Høye transportkostnader er en del av ulempene ved å bo i distriktene, på samme måte som høye boligkostnader følger med livet i storbyene. Foto: NTB Scanpix

Senterpopulismen

LEDER: Ansvarlighet, styringsvilje og økonomisk disiplin er de kjente Ap-dygdene som tydeligvis skal sørge for at Jonas Gahr Støre rydder Erna Solberg ut av Statsministerens kontor, skriver Bjørn G. Sæbø.

Ap spiller på kjente strenger fra tidligere valgkamper om «uansvarlighet» og «borgerlig kaos», mens Høyre og Frp har Støres angivelige tåketale og utydelighet som narrativ.

Det som kan ødelegge Aps bilde av seg selv som et troverdig regjeringsalternativ er fristelsen til å låne Sp-frelseren Trygve Slagsvold Vedums klær. Aps dilting etter Senterpartiet i synet på kommunestruktur og nei til tvang, rimer dårlig med et parti som våger å kjempe gjennom upopulære reformer.

Den verste leflingen med Sp står å lese i landsmøtevedtaket om å utrede billigere bensin i distriktene – lansert av nestleder Trond Giske før landsmøtet. Giske er en politisk ringrev av rang, men her har tjuvlåningen av Sp-klær utartet til populisme.

Det kan være argumenter for billigere bensin på bygda, der kollektivtilbudet er dårlig og bilavhengigheten høy. Gjennomføringen av en slik avgiftslette er likevel umulig, og lavere avgifter i en distriktskommune med en by i nærheten vil føre til harryhandel i stor stil.

Høye transportkostnader er en del av ulempene ved å bo i distriktene, på samme måte som høye boligkostnader følger med livet i storbyene. Ikke minst åpner graderingen av avgifter knyttet til bilbruk for tilsvarende utglidning på andre områder, noe som vil være en politikk stikk i strid med det Ap har vært kjent for.

Ap har slitt med å få fotfeste i storbyområder som Stavanger og Bergen, og partiet gjør det ikke lettere for seg selv med vedtak som er anti-by. Når Ap har viet Vestlandet og oljenæringen mye oppmerksomhet samtidig som partiets mest populære politiker kjøres fram som rogalandskandidat, blir anfallene av senterpopulisme et merkelig skue.