Nyheter

Seks tips for ølhunder i München

Det bobler i verdens ølhovedstad. For den som ikke kjenner dragningen mot Münchens folksomme ølhager under oktoberfesten, finnes det små bryggerier med trivelige bakgårder.

Tidlig morgen i München. På det tradisjonelle vertshuset Gaststätte Grossmarkthalle har en kvinnelig servitør i dirndl, den bayerske folkedrakten, akkurat servert to gjester hver sin skummende ølseidel. Jeg ser meg omkring og innser at vi er de eneste som har bestilt kaffe i stedet for øl til frokosten, som består av den tradisjonelle kokte kalvepølsa weisswurst, pretzels og søt sennep.

At frokostpølsa skylles ned med øl, ser ut til å være kutyme i verdens ølhovedstad. Her ligger seks av Tysklands største bryggerier: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner og Spaten-Franziskaner. Det kjente ølhuset Hofbräuhaus lokker tusenvis av turister hver dag. Under oktoberfesten, som er den store begivenheten hvert år, er det snarere hundretusenvis.

Ølentusiaster

München har faktisk ikke sittet i førersetet når det gjelder trenden med mikrobryggerier. Men de siste årene har det begynt å gjære også i områdene rundt de store ølhusene. I skyggen av kjempene og byens mange biergarten finnes det nå flere mindre bryggerier verdt et besøk. Som klosterbryggeriet Andechs, fire mil utenfor byen, eller flyplassbryggeriet Airbräu, som antakelig er verdens eneste i sitt slag.

Selv i de sentrale delene av byen har det dukket opp småskalabryggerier med mer kreative ølsorter. To eksempler er hippe Crew Republic, som har latt seg inspirere av den amerikanske mikrobryggerikulturen, og Giesinger Bräu, som blant annet lager en upasteurisert og ufiltrert hveteøl kalt Märzen.

En årsak til at München ikke har en særlig lang tradisjon for håndverksøl, er at det er dyrt å bo her og vanskelig å finne lokaler for denne typen virksomhet, sier Günther Baumann, en av drivkreftene bak Richelbräu, som er et av byens minste ølhus.

Det ligger i bydelen Neuhausen i vestre München og drives på hobbybasis av en gjeng entusiaster. Ettersom det dreier seg om en fritidsaktivitet, har ikke Richelbräu tillatelse til å selge ølet sitt, men kan ta imot frivillige donasjoner. Det lille bryggeriet ligger i en kjeller i et bolighus fra 1904. Her er det et par rustikke trebord, en vedovn og vegger fulle av gamle ølreklamer og bleke fotografier. Produksjonen er begrenset: Medlemmene lager rundt 100 liter øl per år.

– Vi vil holde oss på dette nivået. For oss handler det først og fremst om å skape en møteplass, et kultursted. Vi har en liten filmsalong og arrangerer musikkvelder – øl er bare en av flere kulturformer vi bier oss til, sier Günther.

Egen biergarten

Günther lar meg smake på et av Richelbräus’ siste eksperimenter: Emmer, laget på den urgamle hvetesorten med samme navn.

– Vi liker å eksperimentere og har forsøkt å brygge øl på det meste: kaffe, mais og banan, for eksempel. Alt har ikke blitt like vellykket, sier han.

I Bayern er ingen ølhus komplette uten en egen biergarten. Derfor har selvsagt også Richelbräu en egen uteservering i den lille bakgården. Det er et utmerket sted å prøve spennende nytt øl på, langt fra støyen og turisthordene i de store ølhagene.

Og skulle du foretrekke kaffe framfor øl, trenger du ikke kjenne deg ensom her.

– Jeg forsøker å holde meg i form, så jeg drikker bare øl etter klokka 18, sier Günther.

(NTB Tema)

Seks tips for ølhunder

1. Gaststätte Grossmarkthalle

Her serveres Münchens beste weisswurst, en tradisjonell kokt kalvepølse. Ifølge tradisjonen skal den spises før lunsj. Mange arbeidere fra området kommer hit for å bestille en klassisk bayersk frokost. Åpent fra klokka 7 mandag-lørdag.

2. Der Pschorr

Stor ølhall og restaurant inne på området til det tidligere kjøttmarkedet ved Viktualienmarkt. Her serveres tafelspitz, wienerschnitzel, leberknödel, käsespätzle og annen husmannskost i kroppsarbeiderporsjoner. Husets øl, Edelhell, brygges i kjelleren og tappes fra tradisjonelle eikefat.

3. Airbräu

I München trenger du ikke forlate flyplassen for å svinge en bayer i en klassisk ølhage. Her finnes nemlig Airbräu, et flyplassbryggeri med en biergarten med plass til 600 gjester, noe som gjør stedet til Europas største biergarten under tak.

Terminal 3, München Airport

4. Tap House

Ølmekka med 400 ulike sorter øl, hvorav 40 på kran, og matchende mat. Tap House har også en egen app der både noviser og ølkjennere kan få hjelp til å finne nye favorittsorter.

Rosenheimer Strasse 108, www.tap-house.de

5. Richelbräu

Et av byens minste bryggerier ligger litt avsides i bydelen Neuhausen, men er verdt et besøk for den som vil oppleve noe annet enn ølkjempene. Richelbräu har vanligvis åpent på lørdager, men det kan være klokt å ringe før besøket.

Richelstrasse 26

6. Augustiner-Keller

En over 200 år gammel biergarten med plass for 5.000 personer. Under de høye kastanjetrærne serveres Augustiner-øl og tradisjonell, bayersk husmannskost. Et bra valg også ved dårlig vær, ettersom man kan sitte inne i de store kjellerhvelvene.

Arnulfstrasse 52

Mer fra Dagsavisen