Nyheter

Slik blir landets største russefest

14.500 russ fra hele landet kommer til Kongeparken i helgen.

Fredag åpner Landstreffet i Kongeparken portene for 33. gang på rad.

Når 14.500 russ samles i Kongeparken, åpnes en hel landsby konstruert for helgen.

Russelandsbyen har spisesteder som er åpne 24 timer i døgnet, strand og eget spa.

Røde Kors har også egen sentral på området, og det er profesjonelle vakter på plass. Ikke bare for å passe på russen, men også for å holde dem som ikke er russ borte.

– Kontinuerlige streifvakter, brannvesen, høye gjerder og skikkelig belysning sørger for at kun russ slipper inn på området, skriver Landstreffet.

Samtlige av dem som skal inn på området blir kroppsvisitert, i tillegg til at vaktene går gjennom biler og busser. De er da på jakt etter uønskede gjenstander, blant eksemplene som nevnes er glassflasker, kniver, balltre og spraybokser.

På scenen

Landstreffet har syv scener, noe som kan komme greit med når 36 artister skal opptre i løpet av helgen.
Det er et legendarisk program, oppsummerer de selv på sin hjemmeside.

Blant artistene som skal på scenen er Martin Garrix (NL), Tiësto (NL), Wiz Khalifa (US), Dimitri Vegas & Like Mike (BE), Alan Walker (NO) og Karpe (NO)

Karpe spilte kun en konsert i fjor, det var på Landstreffet for et år siden.

I tillegg til musikken, blir det sandfotballturnering, DJ-battle og kåringer av årets russebuss og russevan.

Ettersom man gjerne bare er russ én gang, så blir det vanskelig for deltakerne på Landstreffet å sammenligne LS2019 med tidligere utgaver.

Det kan derimot arrangørene.

– En merkbar forandring i år er rent visuelt. Vi har lagt mye arbeid i å bygge profil. Det at vi satser på profil handler om helheten på festivalen, og det å skille seg ut, sier pressetalsmann for Landstreffet, Aasmund Lund, til RA.

LES OGSÅ: Politiet: – Folk ringer inn og er frustrerte

Vært med i 20 år

Lund har vært med på eiersiden i Kongeparken siden før årtusenskiftet, og har dermed meget god kjennskap til Landstreffets utvikling de siste 20 årene.

– Vi har jobbet målrettet med arrangementet siden den gang. I 1999 var det 6000 her, i år kommer det 14.5000. Vi har skapt Norges best musikkfestival for 18-19-åringer. Et arrangement som i tillegg til musikken tilbyr mye variasjon, som for eksempel «glamping» – glamorøs camping, egen sandvolleyballbane og det kommer matleverandører fra hele landet. For å nevne noe, sier Lund.

For russ

På Landstreffets hjemmesider er det grundig understreket at man må være russ for å kunne være med på festivalen.
– Det er mest fordi det er trist om noen kommer hit i den tro at de skal komme inn, og så får de ikke det. Det er blant annet mange fra utlandet som ser lineupen vår og som da gjerne vil komme hit. Men egentlig er det ikke noen stor utfordring, vi har vært utsolgt i 19 år på rad, sier Lund.

LES OGSÅ: – Vi kan ta med oss høyttalerne

Planlegger LS2020

Selv om portene i Kongeparken foreløpig ikke har åpnet for årets Landstreff, så er man allerede i gang med neste års utgave.

– Vi er en organisasjon på 13 personer som driver med dette på fulltid. Vi har andre arrangementer også, men det er aldri sånn at man har en pause fra Landstreffet, sier Lund.

Landstreffet er Norges største russetreff. De åpner offisielt 15.00 på fredag, men det er i gang allerede fra morgenen av.

Politiet: – Skal gi russen en trygg feiring

Politiet kommer selvfølgelig til å være til stede i Kongeparken når Landstreffet arrangeres. I tillegg legger de opp til å møte russen på Snapchat.

I løpet av Landstreffet i fjor ble fire russ innlagt på sykehuset på grunn av overdose av GHB. I etterkant gikk allikevel politiet ut og kalte arrangementet et av de beste russetreffene noensinne.

Da konkluderte de med at det bare var noen få som ødela helhetsinntrykket. I år tyr politiet til Snapchat i håp om at treffet i Kongeparken skal bli enda tryggere enn i fjor.

– Vi skal gi russen en trygg russefeiring. Vi ønsker å gi russen muligheten til å enkelt kunne tipse politiet om de ser eller opplever noe de synes politiet burde vite. Russen kan sende tips, få råd og veiledning, sier Grete Winge, driftsenhetsleder for Felles enhet for kriminalitetsforebygging i en pressemelding.

Forebygge

Politiet håper appen kan forebygge og avverge uønskede situasjoner og hendelser. De mener også at det er lavere terskel for å si ifra gjennom Snapchat enn å skulle ringe politiet.

– Snapchat er for tiden de unges prefererte kommunikasjonskanal og det er en lav terskel for å melde fra. Vi er veldig glade for at vi under Landstreffet får muligheten til å møte russen på deres foretrukne plattform og teste dette, sier Winge.

LES OGSÅ: – Musikk er en del av problemet

Snapchat som supplement

Politiet på Snapchat under Landstreffet er et samarbeid mellom Kripos og Sør-Vest politidistrikt.

– Politiet vil være til stede på Landstreffet også med vanlige politipatruljer, og Snapchat er et supplement til dette. Som ellers, vil politiet måtte prioritere hvilke situasjoner det ageres på. Er det fare for liv og helse må man ringe 112, presiserer driftsenhetslederen.

Det er ikke uvanlig at politiet stiller på Landstreffet med nye tiltak.

I fjor tok de for første gang i bruk narkohunder. Det førte til at det ble registrert syv tilfeller av narkotikabruk og to tilfeller av besittelse under Landstreffet i 2018.

LES OGSÅ: Stavanger kommune spanderer vaksine på russen

Landstreffets egne festivalvettsregler:

* 1. Nei er nei! Pass på deg selv og andre.
* 2. Gjør deg kjent. Skaff deg en oversikt over hvor toaletter, servering, førstehjelp og (nød) utganger er. Da vet du hvor du skal gå om behovet melder seg.
* 3. Si fra hvor du går. Si ifra til vennene dine om du forlater området. Lytt til beskjeder fra arrangøren om en situasjon skulle oppstå. Ikke spre usannheter eller rykter – det kan skape uro.
* 4. Lytt til kroppen. Spis godt og drikk rikelig med vann. Varme og alkohol gjør at kroppen trenger mer væske!
* 5. Ta vare på hørselen din. Bruk ørepropper!
* 6. Kle deg praktisk, og etter værforholdene. Bruk komfortable sko.
* 7. Bruk hodet. Ikke bland deg opp i situasjoner som kan bli farlige. Tilkall våre verter om nødvendig – de er der for å hjelpe deg!
* 8. Pakk rett. Av hensyn til alles sikkerhet er det ikke tillatt å medbringe glass, spraybokser eller andre harde og skarpe gjenstander.
* 9. Vis miljøvett. Søppelbøttene er til for å brukes! Et festivalområde er hyggeligst om alle er med på å holde det rent. Bruk søppelbøtter og toaletter som er plassert ut på området.
* 10. Ta hensyn. Ikke press på i køer eller foran scenen. Gå mot siden og skrått bakover om du vil ut av mengden. Ikke stagedive! Uforsiktighet kan føre til at du skader deg selv eller andre. Rundt serveringssteder, toaletter og inn/utgangene er det alltid mye folk. Det er bedre å stå der andre ikke står.

Mer fra Dagsavisen