Nyheter

Skal ta prøver av forurenset båthavn

Kommunen lover å ta nødvendige prøver i forsøk på å få bukt med forurensingsproblemet i Dusavik Båtforening.

Lukten er stram innerst i havna ved Dusavik Båtforening. Ingen aner hva som renner ut i sjøen via kanalene.
Båtfolk og naboer frykter at forurenset vann fra en nedgravd bossplass en kilometer fra havneområdet renner ut der folk har båtene sine og der barn og voksne bader ved siden av båthavnen.
– Du skulle sett hvordan forholdene er her når det regner. Da er vannet så gulbrunt at det legger seg et belegg på båtene, uttalte båteier Arild Vøllestad til RA.

LES OGSÅ: Frykter miljøbombe i Litle Dusavika (RA+)

Regner med prøver

Saken har rullet og gått i Tasta bydelsutvalg, vært innom hos Fylkesmannen og nå endt opp i kommunalstyret for miljø og utvikling.

Venstres Per A. Thorbjørnsen og Arnt-Heikki Steinbakk fra Ap tok opp saken og fikk svar i kommunalstyret for miljø og utvikling denne uken.

Her er forslagene til oppfølging fra administrasjonen:

For å få en pekepinn eventuell påvirkning fra den nedlagte fyllplassen og eventuelt andre kilder, vil prøvetaking av overvannet bli vurdert i samråd med Miljørettet helsevern.

For å få en pekepinn på innholdet av forurensninger i slammet/mudderet innerst i båthavnen vil prøvetaking bli vurdert i samråd med Miljørettet helsevern.

Det vil bli foretatt en utvidet (ikke bare kolibakterier) analyse av badevannskvaliteten i samråd Miljørettet helsevern

Muligheten for å redusere tilrenningen til utslippet/overløpet vil bli vurdert, men dette vil være en langsiktig oppgave.

– Dette er et foreløpig svar. Jeg regner med dette nå blir fulgt opp og at de nødvendige prøvene blir tatt, sier Thorbjørnsen.

Ansvarsfordeling

I Dusavika Båtforening uttrykkes det glede over at kommunen vil ta de nødvendige prøver, men ansvarsfordeling er et springende punkt.

– Jeg synes at Stavanger kommune, som nå i over 40 år har forurenset dette området, må rydde opp ved å gjøre nødvendige analyser av innholdet i sandbanken. Det fortjener beboere og fritidsbåteiere. Dersom kommunen har forurenset så må de fjerne forurenset masse og sørge for sikker deponering av massen ved uttak. Videre må de stoppe all utslipp av forurensing i nevnte område. Når det er på plass skal båtforeningen fjerne den framtidige opphoping av sand som eventuelt kommer som ren sand med glede, til det beste for de båteiere som blir berørt, sier leder i Dusavik Båtforening, Egil Kristian Olsen til RA.

Den nye driftsavtalen som ble etablert for fire år siden, fraskriver ikke kommunen ansvaret, mener båtforeningen.

– Når kommunen viser til en driftsavtale med båthavnen som ble etablert for fire år siden tolkes det som et forsøk på å fraskrive seg ansvar for historisk forurensing, en forurensing som har skjedd over en 40-årsperiode, poengterer Olsen.

Mer fra Dagsavisen