Været bidro ikke videre til å skape julestemning i Stavanger i går. Og særlig lovende ser det ikke ut framover heller. Foto: Roy Storvik

Slik blir juleværet

Snø på julaften kan vi som vanlig se langt etter i Stavanger-regionen. Regn derimot ...

Meteorologisk institutt har lite godt nytt å komme med når julaften nå er rett rundt svingen.

– Det er bare å beklage – det blir litt vanskelig å skaffe hvit jul i Stavanger-området, sier vakthavende meteorolog Anna Reistad ved Vervarslinga på Vestlandet til RA.

Det er ventet ganske mye nedbør både lille julaften, julaften og 1. juledag, men da som regn – selvsagt. Lokalt kan det komme kraftige byger, og spesielt på ettermiddagen julaften kan det virkelig hølje ned.

– Det roer seg litt på lørdag. Da kan vi faktisk få litt sol, men det er utrygt for noe nedbør på kvelden, sier Reistad.

Flere av målestasjonene i regionen har hatt rekordhøye temperaturmålinger for desember, og det er ventet ganske varmt vær også i dagene framover.

– Det blir forholdsvis mildt vær, noen ganger over 10 grader. Unntaket er lørdag. På ettermiddagen og natten kan temperaturen falle ned til 1 varmegrad. Det av nedbør som kommer, kan da være i form av sludd, sier meteorologen.

Ikke noe snø

Snø må du høyt til fjells for å se noe til.

– Siden romjulen blir såpass mild, må man nok over 1000 meter for snø. Lørdag kan skillet være atskillig lavere på grunn av temperaturfallet, sier Reistad.

Søndag, mandag og starten på tirsdag kan få ganske bra vær med lite nedbør, men fra tirsdagen er det igjen fare for ganske mye nedbør.

Varmere enn snittet

Informasjon fra målestasjonen på Våland viser at snittemperaturen de siste 30 døgnene var 5,9 grader. Det er 2,9 grader over normalen, opplyser Meteorologisk institutt.

Høyeste temperatur som er målt de siste 30 dagene var 11,5 grader på 20. desember. Den laveste målte temperaturen var 3,3 minusgrader på 22. november.

Samlet nedbør i denne perioden var 274,2 mm, og mest nedbør på ett døgn ble målt 4. desember. Da kom det 38,4 mm. Det er også døgnet det har kommet mest nedbør hele året.

For året som har gått var den høyeste målte temperaturen på 28,5 grader. Dette skjedde 2. juli. Kaldest var det 4. februar med 4,5 minusgrader.