Leiligheter fra fem til 30 millioner kroner skal inn i et nybygg, Ledaal Park, ved siden av laboratoriet. Illustrasjon: Brandsberg Dahl

Slik blir nye Hermetikken

Leiligheter fra fem til 30 millioner kroner, kontorer i historiske omgivelser, festsal for byen og park med uteservering. Historikken ivaretas når Hermetikken på Eiganes får nytt liv.

Det har vært stille på Hermetikken siden laboratoriet stengte i 2006. For en måned siden ble stillheten brutt. Da begynte renoveringen i laboratoriet, som ble åpnet av Hans Majestet Kong Haakon i 1931.

Base Property AS kjøpte Hermetikken fra Stavanger kommune i desember i fjor for 63 millioner kroner. 

– Det er et fantastisk flott område som nå renoveres. De som kommer til å bo og jobbe i nye Hermetikken får en unik utsikt over Stavanger by og Ryfylke, sier Odd-Are Njå, prosjektleder for Hermetikken i Base Property.

LES OGSÅ: KRONIKK: Hermetikken – visjon og virkelighet

Dette skjer med laboratoriet

Laboratoriet, med sine 2400 kvadratmeter, fylles med kontorer og næring. Matmagasinet skal ha kafé og uteservering i Ledaalparken.

– Matmagasinet flytter inn mai neste år. Ledaalparken, som tilhører kommunen, er en flott park som fortjener mer liv enn det som er nå, sier Njå.

Andreetasjen i laboratoriet, som rommer 550 kvadratmeter, skal inneholde kontorer.

I tredjeetasjen flytter advokatfirmaet Torstrup Grøsfjeld AS inn. Base Property skal også inn i tredjeetasjen.

Det er fortsatt ledige næringslokaler i 2. og 4. etasje.

– Cirka 750 kvadratmeter totalt. Det har ikke vært lyst ut i markedet, men henvendelsene har vært mange, forteller Njå.

LES OGSÅ: Må se langt etter studentboliger i Hermetikken

Oppussingen i laboratoriet koster 70 millioner kroner. Arbeidet er ferdig i april. Matmagasinet flytter inn i mai 2017.

– Da skal vi arrangere en stor åpningsfest i parken som hele byen kan være med på, sier Njå.

LES OGSÅ: KRONIKK: Hvor er de nye ideene og de bedre løsningene?

Boliger fra 5–30 millioner

Ved siden av laboratoriet kommer nybygget Ledaal Park, som skal inneholde mellom 12 og 16 leiligheter. Den dyreste vil bli priset til rundt 30 millioner kroner. Interessen er stor.

– Allerede er det åtte interessenter som har «skrevet seg på listen». Vi snakket om dyre leiligheter fra fem til 30 millioner kroner i et attraktivt område. Sentrumsnært, utsikt, park og flotte omgivelsen sier Njå.

– Jeg tviler på at andre prosjekter vil oppnå de samme prisklassen på leilighetene.

Ledaal Park er planlagt ferdigstilt i 2018.

Hele prosjektet vil bestå at mellom 55 og 60 leiligheter. 40 av dem skal være i Hermetikkfagskolen, som ble åpnet i 1952. Mens laboratoriet er ferdig april neste år, vil trolig reguleringsplanene på Hermetikkfagskolen være i orden på samme tid. Konseptet er ikke ferdigarbeidet. Estimert ferdigstillelse på fagskolen er 2018.

Hermetikkfagskolen Inneholder en festsal som i framtiden kan leies i forbindelse med bryllup, konfirmasjoner, andre arrangementer inkludert minnestunder da gravlunden ligger like ved.

– Arkitektonisk og historisk viktig

Byantikvaren mener planene for Hermetikken er gode når den måtte gå over på private hender.

Byantikvaren mener planene for Hermetikken er gode når den måtte gå over på private hender.

– Jeg opplever at dette er folk som er opptatt av at ting ivaretas, sier Hanne Windsholt, byantikvar i Stavanger.

Ofte oppstår det utfordringer når historie og moderne tid møtes, og det gjør det også her. Windsholt mener Hermetikken er viktig på to måter.

– Historisk. Hermetikkindustrien er viktig i Stavangers historie. Laboratoriet var viktig for industriens utvikling i byen. Hermetikken var et brennpunkt for hermetikknæringen i Stavanger, sier hun.

– Det andre er det arkitektoniske. Bygningene er påkostet og flott utformet av kjente arkitekter. Laboratoriet og Hermetikkfagskolen viser typiske stiltrekk fra sine tidsepoker, forteller Windsholt.

– Er planene verdig Hermetikken, eller skulle du ønsket det noe annet?

– At det blir kontorer i laboratoriet er bra. Fordi andre funksjoner, som bolig, ville krevd enda større endringer. En kafé i førsteetasjen er med og aktiverer parken. Det er positivt. Det er greit med boliger i

Hermetikkfagskolen. At man lander på en blanding av boliger og kontorer er det beste man kunne håpet på, svarer hun.

– Ideelt sett kunne Hermetikken hatt en offentlig funksjon, universitet eller institutt. Men det ville også krev bedre utnyttelse av laboratoriet. Uansett er det bra at noen kjøpte det og at bygningene får en funksjon og ikke står og forfaller, sier byantikvaren.

LES OGSÅ: Lanserer helsehus på Hermetikken