Nyheter

Skal lyse opp sentrumsgatene

Lyssetting inspirert av Ajax-fortellinger skal lyse opp deler av sentrum i løpet av vinterhalvåret.

– Når du går gjennom sentrumsgatene håper vi belysningen vil bidra til at det føles lyst, omfavnende og trygt, sier gårdeier Anne Espedal.

Hun er initiativtaker til prosjektet «lyst hele året» som er et samarbeidsprosjekt mellom Stavanger Sentrum AS og ulike gårdeiere i Søregata, Nygata, Hospitalsgata, Laugmannsgata, Arneageren og enkelte deler av Østervåg.

Frem mot jul og utover neste år skal disse gatene bli lyssatt med lenker, ord og stjerner.

– Grunnen til at vi lyssetter er fordi det er noe som effektivt skaper liv og løfter opp de ellers mørke gatene. Lyssetting var dessuten noe det var enkelt for alle gårdeierne å enes om, sier Espedal til RA.

Det var Byas som først omtalte lyssettingen i sentrum.

LES OGSÅ: Stor foodtruck-pågang

Ajax-inspirert

Allerede nå har gårdeiere og sentrumsforeningen jobbet med å henge opp innvendig belysning i Søregata. De har i tillegg fått hjelp av Zenisk lysdesign, som skal hjelpe til med 
den utvendige belysningen.

– Temaet for belysningen er magi og drøm, og lyssettingen som kommer vil være inspirert av Ajax-fortellinger, sier Espedal, og forklarer at Johanna og Broremann-statuen i Nygata blant annet vil bli opplyst.

– Flere statuer står helt mørke, og vi tenkte det ville være fint å lyse dem opp og vise dem fram under mørketiden. Dette prosjektet handler i bunn og grunn om å gjøre sentrum mer attraktivt, sier hun.

Gårdeiere i Søregata, Nygata, Hospitalsgata, Laugmannsgata, Arneageren og enkelte deler av Østervåg har gått sammen om å henge opp lys både innvendig og utvendig for å skape en hyggelig atmosfære. Grunnen til at akkurat disse gatene har gått sammen, er fordi Stavanger sentrum nå er delvis oppdelt i ulike distrikt/bydeler. De nevnte gatene har fått navnet CID-Sølvberget.

– Ved å dele sentrum inn i distrikt kan hvert distrikt få utvikle seg selv og sin egen identitet. I utlandet, og også i byer som Oslo, ser vi mye av dette. Fargegaten er et godt eksempel på hvordan det har fungert i Stavanger, sier Espedal.

LES OGSÅ: Sentrumsbesøket øker – flere satser

Distrikter

At Stavanger sentrum nå får ulike «distrikter» er en del av det statsstøttede forskningsprosjektet City Impact District (CID). Det er et prosjekt som har som mål å lage en modell for hvordan offentlig og privat sektor kan samarbeide i sentrum, og i tillegg skape en god og varig sentrumsutvikling.

– Alle storbyene vi liker har ulike deler av sentrum som tilbyr ulike opplevelser. Ved å dele sentrum i distrikter, vil det blant annet bli lettere for gårdeiere og drivere å engasjere seg, og sentrums ulike karakterer vil komme bedre fram, sa Stavanger Sentrum-leder Kristin Gustavsen da RA snakket med henne om CID tidligere i år.

Mer fra Dagsavisen