Nyheter

Senterpartiet vil erobre byene

Geir Pollestad (Sp) har tre forskjellige jærdialekter. Nå skal han bruke dem til å samle stemmer i byene.

I forbindelse med stortingsvalget har Rogalands Avis intervjuet toppkandidatene til de åtte største partiene som stiller til valg i Rogaland. I dag er det Geir Pollestad (Sp) sin tur.

Geir Pollestad (Sp) sitter på Bølgen & Moi i Stavanger. Det er kanskje ikke det første stedet du leter etter en Senterpartipolitiker, men jærbuen er i byen med en plan.

– Hvis vi ikke får økt oppslutning i byene, får vi ikke to inn på Stortinget. Skal vi få to mandat trenger vi i overkant av 20.000 stemmer i Rogaland. Vi er sterke i distriktskommunene, men vi må styrke oss i de store byene. Jeg har god tro på at vi skal klare det, sier Pollestad.

Likevel understreker han at det ikke skal gjøres ved å presentere en «storbypolitisk pakke». Kampen mot sentralisering er viktig for Senterpartiet, og Pollestad mener det er en problemstilling som er like viktig i by som i bygd.

– Sentralisering betyr ikke bare sentralisering fra distrikt til by. I det store bildet er Stavanger, Sandnes og Haugesund distrikter når det gjelder sentralisering av makt til Oslo, sier han og fortsetter:

– Når ting blir sentralisert, er det behov for flere regler. Flere regler fører til mer byråkrati, og blir det mer byråkrati er det enklere å åpne opp for privatisering av tjenester. De tre tingene henger tett sammen, og derfor mener jeg sentralisering angår alle.

Norsk eierskap og beredskap

Pollestad sier at en annen viktig del er å appellere til den delen av bybefolkningen som er opptatt av norsk eierskap og beredskap.

– Det gjelder alt fra forsvar til politi og beredskapslagring av matkorn. Den dagen noe skjer, og det for eksempel blir knapphet på mat, er det ikke bonden som sulter først. Det er de i byen. Derfor må vi trekke de linjene, og få byfolket til å forstå at det som skjer utenfor byen også angår de i byen.

Ved stortingsvalget i 2013 fikk Senterpartiet i overkant av 2000 stemmer i Stavanger og Sandnes. Denne gangen håper de å firedoble det, og bli det største sentrumspartiet i de to nabobyene.

– Hvordan skal dere klare det?

– Det viktigste er å være tydelige på de sakene vi allerede har troverdighet på. Vi skal være best på matproduksjon og distriktspolitikk, og vi opplever også økt troverdighet på forsvarspolitikk. Så det er hovedsakelig sånn vi vil vinne byvelgerne; ved å være gode på de sakene vi har troverdighet på.

Som tidligere medlem av senterungdommen og et sentralt medlem av Senterpartiet de siste ti årene, har Pollestad vært med på både opp- og nedturer. Han sier det til tider har vært dårlig stemning innad i partiet, men at nåværende leder, Trygve Slagsvold Vedum, har gjort en god jobb med å gjenreise partiet og forene motstridende hensyn. I tillegg tror Pollestad at partiet har blitt tydeligere og flinkere til å si hva de mener.

– Hadde du spurt meg for fem år siden om vi er et bondeparti, hadde jeg svart «nei, det er mange andre enn bare bønder som er medlem i Senterpartiet». Spør du meg i dag, er svaret «Ja, og vi er stolte av å representere dem som produserer maten i Norge».

Holder det ekte

Som de fleste andre er også Geir Pollestad aktiv på Facebook. Han innrømmer at han blir litt flau hver gang han får påminnelse om gamle statusoppdateringer, men mener bestemt at det ikke er lov å slette noen av dem. Han tror det er en viktig kanal i det daglige, for det gjør at terskelen for å ta kontakt blir lav.

– Jeg bruker mye tid på å svare på henvendelser og spørsmål. Når folk først tar kontakt, så er planen at de skal få et svar.

Han mener det er viktig å by litt på seg selv på sosiale medier – kanskje mer der enn i det virkelige liv, og selv er han stor tilhenger av direktesendinger på Facebook.

– Jeg avskyr profesjonelle politikervideoer. Jeg synes det skal være ekte, så derfor sender jeg direkte når jeg synes det passer, uten at det ligger noen stor plan bak.

