Nyheter

Skal jobbe for å bedre innbyggernes alkovett

Stavanger kommune har signert samarbeidsavtale med organisasjonen Av-og-til. – Vi gleder oss til samarbeidet, sier Stavanger-ordføreren.

Stavanger Bystyre vedtok i juni i fjor at Stavanger kommune slutter seg til et samarbeid med organisasjonen Av-og-til. Det er en ideell organisasjon som har som formål å jobbe for bedre alkovett. Målsettingen til organisasjonen er ikke at folk skal slutte å drikke alkohol, men å vise godt alkovett.

Mandag signerte ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) og generalsekretær i Av-og-til, Randi Hagen Eriksrud, en samarbeidsavtale.

– Vi ser at de siste ti årene så har tilgjengeligheten til alkohol blitt mye større for folk, og med det øker også sannsynligheten for alkoholbruk og -misbruk. Det er viktig å få dette på dagsorden, og å kunne være føre-var og bistå folk med eget alkoholbruk eller andres, sier Nessa Nordtun til RA.

Hun forteller at Helsehuset i Stavanger jobber aktivt med dette, og i tillegg har det blitt kuttet i alkoholserveringen i kommunale tilstelninger.

LES OGSÅ: Møt næringsministeren: Skeier ut med Pepsi Max og står gjerne i heisen med Hillary Clinton

En av ti

Hagen Eriksrud fortalte forsamlingen før signeringen at et av ti barn vokser opp i et hjem med en forelder som drikker for mye. Det synes ordføreren er høye tall.

– Jeg er sikker på at mange foreldre ikke gjør det bevisst, og derfor er det så viktig å jobbe med nettopp bevisstgjøring, sier hun.

– Vi gleder oss til samarbeidet, og å få de verktøyene som i større grad kan løfte bevisstgjøringen rundt dette temaet, legger Nessa Nordtun til.

LES OGSÅ: Nedgang i fødselstallene ved SUS

Over femti kommuner

Ved å være en Av-og-til-kommune får Stavanger blant annet tilgang til kampanjeressurser, kunnskap om rusfaglige forhold, verktøykasse og opplæring og et nettverk mellom offentlig, frivillig og privat sektor.

Hagen Eriksrud er glad for at Stavanger har blitt én av over femti kommuner som er med i samarbeidet.

– Vi er glad for kommuner som anerkjenner at alkohol er et problem for mange, og at man er villig til å starte et arbeid for å gjøre enda mer for å forebygge alkoholskader, sier hun til RA.

Nå skal kommunen først foreta en bred alkoholforebygging rettet mot alle innbyggerne i Stavanger, og deretter skal de velge ut noen temaer som de ønsker å jobbe særskilt med.

– Mange kommuner jobber ekstra med samvær rundt barn og unge, og hva det gjør med dem at voksne drikker mye alkohol. Vi vil da samarbeide for å løfte denne problematikken inn mot innbyggerne i kommunen, sier generalsekretæren.

LES OGSÅ: Voldtok gutt (14) på skole

Helsehuset: – Forpliktende

Kommunen forplikter seg gjennom avtalen til å være Av-og-til kommune i fire år, og det første året er en prøveperiode. Stavanger skal stille med en kommunal Av-og-til-koordinator som er strategisk plassert i forhold til kommuneledelsen og i forhold til ruspolitikk og forebygging. Det er Helsehuset i Stavanger som skal være ansvarlige for prosjektet, og det er fortatt uvisst hvem av de ansatte som skal være koordinatoren.

Leder på Helsehuset, Ingvill Hovlund, forteller RA at de har sett til Av-og-til ganske lenge allerede.

– De jobber veldig systematisk med de holdningsskapende kampanjene sine. Vi har også en alkoholveileder på Helsehuset gjennom tilbudet som heter «Litt for mye - litt for ofte». Det er et tilbud til alle innbyggerne i Stavanger kommune som har opplevd at de trenger veiledning med tanke på eget alkoholbruk, eller for pårørende som er bekymret, sier hun.

– Det er kjempeflott at vi får dette samarbeidet, for det betyr at vi får noen konkrete verktøy. Det at vi er en Av-og-til-kommune er forpliktende, og vi må forholde oss til det å være et forbilde, legger Hovlund til.

Mer fra Dagsavisen