Skei Grande på museum

LEDER: Og kanskje tar Trine Skei Grande med seg kollega Iselin Nybø til Stavanger i oktober for å markere at Arkeologisk museum får penger til å bygge ut?

Et bytte av kulturminister har ikke all verden å si når regjeringen for øvrig er den samme, og det må gå et statsbudsjett før det kan slås fast om Trine Skei Grande er en bedre statsråd for kultur og idrett enn Linda Hofstad Helleland var. Fremdeles er det bare et etterlatt inntrykk at Venstre-statsråden i kulturministerstolen snakker mindre om «kultur som næring» og er tilsynelatende mer opptatt av de store sakene.


I begynnelsen av mai sendte Skei Grande en ny medieansvarslov ut på høring, og med på ferden fulgte kulturministerens ord «sterke og uavhengige redaksjonelle medier er den beste medisinen mot «falske nyheter», hatefulle ytringer og andre utfordringer på ytringsfrihetsområdet.» Ta med positive utspill og friluftsliv, om idrett og integrering og den selvironiske talen om idretten for alle før helgen – og det kan snart slås fast at Trine Skei Grande har staket ut en lovende kurs for sin periode som kulturminister. Departementet med en av de minste budsjettpostene kan bære preg av politisk saldering og personkabaler som må gå opp. Samtidig har den politiske ledelsen i Kulturdepartementet muligheter for å påvirke den offentlige debatten og sette ord på samtidens utfordringer. Hofstad Helleland gjorde nettopp dette, men endte opp med en håpøs debatt om «norske verdier».


Hvis Skei Grandes skal leses riktig er hun mer opptatt av å prege mediedebatten, løfte folk flest-deltakelsen i friluftsliv og idrett og å styrke vår offentlige hukommelse gjennom museene. Kulturministerens sving innom Vitenfabrikken var ikke bare en del av markedsføringen av ordningen med gaveforsterkning, men forhåpentligvis også et signal om at museene er viktige for kunnskap til framtidige innovatører, ingeniører eller filosofer. Og kanskje tar Trine Skei Grande med seg kollega Iselin Nybø til Stavanger i oktober for å markere at Arkeologisk museum får penger til å bygge ut?