Nyheter

Ser etter bevis for slaget i Hafrsfjord

Sjøbunnen i Hafrsfjord skal skannes på jakt etter bevis for samlingen av Norge. Prosjektet kan ende med omskriving av Norges historie.

Prosjektets mål er å undersøke om det berømte slaget i Hafrsfjord foregikk slik som beskrevet i historiebøkene ved hjelp av moderne teknologi fra oljebransjen.

Slaget i Hafrsfjord blir regnet som det avgjørende slaget i Harald Hårfagres samling av Norge.

Scanner bunnen med oljeteknologi

Foreningen Funn i Hafrsfjord vil stå ansvarlig for gjennomføringen prosjektet.

For å skanne havbunnen i Hafrsfjord, som på sitt dypeste er på hele 60 meter, vil de benytte akustiske prøvemetoder for å få fram et bilde av hva som kan finnes i fjordbunnen.

Med spesialutstyr som vanligvis er brukt i offshoreindustrien vil de kunne skanne havbunnen helt ned til seks meter under fjordbunnen, uten å direkte berøre denne.

Dette er en kraftig forbedring fra 2005, da Sjøfartsverket utførte en ekkoloddmåling av sjøbunnen. På dette tidspunktet var utstyret kun i stand til å «se» 15 cm ned i havbunnen.

– Med siste generasjon subsea-utstyr vil det være mulig å komme flere meter ned under havbunnen. Et lite fartøy og et ROV-system (fjernstyrt ubemannet ubåt) er aktuelt å bruke for undersøkelser av havbunnen, sier Sigbjørn Daasvatn, som sammen med flere andre ingeniører fra offshoreselskapet Subsea7 er engasjert i Foreningen Funn i Hafrsfjord.

Ser etter gjenstander

Fjordbunnen skal skannes for gjenstander som kan stamme fra slaget.

Professor Torgrim Titlestad fra Universitetet i Stavanger og direktør ved Jærmuseet, Målfrid Snørteland også med i samarbeidsprosjektet.

Sammen regner de med at de vil finne spor på havbunnen dersom slaget faktisk fant sted.

– Jeg har siden 2003 arbeidet med å få i gang en undersøkelse i Hafrsfjord. Det er på tide å få mer inngående kunnskap om Norges fødselsår, sier professor Titlestad i en pressemelding.

Samarbeidsprosjekt 

Prosjektet eies av foreningen Funn i Hafrsfjord, med Saga Heritage Foundation, Jærmuseet og Subsea 7 som strategiske samarbeidspartnere.

– Hafrsfjord som viktig sjømilitær havn har vært en del av norsk militærhistorie i mer enn 1000 år. Samtidig har Sola vært en svært viktig base for norsk militærhistorie i nyere tid.  Nå har vi muligheten til å se de lange militærhistoriske linjer og formidle norsk militærhistorie «fra Hafrsfjord til Jåttå» Vi ønsker oss konkrete funn som dokumenterer historien og for eksempel slaget ved Hafrsfjord, sier Målfrid Snørteland, direktør ved Jærmuseet.

Søker under bunnen

Teamet vil søke med ultralyd på havbunnen for å finne metaller eller gjenstander.

Utstyret gir et bilde av det som er under havbunnen på mellom 0,5 – 3 meter. Målet er å kunne definere områder det vil være verdt å lete videre på.

– Vi forventer ikke å finne skip, men kanskje biologisk materiale, våpen eller utstyr som gir oss svar på noen spørsmål. Målet er å gjøre kartleggingen gjennom vinteren og våren neste år, sier Daasvatn.

Samarbeidsprosjektet ble lansert på en pressekonferanse tirsdag.

Mer fra Dagsavisen