Far Haracabos og datter Eva Karachristianidis ved Akropolis prøvekjørte en ny restauranttjeneste fredag – Too good to go. Gjennom en app forhåndsbestiller folk rimelig mat som ellers ville gått rett i bosset. Foto: Kjersti Riiber

Selger maten de ellers ville kastet

Akropolis vil redusere matsvinnet på restauranten. For 40 kroner kan du bestille en rett som ellers ville endt sitt liv i bosspannet.

Akropolis er den første restauranten i Stavanger som deltar i konseptet Too good to go. Gjennom en digital plattform (app eller hjemmeside) kan du bestille rimelige retter hos restauranter, overskuddsmat som ellers ville blitt kastet. Maten henter du selv hos den aktuelle restauranten like før stengetid.

Tror det blir godt mottatt

– Vi har lagt inn ni porsjoner i dag, så får vi se om de blir solgt. Dette er første dagen, så jeg er veldig spent på responsen, sier Eva Karachristianidis ved Akropolis på lanseringsdagen som var fredag.

LES OGSÅ: Maten vi ikke spiser

Det er faren hennes, Haracabos Karachristianidis, som driver Akropolis, men det er Eva som har jobbet mest med Too good to go-prosjektet.

– Jeg har studert miljø- og økologifag, og har i tillegg jobbet på Ivar gjenvinning, så dette prosjektet er veldig i min ånd. Jeg tror det vil bli godt mottatt i Stavanger, sier Eva Karachristianidis.

Hun legger til at i oljebyen Stavanger har man godt av en dreining mot et mer nøkternt forbruk.

– Gjennom denne løsningen får folk en mulighet til å spise god restaurantmat til en billig penge. Samtidig er det flott at vi slipper å kaste maten, sier hun.

Karachristianidis har ikke full oversikt over hvor mye mat som kastes i restauranten.

– Men det blir jo fort noen kilo i løpet av en uke. Tilbehør som poteter og ris, eller enkeltporsjoner av for eksempel moussaka. På søndagene har vi buffé, og da kan vi av og til sitte igjen med en god del mat, sier hun.

Suksess i Danmark

Too good to go startet i Danmark for et halvt år siden.

– Vi har 200 aktører i Danmark, og det er utsolgt for mat hver eneste dag. Med så stor pågang måtte vi bare hive oss rundt her hjemme også, sier Sophie Wiik, daglig leder for Too good to go Norge.

LES OGSÅ: Så mye koster matkastingen

Akropolis er først ut i Stavanger. Nå jobbes det med å få med flere restauranter i ordningen.

– Her når restaurantene ut til andre brukergrupper enn de ellers ville gjort. Too Good To Go passer både for forbrukere som ønsker å skåne miljøet, studenter som vil spare penger og kokken som av respekt for faget sitt ikke har lyst til å kaste mat, sier Wiik.

Mange nye aktører

Det lanseres stadig nye digitale tjenester rettet mot grønt forbruk.

– Det er veldig spennende at det har kommet så mange aktører på dette feltet – noen er rettet mot restaurantbransjen, andre mot dagligvarehandelen. Samtidig er det også en utfordring at det skjer så mye på en gang. Det er vanskelig å få oversikten, sier Ole Jørgen Hanssen, faglig ansvarlig i ForMat – forebygging av matsvinn. Per i dag har man ikke full oversikt over mengden svinn i restaurantbransjen.

LES OGSÅ: Ut mot «best før»-dato

– Derfor kan vi heller ikke si noe om hvor godt slike tjenester som Too good to go fungerer, sier Hanssen.

ForMat gjør kartlegging av matsvinn i Norge fra år til år.

– Flere og flere forbrukere har skjønt at ikke alt må kastes. Du kan bruke sansene til å sjekke mat. Ikke stol blindt på holdbarhetsdatoen, sier Hanssen.

Følg RA på Facebook og Twitter!