Nyheter

Shirin hjelper på Lesvos: – Gjenger herjer i flyktningleiren Moria

De fleste hjelpe-organisasjoner har forlatt Lesvos. Shirin Tinnesand (27) fra Stavanger står igjen.

Bilde 1 av 4

Av Linda Bakken

Fra utsiden av Moria kanaliserer hun hjelp inn til leiren, hvor håpløshet og voldelig makt råder. En mafialignende mobb skaper frykt. Den siste uken har flere mistet livet under sammenstøt i leiren.

– Situasjonen er verre enn noensinne, sier Shirin Tinnesand på telefon fra Mytilini på Lesvos.

27-åringen fra Stavanger fungerer som et kommunikasjonsledd mellom hjelpere utad og flyktningenes eget team inne i leiren. Da hjelpeorganisasjoner trakk seg ut av Moria som følge av koronaen, eskalerte interne konflikter inne i leiren.

Morialeiren på den greske øya Lesvos er i utgangspunktet beregnet for om lag 3000 mennesker.

Mafialignende gjenger har i lengre tid skapt uro.

– De stjeler mat og setter fyr på telt, forteller Tinnesand.

– Videre kidnapper de kvinner og barn, som tvinges til prostitusjon. Flere tusen deltar i kamper. Jeg fikk melding om at fem stykker ble drept natt til onsdag, forteller hun.

Spader mot sverd

Tinnesand beskriver krisestemning i en leir som i mange år har vært preget av umenneskelige forhold. Moria er full av sterkt traumatiserte mennesker. «Mafiaen» teller trolig rundt 300 afghanere, og de disponerer sverd og våpen.

Hver natt skaper de uroligheter i leiren. Motparten danner menneskelige barrierer for å beskytte sine kvinner og barn. Deres våpen er spader. Politiet er dimensjonert for en by på størrelse med Bodø, men enkelte netter er 15.000 mennesker involvert i urolighetene.

Enslige mindreårige under kriminell lavalder blir tvunget til de verste handlingene. De lokale myndighetene gjør så godt de kan, men situasjonen er utfordrende. Og det uutholdelige blir enda verre når koronaen kommer.

Nå krever Tinnesand at verden våkner og at Genevekonvensjonens menneskeretter blir fulgt opp. For første gang snakker hun med pressen i et håp om å skape politisk reaksjon.

Umenneskelig

– Fram til nå har jeg valgt å holde en lav profil, blant annet av hensyn til egen trygghet. Nå velger jeg å ståfram for å rette oppmerksomhet hit. Jeg tror ingen forstår hvor ille det er her, sukker Tinnesand. Stavanger-kvinnen har jobbet i land som India, Ghana, Vietnam og Argentina. Moria er verre enn alt annet hun har sett.

– Dette ligger så utrolig langt unna menneskeverdige liv. Flyktningene lever uten håp, og uten rettigheter. De svakeste utnyttes. Fedre vet at barna lever i prostitusjon noen steinkast unna. Det skapes mye hat og traume, forteller den modige kvinnen.

Et ledd i utviklingsstudier trakk Shirin Tinnsand til Lesvos. Ved en tilfeldighet kom hun til øya da de fleste andre dro derifra. Koronafrykten skremte mange. Det ble innført dobbel lockdown; en for Moria og en for Hellas.

– Studier og prosjektet jeg hadde tenkt å jobbe med ble lagt på is. Men jeg var aldri i tvil. Jeg ville bli, sier Tinnesand.

Hun fungerer nå som et bindeledd mellom leiren og verden utenfor. En organisert gruppe av flyktninger i leiren, gir Tinnesand beskjed om hva de trenger mest. Tinnesand videreformidler behovene til en håndfull frivillige mennesker i Mytilini. De frivillige skriver søknader om lisenser til myndighetene, samt skaffer mat og praktiske ting. Midler innhentes fra støttespillere internasjonalt.

Tungrodd

Innsatsen skaper håp i form av halmstrå. Shirin Tinnesand og gruppene hennes har brukt tre uker på å organisere vannforsyning til leiren og søppelhenting tre ganger i uken. Dette er elementære forbedringer de store organisasjonene ikke har klart etter fem års tilstedeværelse! Hvordan er dette mulig?

– Systemene i de store organisasjonene er tungrodde, forklarer Tinnesand.

– I tillegg fins eksempler på økonomisk og politisk spill, faktorer man ikke alltid har oversikt over. Enkelte ganger må man trå varsomt, det finnes minefelt, medgir hun.

Hjelpearbeideren fra Stavanger frustreres over problemer med å nå fram til FN og politikere som sitter med makten. Samtidig gleder hun seg over den overveldende støtten fra frivillige.

– Støttegrupper over hele Europa viser at det er et voldsomt engasjement. Folk samler inn penger og ønsker å hjelpe. Det er mange flotte mennesker der ute! Et eksempel er Plastfritt Hav i Ålesund. Forrige uke garanterte de for 100.000 kroner som skal finansiere søppelhenting i leiren åtte uker framover. Slike initiativ gir meg mot til å fortsette, sier Tinnesand fra Mytilini.

Mer fra Dagsavisen