Nyheter

– Selv om en sak blir henlagt kan det likevel komme noe godt ut av det for personen som anmelder

Kun 21 av 314 voldtektsaker de siste to årene endte med fellende dom i Sør-Vest politidistrikt. SMISO (senter mot incest og seksuelle overgrep) har likevel ikke noe å utsette på politiets prosess.

– Å anmelde en voldtekt er tøft, men vi opplever prosessen som veldig ryddig fra politiets side.

Det sier Lasse Hjelmervik, daglig leder i SMISO (senter mot incest og seksuelle overgrep) i Sandnes.

RA skrev onsdag om en fersk statistikk fra Sør-Vest politidistrikt som viser at kun 21 av 314 anmeldte voldtekter har ført til fellende dom. Tallene viser også at 102 av 125 saker ble henlagt i 2017. Det foreløpige tallet for 2018 er 82 av 189.

Hjelmervik sier det alltid er dumt når saker ikke får en avklaring, og at han skulle ønske færre saker ble henlagt. Likevel roser han politiet for jobben de gjør i møte med dem som anmelder.

– Vårt inntrykk er at Sør-Vest politidistrikt tar imot de utsatte på en god måte, og at de føler seg ivaretatt når de er der. Det å bli møtt og trodd er veldig viktig i sånne saker, sier han til RA.

– Det er en stor belastning å gå inn i og en veldig tøff situasjon å være i. For mange er det dessuten ekstra tøft når saken blir henlagt. Men vi opplever det som en veldig ryddig prosess fra politiet side, legger han til. 

LES OGSÅ: 21 dømt for voldtekt siden 2017 (RA+)

Stor økning

I 2018 steg antall anmeldte voldtekter med 60 prosent sammenlignet med året før, skrev RA forrige uke. Hjelmervik vil ikke spekulere for mye i hvorfor, men han tror mer åpenhet rundt temaet kan være en av grunnene.

– Vi kan ikke automatisk si at det har vært 60 prosent flere overgrep. Vi håper jo heller det er mørketallene som går ned. Vi vil jo aldri få vite den egentlige grunnen, men vi opplever at det blir snakket mer om overgrep, og at kanskje det gjør det greiere å anmelde, sier han.

Forebyggende effekt

Hjelmervik mener det er flere grunner til at det er viktig å anmelde, men understreker samtidig at det ikke er krav om anmeldelse for å ta kontakt med SMISO.

– Selv om en sak blir henlagt kan det likevel komme noe godt ut av det for personen som anmelder. Vi vet at mange opplever en helende effekt ved å anmelde, fordi de føler de står opp for seg selv og at det oppleves som mestring. I tillegg har det også en forebyggende effekt. Jo flere saker som blir anmeldt og jo mer det blir snakket om, jo vanskeligere blir det å utføre overgrep. For oss er det dessuten viktig å vite hvor stort omfanget egentlig er, sier han, og legger til at SMISO merker en økning i antall henvendelser for hvert år.

– I 2018 fikk vi 1074 henvendelser og 853 besøk. Av disse kom 90 på besøk for første gang, sier Hjelmervik.

– Vi får også en del «tause telefoner». At folk ringer bare for å høre at vi er der. Og det er helt greit, for det er ofte det første steget, legger han til.

LES OGSÅ: 60 prosent økning i antall anmeldte voldtekter i fjor (RA+)

Mer fra Dagsavisen