Nyheter

Sjekk hva som åpner i Stavanger sentrum

Mat- og vinkurs, unik og personlig tilpasset mote eller autentisk pakistansk mat? Alt dette åpner i sentrum i løpet av høsten.

I St. Olavs gate 13 har Kjartan Skjelde, sammen med sommelier Jarle Madsen, tidligere landslagskokk Tony Martin og produksjonsselskapet Moxey startet det de betegner som «et formidlingssted for mat og vin». Navnet spiller på gateadressen- og nummeret, og ble derfor «St. 13».

– Lokalene er så store at vi fort fant ut at det er mulig å gjøre noe mer enn bare et kjøkken. Kort sagt har vi fasiliteter til å gjøre dette lokalet om til et tverrfaglig flerbruksrom med en dør som er åpen for alle som driver med matinnovasjon i Rogaland, sier Skjelde.

LES OGSÅ: Den franske ambassadøren Jean-François Dobelle vil sette Stavanger på det franske matkartet

I lokalet er det både kjøkken, kontorlokaler, industrikjøkken, TV-kjøkken og kursmuligheter. Tanken er å enkelt kunne gjøre om på lokalene, slik at det med små grep kan gjøres om fra TV-kjøkken, til kurslokaler eller til lukket restaurant i forbindelse med arrangementer.

Innovasjon og mat

Ideen til St. 13 fikk han allerede for et par år siden.

– Jeg ønsket å få på plass et lite lokale med kjøkken, hvor jeg kunne samle alle mine aktiviteter. Jeg var i dialog med Moxey, i og med at de har hjulpet meg med flere av bøkene mine, og så har det egentlig bare balla på seg, sier han.

Jarle Madsen kommer for eksempel til å drive vinskole i lokalene.

– Kursene jeg holder er både for vanlige vininteresserte mennesker, men også for folk i bransjen som vil lære mer, sier Madsen til RA.

###

– I tillegg er det verken kommunen eller fylkeskommunen som finansierer dette, så derfor er det viktig med en bærekraftig modell. Og det er det med denne type sameie, når alle driver hvert sitt AS, men samles her. Det betyr at vi kan dra i gang de prosjektene vi selv ønsker; dersom Jarle vil ha vinkurs, så gjør han det. Vil Tony drive pop-up butikk, så gjør han det. Og vil jeg kjøre i gang et kurs, så gjør jeg det, sier Skjelde. 

Kort fortalt er stikkordene innovasjon og mat, og Skjelde sier det er «uendelig med muligheter».

– Det er så mange ideer at det er umulig å si at det blir sånn eller sånn. Det går ikke, så veien blir litt til mens vi går. Men utgangspunktet er at det er et formidlingssted og et kompetansesenter for mat og vin, hvor det er en åpen dør for alle som ønsker å lytte til eller fortelle historier om mat og vin, sier han, og legger til at St. 13 har offisiell åpning i dag.

SNART JUL: Slik lager du det perfekte pinnekjøttet

Motvekt i motebransjen

I en annen del av byen, nærmere bestemt på Nytorget, er Fitink snart klare for fysisk butikkåpning. De spesialiserer seg på unike og «custom made» sko, klær og smykker.

– Vårt konsept er personlig mote, i stedet for masseprodusert mote. Vi kan lage en sko basert på din personlighet og med farger, mønster og symboler du vil ha, i stedet for at du bare kjøper en masseprodusert sko i butikken. Vi ønsker nok kanskje å være en motvekt til motebransjen, ved å gi kunden eksakt det de vil ha, sier daglig leder Christian Gjeruldsen.

###

– Vi har holdt på med mote noen år, men dette med tilpassing etter ønske og behov startet vi med i fjor. Vi har lett etter noe som skiller oss fra andre merker, og da vi kom over dette fant vi fort ut at dette er vår greie og at vi kjører på med det, legger Gjeruldsen til, og sier de håper å åpne butikken i løpet av et par uker.

Ekte og autentisk

I de gamle lokalene til Al Forno og Stavanger Fetevare i Havneringen – på baksiden av Østervåg – åpner den pakistanske restauranten Desi Deli.

– Dette blir en familierestaurant og vi kommer til å satse på mye farger, dufter og smak, sier daglig leder Imtanan Malik.

Han forklarer at de kommer til å ha klassiske tandooriretter, tikka masala og butterchicken, men at det som vil skille dem ut i mengden er måten det lages på.

###

– Vi kommer til å servere ekte og autentisk pakistansk mat. Ikke den fornorskede versjonen man ofte kan få. Her lages alt fra bunnen av, og i tillegg skal vi forsøke å benytte oss av så mye lokale råvarer som mulig, sier Malik til RA.

Nøyaktig åpningsdato er ikke satt, men Malik håper å åpne i månedsskiftet. Restauranten kommer skal ha rundt 30 sitteplasser, og de satser på å ha nattåpent i helgene, i tillegg til take away og catering.

Mer fra Dagsavisen