Stavanger

Slik ble alle nordmenn millionærer

Fordeler vi de 7000 milliardene som Oljefondet nå har på bok, gjør det alle nordmenn til millionærer fra det øyeblikket de er født. Slik har det langt i fra alltid vært, og torsdag åpnet Oljemuseet en utstilling til om hvordan det norske Oljefondet er blitt folkets penger.

Bilde 1 av 2
Følg RA på Facebook og Twitter!

For nøyaktig 20 år siden satte daværende finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) inn de første to milliardene i det som nå heter Statens pensjonsfond utland. Siden 1996 har Oljefondet, som det populært blir kalt, vokst seg til å bli over 7000 milliarder kroner, og den reisen er hovedtemaet i Oljemuseets nyeste utstilling.

Vil gi innblikk i forvaltningen av Oljefondet

«Fra oljeformue til finansformue» som utstillingen heter forteller historien om hvordan det norske Oljefondet er blitt folkets penger, og er et samarbeid mellom Norges Bank og Oljemuseet. Sentralbanksjef Øystein Olsen var derfor i Stavanger i dag, sammen med direktør Yngve Slyngstad i Oljefondet, for å overvære åpningen av utstillingen, som en del av Norges Banks 200-årsjubileum.

– Forvaltningen av oljeformuen er blitt en viktig del av virksomheten i Norges Bank.  Mange har et forhold til Oljefondet, men lurer på hvordan denne forvaltningen faktisk foregår. Gjennom jubileumsutstillingen håper vi å kunne gi publikum et innblikk i hvordan vi forvalter dette ansvaret, sa Olsen på åpningen.

I sin tale la sentralbanksjefen vekt på de virkningene oljeindustrien har hatt på norsk økonomi, både med tanke på de rene inntektene, men også med tanke på virkningen oljen har hatt på norsk økonomi generelt.

– Før oljen baserte vi oss på skipsfart, og vi fant oljen i grevens tid. På 1970-tallet forsvant mye av skipsfartindustrien, men da kunne vi bruke mye av den teknologien inn i den nye oljebransjen. Og sammen med servicenæringen den har bragt med seg, er det ingen tvil om at oljenæringen har vært den klart viktigste næringen i Norge med en voldsom innvirkning på norsk økonomi, sa sentralbanksjefen.

LES OGSÅ: – Bruk oljepengene til å bekjempe malaria

Sentralbanksjefen spøkte med svenskene

Olsen spøkte så litt på svenskenes bekostning, og dro frem et eksempel på den verdiskapningen den norske oljeindustrien har hatt for landet.

– Frem til 1970 lå vårt brutto nasjonalproduktet per innbygger ganske stabilt 20 prosent under svenskenes. Det vil si at vi i snitt var 20 prosent fattigere enn våre svenske naboer, mens vi nå ligger 40 prosent over. Oljenæringen er den største forklaringen på den økonomiske utviklingen i Norge, og vil forbli den viktigste næringen i mange tiår fremover, fortalte Olsen.

Også direktøren for oljefondet, Yngve Slyngstad, pekte på at oljenæringen langt i fra er på retur.

– Det er estimert at vi har tatt opp cirka 45 prosent av den oljen vi kan få opp, og da har vi altså bare kommet halvveis i løpet. I mai i år er det altså 20 år siden Sigbjørn Johnsen satte inn det første innskuddet i Oljefondet, og i dag er vi så heldige at vi kan bruke avkastningen av fondet til å finansiere budsjettene våre. For oss er det viktig å styre avkastningen slik at pengene vi har på bok også kommer våre barn og barnebarn til glede, sier Slyngstad.

LES OGSÅ: Oljeprisen nærmer seg 50 dollar

Ordføreren åpnet utstillingen med quiz

Han mener det ikke er rettferdig at vi i dag skal bruke opp pengene i Oljefondet ovenfor fremtidens generasjoner.

– Grunnen til at vi sparer penger i Oljefondet, og er så restriktive som vi er, er nettopp det at det ikke bare er vi som lever her og nå som skal nyte godt av disse pengene. Vi må sette de av til en regnværsdag, og heller bruke dem når det er nødvendig, sier Slyngstad.

Den offisielle åpningen var det Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) som sto for, og hun åpnet sin tale med å sitere Arne Garborg.

– Vi skal være stolte av den norske oljemodellen, der pengene tilhører folket, og ikke en liten gruppe som stadig gjør seg rikere på folkets bekostning. Oljefondet, og måten det styres på, er vår garanti på at vi kan sikre den velferden vi har i dag til de som kommer etter oss, sa Sagen Helgø før hun tok med seg sentralbanksjefen og Oljefonddirektøren bort til utstillingen for den offisielle åpningen.

I utstillingen kan de besøkende selv studere hvordan porteføljen fordeler seg på aksjer, eiendommer og obligasjoner i mer enn 9000 selskaper over hele verden. Kunnskapene testes i en quiz, og publikum kan selv prøve seg som fondsforvaltere.

LES OGSÅ: Tre utvinningstillatelser i nyåpnet leteområde i Barentshavet

Følg RA på Facebook og Twitter!

Mer fra Dagsavisen