Sport

Selv «kunstgresshateren» er frelst

Hylekoret var delvis høylytt da Viking etter 119 år la om fra gress til kunstgress. Blant aktørene som har benyttet seg av kunstgresset det siste året, er det imidlertid får mishagsytringer å spore etter at gravemaskinene gjorde sitt inntog i Jåttåvågen.

Følg RA Sporten på Facebook!

22. januar i fjor startet arbeidet med å legge om til kunstgress på Vikings hjemmebane, etter 119 år med gress. Viking-spillerne trente for første gang på kunstgresset i mars, og blant dem som var mest skeptisk på forhånd var André Danielsen.

– Jeg hater ikke kunstgress og er ikke kategorisk motstander av kunstgress, men jeg var helt klart skeptisk. Dessverre er det sånn at flere og flere lag legger om til kunstgress, men det gir oss absolutt en fordel at vi kan trene og spille på kunstgress hver dag når vi møter lag som spiller på kunstgress. Derfor ble det sånn at vi var nødt til å følge trenden vi og, sier han.

LES OGSÅ: Legger opp til et ekstra Spania-opphold

Flere plusser enn minuser

I motsetning til mange av Vikings yngre spillere er Danielsen definitivt ikke en del av kunstgressgenerasjonen, men sier selv at det ikke har vært så ille som kanskje først fryktet.

– Det har faktisk gått veldig bra altså. Kvaliteten på kunstgresset vi har er veldig bra, og det er en klar fordel at vi kan trene på samme underlag og på samme sted hver dag hele året.  Sånn sett er det nok flere plusser enn minuser, sier «Andy» og fortsetter:

– Så lenge vi holder oss på samme bane og på samme underlag går det fint, men jeg merker det mer hvis vi reiser rundt og spiller i Vikinghallen, Randaberg Arena og her på stadion samme uke. Da kjenner jeg det på kroppen, men siden vi ikke roterer så mye går det bra også for min del, sier Danielsen.

Det var litt av problemet forrige sesong, da Viking reiste mye rundt under oppkjøringen og også spilte på flere forskjellige kunstgressbaner i løpet av forrige sesong.

– Her hjemme var det aldri et problem i fjor, men vi spilte på mange baner der underlaget ikke var like bra. Da kjente du det godt i hofte, rygg og beina på bussen hjem, sier han.

LES OGSÅ: Disse er mest salgbare i Viking

Ingen større skadeproblemer

Medisinsk ansvarlig Halvard Grova sier at de heller ikke har merket noen stor forskjell siden de gikk fra gress til kunstgress.

– Vi har mer stabile treningsforhold nå, så du unngår litt de dumme skadene der du sklir eller tråkker over i et hull på gresset. I tillegg er det muligens litt færre taklinger på kunstgress, som gir færre støtskader, forteller Grova som sier at kvaliteten på kunstgresset nå er så bra at forskjellen i slitasje fra en gressbane er minimal.

– Det eneste som kan være en utfordring er når du bytter mellom underlagene, da må du ha litt tilvenning til underlaget. Innendørs er underlaget tørrere, noe som gir mer friksjon og kan føre til at foten henger mer igjen, men det er ikke noe stort problem for oss. Eventuelt justerer vi med litt lettere restitusjon dagen etter kamp, hvis det skulle være nødvendig, sier han.

LES OGSÅ: Inder kommer på prøvespill i februar

Klar økonomisk gevinst

Daglig leder Eirik Henningsen forteller at kunstgresset har svart til forventningene, både på og utenfor selve banen.

– Vi er veldig godt fornøyd. A-laget elsker å trene her ute hver dag, akademilagene våre kan trene og spille her,  det er enklere å arrangere konserter og andre arrangement og alt er rett og slett enklere, sier han.

Henningsen sier det er vanskelig å regne i kroner og øre på akkurat hva kunstgresset har betydd for Viking økonomisk.

– Det har helt klart hjulpet på økonomien, og en vesentlig del av det forbedrede resultatet vi har hatt siden den turbulente høsten i 2017 er på grunn av leieavtalen med kommunen. Kunstgresset hjelper betydelig på å styrke økonomien i Viking,   det er det ingen tvil om, forteller Henningsen.

LES OGSÅ: Må kun selge spillere for to millioner

– Bare fantasien begrenser

En annen ting som hjelper på økonomien er også sommerens stadionkonsert med Bon Jovi.

– Vi har aldri tapt penger på å ha en konsert her, så det er klart at hvis vi får en fast konsert i året er det gode penger for Viking. Vi må fortsatt teste ut den ekstrembelastningen det er for kunstgresset å arrangere en slik konsert, men går det som vi tror er målet å ha en fast konsert av den størrelsen hvert år, sier markedssjef Kjartan Salvesen som sier at det bare er fantasien som setter grenser for Viking.

– For oss i marked er det helt klart store muligheter som åpner seg med dette kunstgresset, og jeg tror det bare vil bli en større oppside jo mer vi lærer oss å bruke det til ulike typer arrangement, sier Salvesen.

Viking har tidligere arrangert motorshow med Henning Solberg og vært inne på tanken om å arrangere et skiskyttershow som det Schalke hver romjul har på sin hjemmebane i Gelsenkirchen.

– Hehe, for det motorshowet måtte vi legge asfalt over gresset, så det kommer vi neppe til å gjøre igjen. Men det er egentlig bare fantasien som begrenser hva vi kan gjøre. Alt er mulig, men vi må heller ikke glemme utgangspunktet vårt, som er å legge til rette for gode fotballkamper med mye publikum, sier Salvesen.

LES OGSÅ: Nedlesset med agenthenvendelser

Mer fra Dagsavisen