– Hvorfor vil du ikke ha en proff valgkampvideo?

– Det er for mye styr. Og det er uekte. Det er ikke meg.

Reisingen er også en del av det som blir dokumentert på Facebook, og nå har Sp-politikeren pendlet mellom Bryne og Oslo i ti år. Men det var ikke egentlig det som var planen. Han hadde kjøpt hus på Jæren etter endte jusstudier i Bergen, og alt lå til rette for et liv i byggefeltet på Bryne. Han jobbet et halvt år som advokatfullmektig i Stavanger, men så fikk han en telefon med spørsmål om han ville bli politisk rådgiver for Åslaug Haga. Tre dager senere startet han i jobben.

Grævla jilt!

Etter det har det blitt mange turer mellom øst og vest. Han synes flyturen mellom Sola og Gardermoen er perfekt, både fordi det gir ham mulighet til å skru av telefonen og slappe av, men også fordi det er hans viktigste møteplass. Og det er spesielt ett spørsmål som går ofte igjen når folk stopper ham for å ta en prat.

– Hvor ofte jeg pendler og om jeg har leilighet i Oslo. Det er det alle lurer på.

– Og hva er svaret?

– Jeg har cirka 130 flyreiser i året. Og ja, jeg har en stortingsleilighet i Oslo.

Den er derimot ikke så mye å skryte av, ifølge Pollestad, og han ler for seg selv når han forsøker å forklare stusselighetsnivået i leiligheten.

– Den er så stusslig at dersom det hadde vært innbrudd, hadde tyvene fått så dårlig samvittighet at de stjal noe fra en annen leilighet og la det igjen i min.

Likevel er det én ting som gjør at han liker den.

– Der er det jeg som bestemmer, og kona har ingenting hun skulle sagt!

Han ler igjen, og tenker seg litt om. Plutselig kommer han på at det er én ting hun har bestemt.

– Jeg presterte å kjøpe gryter som ikke fungerer på induksjonsovn, så de har ingen annen nytteverdi enn å ha penner i, og servere chips i.

– Du serverer chips i en gryte?

– Ja? Det ser litt rart ut, jeg kan være enig i det. Så kona mi mente at jeg heller burde kjøpe en liten bolle fra Søstrene Grene, en dag vi var innom der. Det syntes ikke jeg noe om, så jeg sa nei.

– Og hvordan endte det?

– Nei. Det endte jo med at hun vant. Så nå har jeg en sånn skål, da.

Selv om han har tilbrakt store deler av de siste ti årene i hovedstaden, er han veldig opptatt av hvor han kommer fra, og at Bryne skal være hjemme.

– Men du har jo mistet litt av dialekten din? Du høres veldig forståelig ut?

– Jeg har ikke mistet den, men jeg har tre dialekter. Når jeg snakker med østlendinger snakker jeg jærsk minus. Hjemme snakker jeg jærsk middels og når jeg snakker med farmor eller møter jærbuer utenfor fylket går det over til jærsk pluss.

– Dæ æ grævla jillt!


Personalia:

Navn: Geir Pollestad
Født: 13.08.1978
Sivilstatus: Gift, tre barn.
Bosted: Bryne
Stilling: Stortingsrepresentant for Rogaland SP

Geir Pollestads viktigste sak:

Hadde du spurt meg for fire år siden hadde jeg sagt Rogfast, men det går jo ikke an å leve et liv og ha et veiprosjekt som viktigste sak. Å sikre at det er små forskjeller mellom folk, synes jeg er viktig. Økonomisk utjevning. Et samfunn med små forskjeller skaper tillit og gjør det rett og slett til et hyggeligere og bedre sted å bo og leve.

Geir Pollestad roser en motstander:

Jeg har et veldig godt forhold til Roy Steffensen (Frp). Han er en hyggelig fyr, og flink til å skille sak og person. Han har til og med vært på besøk hjemme hos oss på Bryne. Jeg må også nevne Tina Bru (H) fordi hun er veldig åpen og ærlig.

Les også de andre intervjuene i denne serien:

Solveig Horne (Frp): Kom styrket ut av stormen

Hadia Tajik (Ap): Lar seg ikke styre av hatet

Anna Kvam (MDG): Ung og grønn i oljefylket

Solfrid Lerbrekk (SV): SVs unge håp

Mer fra Dagsavisen