Sport

Slik blir Hammer Stavanger

Med verdens beste syklister på start håper Roy Hegreberg folket kjenner sin besøkelsestid når Hammer Stavanger tråkkes i gang fredag ettermiddag.

Bilde 1 av 0
Følg RA Sporten på Facebook!

Etter tre dager med Tour des Fjords på Sørlandet, vender nå rittdirektør Roy Hegreberg og hans sykkelgjeng nesen hjem for å arrangere Hammer Stavanger.

– Jeg gleder meg veldig. Det har vært helt utrolig mye folk under Tour des Fjords nå på Sørlandet, og nå kommer vi med et enda bedre startfelt. Som den sykkelbyen og sykkelregionen Stavanger og Sandnes er, bør publikum kjenne sin besøkelsestid nå som verdens beste syklister er her, sier han.

LES OGSÅ: Slik fikk han Hammer Series til Stavanger

– Alex er en vinnerskalle

Hammer Stavanger er et ritt ulikt alle andre i kalenderen.  Det er lagene som er det viktigste, og poengene lagene samler de to første dagene gjennom en klatreetappe og en sprintetappe legger grunnlaget for en jaktstart der første lag i mål vinner.

– Jeg vet ikke om folk helt har skjønt konseptet, men det er det vi skal vise frem de kommende dagene. Når publikum får øynene opp for hvor ofte de får sett syklistene gjennom rittet, og hvor tilgjengelige verdens beste syklister er både foran og etterpå, tror jeg det vil gå opp lys for noen og enhver, sier Hegreberg.

Lokalt har Alexander Kristoff vært det største trekkplasteret i mange år, men tidligere i uken gikk sykkelstjernen ut i RA og fortalte at han ikke kom til å legge all verdens i nyvinningen.

– Alle vet hvilken konkurranseskalle Alexander er. Når han stiller opp på start med nummer på brystet på hjemmebane, kommer han til å gjøre alt han kan for å vinne. Han er en het kandidat til å ta mange poeng i lørdagens sprintetappe, og hvis laget hans gjør det bra nok der kan de være med å kjempe om sammenlagtseieren på søndagen. Jeg kjenner ham såpass godt at når han ser publikum langs løypa gir han alt, forteller Hegreberg.

LES OGSÅ: Kristoff legger ikke mye i sykkelrittet Hammer Stavanger

Passer perfekt for Norge

Med unntak av VM-rittene i Bergen, har det aldri vært et kvalitativt bedre startfelt i noe norsk sykkelritt. Likevel er ikke medieinteressen veldig stor.

– Det har vært overraskende tungt å selge det inn, men så fort vi kommer i gang tror jeg dette vil ta av. Det er nytt og folk vet ikke helt hva de kan forvente, og det vil ta tid å bygge det opp, men ingen andre idrettsarrangement har større internasjonalt nedslagsfelt.

Selv om publikum ikke vil få se Kristoff kjempe om spurtseieren i Vågen som tidligere, er Hegreberg overbevist om at konseptet passer perfekt for regionens sykkelfans.

– I Norge har vi ikke tradisjoner for å verken se, eller arrangere store lange ritt. Det vi har merket oss her er at de lokale rundene er de som er ekstremt populære og som drar folk. Her får du se syklistene flere ganger, da de sykler ti runder i en rundløype og alt er mer publikumsvennlig. Du får se farten de spurter i ti ganger, i stedet for bare én, sier Hegreberg.

LES OGSÅ: Mister millionstøtte rett før start

Slik foregår det hele

Dag én fredag kveld starter med klatreetappen Hammer Climb i Sandnes. Etappen er på 8,4 kilometer og går langs løypen der Tour des Fjords har gått i mål de siste årene.

På hver runde deles det ut 100 poeng til laget som er først over toppunktet, også går det ned til 15 poeng for lag nummer ti. I runde 3, 6 og 10 deles det ut doble poeng, og lagene har lov til å bruke fem ryttere til å sykle de ti rundene.

Dag to på lørdag er Hammer Sprint, der rytterne skal gjennom en flat løype med en spurt ved målgang. Rundløypen er på 9,2 kilometer og kjøres også ti ganger med samme poengsystem som dag 1.

Basert på poengene lagene har plukket de første to dagene, lages det en tidsdifferanse. De fem nederste havner i pulje B, mens de fem øverste havner i pulje A. Sammenlagtvinneren er det laget som får sin fjerde rytter først over målstreken.

LES OGSÅ: «Verdens beste kommer til byen»

Mer fra Dagsavisen