Annonse
Jonas Gahr Støre, Øystein Langholm Hansen og Hadia Tajik på valgkampinnspurt i Stavanger i helgen. FOTO: TONE HELENE OSKARSEN

Sjokkstarten

KOMMENTAR: Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik og Øystein Langholm Hansen har fått en blåblå sjokkstart på valgnatten, skriver sjefredaktør Bjørn G. Sæbø.

Annonse
Rogalandsavis

Med 88 borgerlige mot 78 rødgrønne (169 mandater skal fordeles, men Miljøpartiet De Grønne har som kjent ikke flagget side) starter kalddusjen tidlig for statsministerkandidat Jonas Gahr Støre. 27,5 prosent for Ap – slik prognosen kl. 21.00 tydet på, vil være et så elendig resultat for det største opposisjonspartiet at Støre neppe blir sittende lenge som leder.

Prognosen for Rogaland tar ett mandat fra Ap, gir Høyre ett mandat ekstra mens Sp og Frp er noenlunde stabile. Det er verdt å merke seg at Sp gjør det knallsterkt med 9,5 prosent på prognosen, uten at partiet har hatt lokal drahjelp av tvangssammenslåtte kommuner eller ulv. Med 19,4 prosent befester Frp posisjonen sin i det blå fylket Rogaland, og går opp 0,3 prosentpoeng siden 2013-valget. Uansett en knallsterk prestasjon at et regjeringsparti framstår uten tegn til regjeringsslitasje.

Mens det bites mer negler enn pizza på Rogaland Aps valgvake på Pizza 28 i Øvre Holmegate, er nervene om mulig enda mer på høykant i de grønne partiene. Prognosen sier at MDG har 3,8 prosent oppslutning og bare er 0,2 under sperregrensen, mens Venstre med sine 5,4 prosent så langt ligger over den magiske fireprosenten med god margin.

Sperregrensen avgjør om partiene er med på fordelingen av 19 utjevningsmandater i tillegg til de 150 distriktsmandatene. Sett med rogalandske øyne kan med andre ord Iselin Nybø ligge an til å få fire nye år på Stortinget, mens Anna Kvam foreløpig kan la være å fornye månedskortet sitt på NSB. Nok et spenningsmoment utover kvelden er Solfrid Lerbrekks (SV) politiske skjebne. Den unge Kverneland-kvinnen med offshore-bakgrunn og jobb i LO er også ett av de lokale håpene det er verdt å følge med på utover kvelden. SV henger i skrivende stund rett over sperregrensen, og ramler partiet under kan de rødgrønne valgvakene avsluttes tidlig i kveld.

KrF har lenge vært spådd å bli en valgtaper, spesielt etter partileder Knut Arild Hareides taktiske spill helt fram til valgkampens siste dager. I det tradisjonelt sett KrF-gule Rogaland ligger Geir Toskedal an til å falle ut av Stortinget, mens Olaug Bollestad fra Gjesdal ser ut til å beholde plassen sin.

Men: Kvelden er ung, prognose er prognose og årets valg er ekstremt tett.

Annonse