Nyheter

Slik blir Forskningsdagene i år

Fra 16. til 27. september tilbyr UiS og andre institusjoner deg et innblikk i hjerneforskningen som foregår i regionen.

Årets tema for Forskningsdagene er Hjernen. Under forskningsfestivalen kan du møte forskere blant annet på UiS, Kåkå, Norsk Oljemuseum, Arkeologisk museum, Museum Stavanger og Vitenfabrikken i Sandnes.

På grunn av koronarestriksjoner må man ha billett til de arrangementene man skal delta på, selv om alt er gratis.

Festivalen starter onsdag 16. september, med UiS-rektor Klaus Mohns åpningstale på Universitetsbiblioteket.

Etter rektor Mohn vil professor Anne Mangen ved Lesesenteret på UiS fortelle om sin forskning på hvordan lesing på ulike plattformer påvirker leseforståelsen. Gjennom sin forskning ønsker Mangen å få en bedre forståelse for hva som skjer med lesing, spesielt lesing av lengre tekster, når skjerm overtar for boken i flere og flere sammenhenger.

LES OGSÅ: Ny del av Sykkelstamveien åpnet

Forsker Grand Prix

Det som kanskje er den største snakkisen under Forskningsdagene foregår på tirsdag 22. september på Folken. Da er det nemlig duket for årets Forsker Grand Prix. Det er en konkurranse i forskningsformidling for doktorgradskandidater. Ni deltakere fra UiS og SUS har fire minutter hver til å overbevise publikum i salen og et dommerpanel om hvem som er den beste formidleren.

UiS opplyser til RA at på grunn av smittevern kan de ikke fylle lokalene, og de har derfor foreløpig bare lagt ut 50 billetter, som allerede er revet bort.

Forsker Grand Prix vil bli styrt av programleder og journalist Leif Tore Lindø. Arrangementet blir også vist på NRK Kunnskapskanalen.

De to beste, som blir stemt fram av publikum og dommere, går videre til nasjonal finale i Trondheim 26. september.

LES OGSÅ: Gjør sagflis om til batteri for industri og tungtransport

Forsker-standup

Onsdag 23. september står forsker-standup om hjernen på menyen. Forsker-standup er et fast og populært innslag under de årlige Forskningsdagene i Stavanger-regionen. Arrangementet er kjent for god stemning og er gratis, står det i programbeskrivelsen.

Konferansier er Eldbjørg Vaage Melberg.

Åtte forskere får 15 minutter til å gi publikum et innblikk i hvordan de arbeider med ulike aspekter ved hjernen. Målet er å skape begeistring og forståelse for ulike typer fag utenfor forskeren sitt eget fagmiljø.

LES OGSÅ: Vil ha fraværsgrense på ungdomsskolen

Gratis museum

Lørdag 26. september er det «Gratis museumslørdag» i forbindelse med Forskningsdagene. Da vil det være gratis inngang på Arkeologisk museum, MUST-museene, Vitenfabrikken, Garborgsenteret og Norsk Oljemuseum. Du må inn på de enkelte museenes hjemmeside for mer informasjon om detaljer og åpningstider.

På museumslørdagen vil undervannsfotograf Rudolf Svensen vise bilder og fortelle om skapninger som greier seg helt fint uten hjerne. Livet har eksistert i cirka 4 milliarder år på jorden, mens hjernen bare har eksistert cirka 660 000 år. Arrangementet finner sted på Stavanger museum.

Mer fra Dagsavisen