Nyheter

– Slik blir arbeidsdagen i framtiden

Lokale huber i stedet for hovedkontorer, flerbruksbygg hvor selskaper deler kontorer, lounger og kafeer hvor man også kan rense dressen.

Bilde 1 av 2

Slik blir arbeidsdagen for mange, mener Christian Heiberg i CBRE, verdens største rådgiverselskap innenfor næringseiendom. Tirsdag sto han på podiet under Forusmøtet 2017 med foredraget «Smart Workplace 2040».

– Mobilen og teknologien gjør at vi kan jobbe hvor som helst. I hjemmet kan man i framtiden sitte i et virtuelt kontor og bruke hologrammer, forklarer Heiberg og fortsetter:

– En dag jobber man på en kafé. Den neste foretrekker man å jobbe i stillesonen på den lokale huben eller i loungen sammen med kolleger.

Den nye hverdagen drives fram av selskapers ønske om å spare eiendomsutgifter, samt teknologiutviklingen.

Muligens 2030

– Dette jeg beskriver kan vi muligens se i 2030.

Ifølge Heiberg benyttes i snitt kun 50 prosent av bedriftens areal i dag. Arbeidstakeren vil være i sentrum, og være sin egen arbeidsplass, tror Heiberg.

– Når selskaper sparer og konkurranseutsetter ting som binders, så er det bare spørsmål om tid før man gjøre det samme med eiendom.

Heiberg sier de store signalbygningene – hovedkontorene – til bedrifter vil forsvinne. Store hovedkontor vil bli erstattet av lokale arbeidshuber der folk bor og flerbruksbygninger som både inneholder kontor, kafeer, restauranter, lounger, stillerom og kontorbygninger som er i nærheten av andre servicetjenester som renseri, frisør og bakeri, spår Heiberg.

Jobber som gründere

– Framtidens arbeidstakere vil jobber mer og mer som gründere gjør i dag. De deler kontorarealer, og de er kanskje konkurrenter. Samtidig møtes man, stimulerer og utfordrer hverandre og skaper innovasjon, sier Heiberg.

Sikkerhet blir viktigere.

– I 2030 kan selskaper bruker mer penger på IT enn personell. Sikring mot hacking blir enda viktigere, sier han.

Sagt på Forusmøtet

Innsjø på Forus

– Kanskje vil ørreten gyte på Forus? Vi jobber for å gjenopprette en innsjø på Forus. Innsjøen ble drenert til fordel for landbruket i 1897. Kanaler og rør går allerede fra Gandsfjorden til Hafrsfjord. Vi vil åpne opp.

Marit S. Storli, IKPD Forus

Rød løper

– Vi må rulle ut den røde løperen når bedrifter vil etablere seg på Forus. Det bør være en ryggmargsrefleks å legge til rette for næringslivet. Vi kan ikke ha dårlige reklameplakater i avisen om Biltema som sliter med å etablere seg.

Harald Minge, Næringsforeningen

– Bil er greit

– Det må være greit å gjøre varehandel med bilen når man skal handle til den kommende uken for barn og hund. En bedrift som Biltema konkurrerer ikke med sentrumshandelen med sine 6000 kvadratmeter. La Biltema få bygge på Forus.

John Peter Hernes (H)

Elbuss i august

– Seks prosent av ansatte på Forus bruker kollektivtransport til og fra jobb. I august tas Norges første elbuss i bruk i trasé Tvedtsenteret mot Sola på Forus. 2018 er det oppstart for elbuss ut i vanlig trafikk.

Espen S. Henriksen, Kolumbus

Vei og sol

– Bedre vei fra Forus til Ullandhaug bør være prioritet nummer én. Avstanden er ikke lang i luftlinje. Flate tak på Forus er ypperlig for solpaneler.

Stein Racin Grødem, Forus Næringspar.

Mer fra Dagsavisen