Slaget om Paradis

LEDER: Hvis Eiganes er Stavangers indrefilet, har Alfred Ydstebø satt gaffelen midt i fettranden.

Det drar seg til i kampen om hvor Aker BP skal ha kontorer i Stavanger. På den ene banehalvdelen står Base Property og Bane NOR Eiendom med konkrete planer om å bygge i Paradis. På den andre siden finner vi Hinna Park AS sammen med amerikanske H.I.G. Capital, som vil bygge videre ut i Jåttåvågen. Mens Base Property i hovedsak er eid av Alfred Ydstebø gjennom Base Gruppen, eies Hinna Park AS av Entra Eiendom og Camar Eiendom, sistnevnte kontrollert av brødrene John Arild og Ole Ertvaag. 

Hvor Aker BP skal lokaliseres inneholder flere kamper i kampen. Den ene står mellom Alfred Ydstebø og John Arild Ertvaag, der de to lokale investorene for tiden framstår som offensive på eiendom og som strategiske smartinger. Ydstebø har mottatt berettiget hyllest for å ha renovert hermetikklaboratoriet til fordums prakt, samtidig som Base Property bygger om hermetikkfagskolen til leiligheter i tillegg til å bygge enda et leilighetskompleks ved Ledaalparken. Hvis Eiganes er Stavangers indrefilet, har Alfred Ydstebø satt gaffelen midt i fettranden. Ertvaagene har i likhet med sin konkurrent drevet imagebygging ved å renovere en historisk prakteiendom, i dette tilfellet Norges Bank-bygningen. Og mens investeringsselskapet Camar AS har ansatt avtroppende ordfører Christine Sagen Helgø som investeringsdirektør fra januar, har Base Gruppen fått inn Per Haarr som styremedlem. Den tidligere assisterende rådmannen i Stavanger skal også være konsulent og rådgiver. 

Forhåpentligvis bidrar rekrutteringen av toppfolk fra politikk og byråkrati til enda bedre råd om innbyggerinvolvering og politiske prosesser. Hastverk-taktikken det legges opp til i Paradis er nemlig lite troverdig. Når det skal bygges stort i en by må de politikken gå sin gang, og et nytt flertall skal si sitt. Dessuten viser de nye planene for Aker BP i Jåttåvågen at Paradis langt ifra er et must for Røkke-selskapet.