Ap-duo Dag Mossige og Kari Nessa Nordtun. Foto: Arne Birkemo

Skolebudsjett: – Men Ap gir jo mer

«Alle» ville gi mer penger til Stavanger-skolen.

Stavanger-skolen styrkes med 25 millioner kroner i året. Massiv skolesatsing, mener flertallspartiene.

Flertallspartiene, Høyre, Frp, Venstre, KrF, Sp og Pp, styrker Stavanger-skolen med 100 millioner, 25 millioner kroner hvert år fram til 2020.
Styrkingen får ros av opposisjonspolitiker Kari Nessa Nordtun (Ap).

Ap gir ris og ros

– Etter å ha kuttet i skole i fjor og året før, er det gledelig at flertallspartiene gir meg til skole, sier den påtroppende Ap-gruppelederen.

Hun påpeker samtidig at Ap gir mer til skole enn posisjonen.

– Vi styrker skolerammen med 26, 54 millioner i 2017, flertallspartiene styrker med 25 millioner. Her legger man inn styrking av skolehelsetjenesten i begge budsjettene. Vi bruker altså mer enn flertallspartiene i vårt budsjett, sier Nessa Nordtun.

– Mens vi styrker skolens ramme uten å ta midler fra de svakeste gjennom kutt i Lenden (2, 75 mill.), og rammen til minoritetsspråklige elever (4,5 mill.).

At Ap gir mer til skole, kom fram under debatten. Eirik Faret Sakariassen (SV) er glad for at det ble et kappløp om å styrke skolen mest.

– Også er det ekstra kjekt at det er SV som gir mest til skolen, sier Faret Sakariassen.
SV gir 27,59 millioner kroner i 2017, og trapper opp gradvis hvert år til 44,99 millioner i 2020.

Ledighet

Nessa Nordtun gir gjerne ros, men også ris. Hun mener flertallspartiene ikke gjør nok på arbeidsledighet.

– Vi har den laveste sysselsettingen på 20 år. Ifølge IRIS har det forsvunnet 5000 arbeidsplasser fra regionen, mens det kun har kommet 356 nye, sier Nessa Nordtun.

– Merkelig fra Ap

Hernes i Høyre synes Ap-uttalelsene er spesielle.

– Vi låner til investeringer, for å holde et høyst sysselsettingsnivå, sier Hernes.

– Vi satser på smartby (ti millioner hvert år). Det gir ikke umiddelbar effekt, men på sikt det er viktig å skape flere bein å stå, sier Hernes.

– Dessuten legger vi inn nesten en milliard på oppussing av skolebygninger. Her har vi også økt tidligere i forhold til rådmannens anbefalinger. Her synes jeg Ap rett og slett har vært puslete, påpeker Hernes.

«Massiv julegave»

– Vi har en massiv satsing på skole. Vi bygger framtidens Stavanger. Da er utdannelse sentralt, sier Høyres gruppeleder John Peter Hernes (H).

– Vi styrker skolen med 100 millioner kroner i løpet av fire år. (25 millioner i året). Dette kan vi gjøre med å kutte og effektivisere administrasjonen med 70 millioner kroner, sier Christian Wedler (Frp).

– I Stavanger trenger vi ikke julenissen, fordi flertallenes budsjettforslag er en julegave til byen. Skolen er den store vinneren, den helt suverene vinneren er barn og unge, sier Kristoffer Sivertsen (Frp).

Christian Wedler mener Ap ikke gir mest til skole.

– Det er svært tydelig å se forskjellene mellom Ap og flertallspartiene i budsjettet. Ap styrker skolen med fem millioner kroner hvert år, mens flertallspartiene styrker med 20 millioner - i tillegg til andre poster. Vi styrker altså mer enn fire ganger det Ap gjør, påpeker Wedler.