Stavanger

– Skal jeg dø, skal jeg gå ned med flagget til topps

Da Anne-Kat. Hærland følte hun mistet motet til å mene, bestemte hun seg for å seile til Sydpolen. – Jeg måtte, sier hun, tydelig beveget.

– Nettrollene snakker opprørt om egen rett til ytringsfrihet, men selv bruker de retten til å såre, ydmyke og tvinge meningsmotstandere til taushet, sier Anne-Kat. Hærland engasjert.

Akkurat som bestefar var for 75 år siden, er hun glødende opptatt av ytringsfrihet i dag. Om enn på en litt annen måte. Hun følte at hun tapte seg selv da hun for noen år siden laget talkshow på TVNorge. Komikeren følte at hun måtte sensurere seg selv, og det ble ingen suksess, verken for TVNorges seertall eller Hærland selv.

Nå vil hun finne tilbake til den skarpe Anne-Kat. vi husker fra stand-up-show og «Nytt på nytt» på NRK. Nylig ble hun fast medlem av NRK P1s nye helgemagasin, «Fritimen».

LES OGSÅ: Anne-Kat. Hærlands morfar ble tatt av Gestapo

Reiste til Antarktis

– Jeg kommer til å fortsette å si det jeg mener. Om de blir krenket, det driter jeg i. Skal jeg dø, skal jeg gå ned med flagget til topps. Jeg begynte å bli redd for det jeg sier og hva jeg kan si etter det som skjedde i TVNorge, og jeg måtte reise til Antarktis for å finne igjen motet.

I to måneder var hun på tur med Jarle Andhøy på båten Berserk.

– Det var deilig å være i øyeblikket. Tøft å reise til Sydpolen, men jeg måtte, sier hun, tydelig beveget. Andre Berserk-turer har endt med at personer ikke kom hjem igjen. Hærland er tilbake etter turen tidligere i år, og nå har hun fått tilbake motet til å snakke om det hun selv vil, ikke det som noen har sagt hun skal si.

– Jeg må fortsette med det jeg tror på. Hvis folk ikke hører etter, javel. Men jeg skal dø mens jeg sier det jeg mener, gjentar hun.

Flaut kronprinspar

Anne-Kat. er spesielt opptatt av det som foregår i kommentarfeltene på internett. Hun tror ikke morfar hadde vært veldig imponert.

– Det er jo noen som mener at sannheten holdes skjult for dem.

– Konspirasjonsteoretikerne?

– Alle som klarer å finne noe som bekrefter deres syn og ikke tror på noe annet. De ser ikke etter sannheten. Folk skriver at de leste noe i avisen, og så legger de ut lenker til aviser ingen har hørt om. Man må sjekke agendaen til den som gir deg budskapet. Jeg synes det er rart at det er en sånn manglende nysgjerrighet til å faktasjekke, understreker hun.

Komikeren er i sitt ess. Hun skyter ut kommentarer som hadde fått gullrekka til å skinne.

– Det med kronprinsparet og den båtturen er så flaut at det nesten ikke er sant. Så skriver folk i kommentarfeltene at det bare er janteloven. Nei, det er jo dette som er journalistikk, å avdekke, følge opp, stille kritiske spørsmål. Det har ingenting med janteloven å gjøre. Det er en strøm av informasjon over alt. Men all relevant informasjon drukner i en sjø av irrelevanse. Det drukner i Paradise Hotel.

– Helt hinsides

– Det viktigste er ikke å please flere og flere personer, legge ut noe på nettet som går bra. Det viktigste er budskapet, fastslår Anne-Kat.

– Hva skal til for å nå gjennom med et budskap i dagens medievirkelighet?

– Informasjonsstrømmen er så enorm. Du setter deg ned med en avis og forsøker å lese noe. Så er det litt sånn, bing, bing, bing, det piper på telefonen. Alle roper om oppmerksomhet. Jeg blir fortvilet når alt folk vil klikke på er 100 gøyale hårbøyer. For å nå gjennom med et budskap til alle i dag, må det enten være veldig, veldig bra eller helt hinsides.

- Overlever avisene?

– En ting er i alle fall sikkert, avisene må finne en måte å gjøre det enkelt å betale og få tak i stoffet. Gjør som ITunes.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Oppgitt bestefar

Trond Hegnas barnebarn har notert ned masse materiale om det som skjer og ikke skjer på internett. Forteller glødende engasjert om ei lesbisk jente som fikk legningen avslørt for konservative, kristne foreldre via andres Facebook-meldinger og at Google ser på oss lesere som produkter og annonsørene som kunder.

– Når man tenker på alt Google vet om oss, er det så skummelt du ikke får sove om natta. Alt du gjør eller har gjort er tilgjengelig. Det var kanskje ikke ulovlig der du var, men kanskje er det ulovlig i et annet land eller blir det om ti år.

– Hva ville bestefar sagt om han levde i dag?

– Han hadde vært helt oppgitt, tror Anne-Kat. Hærland.

Mer fra Dagsavisen