Hogne Hongset har nå kommet ut med en spenningsroman om nordsjødykkerne. Han synes behandlingen dykkerne har fått av myndighetene er direkte avskyelig.

Skal få folk til å lese om nordsjødykkerne

Hogne Hongset har skrevet spenningsroman om veterandykkerne i Nordsjøen. Boken forteller også om hvor dårlig han mener pionerdykkerne er blitt behandlet av myndighetene.

Det er ingen hvem som helst som har tatt fatt på et slikt omfattende og betent tema. Hogne Hongset har 20 år bak seg i oljebransjen, ti av dem som en av informasjonssjefene i Statoil. Fra 2003 har han også i mer enn 10 år jobbet som spesialrådgiver i Industri Energi. Han har selv drevet med dykking i rundt 30 år, og skulle dermed ha rikelig med erfaring for å kunne lage en spenningsroman om nordsjødykkerne. Han har også snakket med flere av veterandykkerne.

God tilbakemelding

– Jeg håper at jeg med å lage en spenningsroman kan få folk til å lese om det som skjedde med disse pionerdykkerne. Hovedpoenget med å skrive denne spenningsromanen er å få fortalt hvor dårlig myndighetene behandlet våre veterandykkere i Nordsjøen, sier Hongset til RA.

Han sier at selv om han ikke har jobbet for nordsjøarbeiderne med sine arbeidsoppgaver i oljebransjen, har han i alle disse årene overhørt samtaler, lyttet og fulgt nøye med i saken som har pågått med nordsjødykkerne.

«Dykkersaken» dukket opp på 1990-tallet, og granskingen av dykkervirksomheten i Nordsjøen startet i 2000.

– Jeg har allerede fått noen tilbakemeldinger på boken. En veterandykker ringte meg forleden. Han startet med: «Jeg har lest boken din.» Han var litt stram i stemmen, så jeg tenkte OBS! Og jeg spurte han så hva han syntes om boken. Han svarte: «Jævla god, og det som står der har faktisk også skjedd.»

Brennpunkt

Hongset sier at den store ulykken han beskriver i boken er fiksjon.

– Men alle elementene som er med i den fiktive ulykken har skjedd i andre sammenhenger. I romanen er det også både ekte og fiktive personer, blant annet er den amerikanske dykkeren David Hoover med. Han var også med i en ulykke som NRK skal ta for seg i Brennpunkt nå på tirsdag, sier Hongset.

Han synes behandlingen dykkerne har fått av myndighetene er direkte avskyelig – også etter at dommen mot staten falt i 2013 i Strasbourg.

– Stortinget vedtok i 2014 å gi dykkerne 2,2 millioner kroner i erstatning. Hvilket er like mye som Helge Lund hadde i lønn i Statoil i løpet av to måneder. Det kom heller aldri noen unnskyldning eller innrømmelse av ansvar fra myndigheten. Tvert imot fraskrev staten seg alt ansvar. Under avdukingen av minneplaketten på Oljemuseet i Stavanger i 2014 sa statsråd Robert Eriksson i regjeringen blant annet: «I dag samles vi om en verdig avslutning på nordsjødykkersaken.» Verdighet er kanskje ikke det som lettest assosieres med myndighetenes behandling av veterandykkerne, sier Hongset.