det vært fryktelig gøy, sier hun.

Mer fra Dagsavisen