Frode Myrhol (FNB) mener Rema 1000-tomten i Haugesundsgata er et passende sted å plassere ny brannstasjon. Foto: Arne Birkemo

Skal vurdere brannstasjonstomt her

Frode Myrhol (FNB) mener Rema 1000-tomten i Haugesundsgata er en ypperlig plassering for ny brannstasjon.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Kommuneadministrasjonen mener den nye brannstasjonen bør ligge i Lervig. Det er ingen passende plassering, mener politikerne i kommunalstyret for byutvikling (KBU). Ikke uventet vedtok KBU torsdag ettermiddag at administrasjonen skal se på andre alternativer enn Lervig-plasseringen.

LES OGSÅ: Sier nei til brannstasjon foran sykehjem i Lervig

Frode Myrhol i partiet Folkeaksjonen Nei til mer Bompenger (FNB) foreslo Rema 1000-tomten i Haugesundsgata på Storhaug, selv om han egentlig mener at brannstasjonen allerede har en god plassering i dag – på Lagårdsveien.

– Den har umiddelbar nærhet til sjøen, det er kun 150 meter ned til bukta. Tomten har blitt vurdert som skoletomt, men jeg tror den er bedre egnet til brannstasjonstomt, sier Myrhol til RA.

Myrhol mener det ikke er mange andre egnede tomter tilgjengelig.

– Rart den ikke er vurdert før

– Egentlig er det rart at tomten ikke er tatt med i vurderingen tidligere. Det er en god plassering ved utløpet til Storhaugtunnelen. Det er mange boliger i området, og enda mer bygges – jeg mener det er positivt å ha et brannstasjon hvor det er tett bebygget. Det tror jeg beboerne i nærheten også mener om det en dag skulle brenne, mener Myrhol.

Direktør for kultur og byutvikling, Gunn Jorunn Aasland, sier administrasjonen skal gjøre en nærmere vurdering basert på de innspill som framkom i diskusjonen i møtet, blant annet Rema 1000-tomten.

– Vi skal se på den, og legge fram en ny sak hvor vi skal få fram flere opplysninger og detaljer, sier Aasland til RA.

LES OGSÅ: Havstigning stopper bruk av tomter i sentrum

– Politikerne ber dere se på andre alternativer, men hvor stor er sjansen for at dere vil anbefale Lervig som det beste alternativet på nytt?

– Jeg vil ikke si noe på forhånd. Nå skal vi sette oss ned og se på saken på nytt, svarer direktøren.

Utenom Lervig har administrasjonen vurdert følgende tomter i Stavanger øst langs sjøen: Jorenholmen, Fiskepiren (Hurtigbåtterminalen), Bekhuskaien, Badedammen (Verven 24A og B), Svankevigå (Bedehusgata), Siloer, Norsk stål, Hernes, Siriskjeret, Lervig og Breivikveien (Nordvest for Dreyersholmane).

– Finnes det andre tomter?

– Jeg har ingen idé om andre tomter nå, men nå skal vi sette oss ned og vurdere på nytt, svarer Asland.

Ap vil skrote Lervig helt

Kari Nessa Nordtun (Ap) mener Lervig-alternativer bør fjernes fra den videre vurderingen.

– Fordi dette sårbare området vil ikke takle en brannstasjon av den størrelsesordenen som nå kreves. Vi vet at det kommer ny barneskole som skal romme flere hundre elever, en barnehage med flere titalls barnehagebarn og en idrettshall. Alle disse funksjonene blir nesten den nærmeste naboen til stasjonen, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: I kamp for parken i Lervigsbukta

– Det er viktig å ikke bruke mer tid og ressurser på Lervig som alternativ. Vi som politikere må sende et tydelig signal og ta et valg, legger Ap-politikeren og fortsetter:

– Jeg hadde håpet at vi kunne gå for Lagårdsveien som var den sekundære anbefalingen da vi hadde saken om brannstasjonsstrukturen oppe i bystyret i 2014. Men jeg registrerer at brannvesenet helst vil ha stasjonen i Stavanger øst. Da må vi vurdere dette, sier Nessa Nordtun.

På spørsmål om Rema 1000-tomten svarer Nessa Nordtun følgende:

– Vi vil først ta stilling til dette alternativet når vi får utredningen fra rådmannen på bordet. 

– Massiv motstand

Egil Olsen (H), som la fram fellesforslaget om å sende saken tilbake, sier han har mottatt massiv motstand fra innbyggere som ikke ønsker brannstasjon i Lervig.

– Vi har alternative tomter. Nå må det gjøres en skikkelig vurdering. Det er ikke sikkert at brannstasjonene trenger å ligge til brannbåten. Dykkerne drar like gjerne ut med helikopter, sier Olsen, som likevel vil ha med Lervig-alternativet i administrasjonens videre utredning.

Om Rema 1000-alternativet sier Olsen følgende:

– Høyre mener at brannvesenet også må se på den som et alternativ.

Olsen trekker fram Storhaugtunnelen som et potensielt utrykningsproblem dersom brannstasjonen ligger i Lervig-området.

– Er det kø begge veier, så kan det bli vanskelig for brannbiler å komme forbi, påpeker Olsen.

Myrhol er uenig.

– Jeg har selv stått i kø hvor nødetatene enkelt har kunnet passere dersom bilene kjører til side, sier FNB-politikeren.

LES OGSÅ: KRONIKK: Storhaug, en enda bedre bydel