Nyheter

Sjokoladefabrikken gikk konkurs: – Driver bedre enn aldri før nå

Sjokoladefabrikken i Egersund har gått fra en bitter konkurs til en søt suksess på kort tid. Nå utvider de i Sandnes.

Bilde 1 av 6

I mai gikk Egersund Chokoladefabrik & Co konkurs.

– Vi gikk konkurs fordi jeg prøve å gjøre alt selv, for å spare penger. Det er typisk for små bedrifter. Jeg fikk til slutt en arbeidsmengde jeg ikke klarte å håndtere, og vi gikk konkurs, sier daglig leder for Egersund Chokoladefabrik & CO, Hedda Helene Tengs, til RA.

Hun beskriver perioden fra konkursen til dørene kunne åpne igjen som nervepirrende.

LES OGSÅ: Sjokoladefabrikk slått konkurs.

Reddet av is

Tengs eier tre selskaper sammen med mannen sin, sjokoladefabrikken i Egersund, et iskremselskap (Il Gelato) og Smakeriet i Sandnes.

Da sjokoladefabrikken gikk konkurs kjøpte iskremselskapet opp sjokoladefabrikkens konkursbo og de kunne etter hvert åpne dørene igjen.

– Vi fikk heldigvis reddet alt. Hadde vi ikke klart å kjøpe det så hadde det ikke blitt. Det var nervepirrende, sier Tengs.

LES OGSÅ: Dette er de beste rettene på Gladmat 2019. 

Tar over i Sandnes

Fra konkurs og nerver i mai, kan Tengs i november melde om en sjokoladefabrikk som driver bedre enn aldri før.

I Langgata i Sandnes har eieren av Pralin Sjokoladeverksted lagt ned. Eieren, Pascal Danny Theo Bulinckx, hjalp Tengs og sjokoladefabrikken i Egersund ved oppstart, og Tengs beskriver han med varme ord, og kaller han en mentor.

– Da han skulle legge ned, ønsket han at vi skulle ta over. Vi har hatt dialog på dette lenge, men da vi gikk konkurs ble det utsatt. Men, nå er vi klare til å ta over, sier Tengs.

Hun forteller videre at de har tatt over Pralin AS, og vil beholde navnet og tradisjonene, men ikke lokalet i Langgata.

– Vi skal ta med disse tradisjonene inn i Smakeriet på Bystasjonen i Sandnes. Vi skal drive i samme ånd, og vi kommer til å fortsette med å lage de populære belgiske vaflene, blant annet, sier Tengs.

LES OGSÅ: Dama som ingen kunne målbinde. 

Julebyen i Egersund

Sjokoladefabrikken har en hektisk periode i vente, når julen står for tur. Både lokale og tilreisende flokker til Egersund når Julebyen lyser opp desembermørket.

– Folk kommer og står gjerne i lang, lang kø for å komme inn her når Julebyen er åpen, sier sjokolademaker Karina Hansen til RA.

Hun og kollegaen Linn Fiksdal er i full sving med forberedelsene til Julebyen, da RA er på besøk.

– Vi har for eksempel begynt å lage julekuler, som man tar opp i en kopp med varm melk, slik at all sjokoladen smelter, også popper marshmallows opp, forklarer Hansen.

Hansen mener det beste med å jobbe på sjokoladefabrikken er at de kan komme med egne ideer og jobbe med «frie hender.»

– Hva er den største utfordringen med å jobbe på en sjokoladefabrikk? 

– Å ikke spise sjokoladen!, svarer Fiksdal lynkjapt, mens hun og Hansen ler godt.

LES OGSÅ: Han hadde høyest inntekt i Stavanger.

Turistattraksjon

Daglig leder Tengs, er ikke sikker på om julen er den travleste tiden for sjokoladefabrikken.

– Det er vanskelig å sammenligne. Det er helt klart mest intenst og travelt over en kort periode under Julebyen, men hele sommeren er også travel, da det er så mange turister som kommer innom, forklarer hun.

Tengs konkluderer med at det er like travelt om julen og sommeren, om man sammenligner samlet sett.

– Hvordan ser du på framtiden?

– Vi trenger en til daglig leder, ler Tengs, og legger til:

– Det er travelt nok for oss som er her nå, og vi har mer enn nok å gjøre. Det som er farlig for en liten bedrift er dø-månedene januar til april. Da er det stille. Resten av året går som det suser, men du kan ikke bemanne opp for det, for januar kommer. Vi har et prinsipp her, vi jobber når vi må, og tar fri når vi kan, sier Tengs.

– Vi er her for Egersund

Tengs forklarer at det ikke er snakk om at dette er «Hedda sin sjokoladefabrikk.»

– Vi er her for Egersund by. Vi skal være en turisattraksjon, og vi håper vi gir alle en koselig plass å komme. En plass man kan ta med seg gjester og besøkende. Jeg får et inntrykk av at Egersund er veldig stolt av å ha oss her. Og da er det opp til oss å gi tilbake, sier hun.

Mer fra Dagsavisen