Stavanger

Skal fikse nottørken på Engøy for tre millioner

Tre millioner kroner er nå avsatt til å sikre og restaurere nottørken på Engøyholmen. Byantikvaren og Engøyholmen Kystkultursenter er glad for de gode nyhetene.

– Jeg kan bekrefte at det er satt av tre millioner kroner til nottørken på Engøyholmen. Hvor mye som går til sikring og hvor mye som går til restaurering jobbes det fortsatt med, men vi håper å komme i gang med arbeidet så raskt som mulig, sier Per A. Thorbjørnsen (V), leder for kommunalstyret for miljø og utbygging.

I mai var han på befaring på Engøyholmen for å se på tilstanden til nottørken som står der, og i juni var pengene på plass.

– Da jeg var der skjønte jeg at vi knapt har en dag å miste. Det er veldig gledelig at vi får gjort dette, for nottørken er i ferd med å bli en stor risiko, sier Thorbjørnsen.

– Den er dessuten en særdeles viktig del av historien, og et unikt kulturminne, legger han til.

Helt nødvendig

Kjetil Thu er daglig leder av Engøyholmen Kystkultursenter. Han er godt fornøyd med pengene som kommer inn, og er glad for at de endelig er blitt hørt.

– Dette var helt nødvendig, sier Thu og legger til at dersom det nødvendige sikkerhetsarbeidet ikke er klart før vinteren, blir de nødt til å stenge og avslutte det pågående arbeidet med restaureringen av sjøhuset på Engøyholmen, som ligger vegg i vegg med nottørken.

– Slik det er i dag er nottørken en fare for oss som jobber her, spesielt i perioder med sterk vind. Da blåser asbestplatene av fra vegger og tak, sier Thu, som har stor tro på at byggearbeidet kommer raskt i gang.

– Det første som må gjøres er å bytte ut platene. Deretter håper jeg det er penger til å restaurere og ta vare på nottørken som det kulturminnet det er, sier Thu til RA.

Så bra som det kunne blitt

Byantikvar Hanne Windsholt er svært glad for pengenyhetene.

– Dette er så bra som det kunne blitt, og jeg er glad for at politikerne skjønner alvoret i situasjonen og gjør noe med det, sier Windsholt til RA.

Hun har lenge ønsket en sikring og renovasjon av nottørken – både av sikkerhets- og kulturmessige grunner.

– Det er kun tre nottørker igjen i Stavanger nå, og jeg mener vi bør ha rester igjen av historien stående synlig, sier hun.

– Sildefiske var en viktig del av Stavanger før. Jeg tror det er viktig med en visuell og fysisk tilgang til byens historie, og at det skal være mulig å lese byhistorien ut fra bebyggelsen, legger hun til.

Windsholt er glad for at politikerne har engasjert seg i nottørke-saken.

–Jeg tror det er et reelt ønske å ta vare på bygg som dette, men jeg forstår også at det er mye annet som brenner. Jeg er uansett glad for at vi er enige om at dette er en viktig ting å ta vare på.

Mer fra Dagsavisen