Stavanger

Skal få folk til å lese om nordsjødykkerne

Hogne Hongset har skrevet spenningsroman om veterandykkerne i Nordsjøen. Boken forteller også om hvor dårlig han mener pionerdykkerne er blitt behandlet av myndighetene.

Bilde 1 av 2

Det er ingen hvem som helst som har tatt fatt på et slikt omfattende og betent tema. Hogne Hongset har 20 år bak seg i oljebransjen, ti av dem som en av informasjonssjefene i Statoil. Fra 2003 har han også i mer enn 10 år jobbet som spesialrådgiver i Industri Energi. Han har selv drevet med dykking i rundt 30 år, og skulle dermed ha rikelig med erfaring for å kunne lage en spenningsroman om nordsjødykkerne. Han har også snakket med flere av veterandykkerne.

God tilbakemelding

– Jeg håper at jeg med å lage en spenningsroman kan få folk til å lese om det som skjedde med disse pionerdykkerne. Hovedpoenget med å skrive denne spenningsromanen er å få fortalt hvor dårlig myndighetene behandlet våre veterandykkere i Nordsjøen, sier Hongset til RA.

Han sier at selv om han ikke har jobbet for nordsjøarbeiderne med sine arbeidsoppgaver i oljebransjen, har han i alle disse årene overhørt samtaler, lyttet og fulgt nøye med i saken som har pågått med nordsjødykkerne.

«Dykkersaken» dukket opp på 1990-tallet, og granskingen av dykkervirksomheten i Nordsjøen startet i 2000.

– Jeg har allerede fått noen tilbakemeldinger på boken. En veterandykker ringte meg forleden. Han startet med: «Jeg har lest boken din.» Han var litt stram i stemmen, så jeg tenkte OBS! Og jeg spurte han så hva han syntes om boken. Han svarte: «Jævla god, og det som står der har faktisk også skjedd.»

Brennpunkt

Hongset sier at den store ulykken han beskriver i boken er fiksjon.

– Men alle elementene som er med i den fiktive ulykken har skjedd i andre sammenhenger. I romanen er det også både ekte og fiktive personer, blant annet er den amerikanske dykkeren David Hoover med. Han var også med i en ulykke som NRK skal ta for seg i Brennpunkt nå på tirsdag, sier Hongset.

Han synes behandlingen dykkerne har fått av myndighetene er direkte avskyelig – også etter at dommen mot staten falt i 2013 i Strasbourg.

– Stortinget vedtok i 2014 å gi dykkerne 2,2 millioner kroner i erstatning. Hvilket er like mye som Helge Lund hadde i lønn i Statoil i løpet av to måneder. Det kom heller aldri noen unnskyldning eller innrømmelse av ansvar fra myndigheten. Tvert imot fraskrev staten seg alt ansvar. Under avdukingen av minneplaketten på Oljemuseet i Stavanger i 2014 sa statsråd Robert Eriksson i regjeringen blant annet: «I dag samles vi om en verdig avslutning på nordsjødykkersaken.» Verdighet er kanskje ikke det som lettest assosieres med myndighetenes behandling av veterandykkerne, sier Hongset.

Mer fra Dagsavisen