Sport

Seks fjell på over 2000 meter skiller Kristoff og Paris

For at Alexander Kristoff i det hele tatt skal komme seg til Paris må han, som Napoleon, dra med sin hær over Alpene. Restitusjonen i høyden kan ødelegge drømmen om å gjenta fjorårets bragd på Champs-Élysées.

Følg RA Sporten på Facebook!

På de tre siste etappene i fjorårets Tour de France var det en flat etappe, en fjelletappe og en tempo. Årets utgave derimot gir tre beinharde fjelletapper, med påfølgende restitusjon i høyden, før siste dag i Paris.

– Avslutningen på årets Tour er brutal. Det blir tre harde dager der du skal høyt opp hver eneste dag, og det blir intenst nok å klare å komme seg innenfor tidsgrensen siden de to siste etappene også er veldig korte. Det blir en kjempeutfordring bare å komme seg til Paris, sier trener og stefar Stein Ørn til RA.

LES OGSÅ: Kristoff stivnet på oppløpet da Ewan vant

Klatrefest av dimensjoner

På dagens etappe skal rytterne over Col de Vars (2109m), Col d’Izoard (2360m) og Col du Galibier (2642m). Fredag er det Col de la Madeleine (1746m), Col de l’Iseran (2770m) og Tignes (2113m) som står på programmet, før klatrefesten avsluttes med Roseland (1968m) og Val Thorens (2365m) lørdag.

– Nytt av året er at rytterne ikke skal ned fra høyden, men overnatte i høyden før de skal starte på etappen dagen etter. Det er et helt nytt moment for rytterne å forholde seg til, siden det aldri har vært sånn før, sier Ørn.

Grunnen til at det blir en større utfordring for Kristoff enn de lettere superspurterne er Storhaug-ekspressens vekt og muskelmasse.

– Jo høyere opp du kommer, og jo lengre tid du oppholder deg i høyden desto dårligere blir restitusjonseffekten. Nå skal de overnatte i høyden, slik at rytterne vil bli utsatt for en høydeeffekt. Når Alexander i tillegg har større muskelmasse   vil det gjøre restitusjonen mellom etappene dårligere enn for dem med mindre muskelmasse, som igjen favoriserer spurtere som Elia Viviani, Caleb Ewan og Dylan Groenewegen, forklarer Ørn.

LES OGSÅ: Dette valget avgjør Kristoffs vinnersjanser

Passer væskebalansen

Det gjør selvsagt sitt til at det blir mye vanskeligere for spurterne å komme seg til Paris, og de som skal spurte på Champs-Élysées vil også være mer slitne enn de var i fjor.

– De tre siste dagene før den avsluttende spurtetappen i Paris vil få store konsekvenser for prestasjonene til både Alexander og de andre spurterne, sier Ørn, som forteller at de gjør det de kan for å restituere best mulig under forholdene.

– Væskebalansen i høyden er om mulig enda viktigere å passe på, siden du presser veldig mye væske jo høyere opp i høyden du kommer. Det er en stor trussel, samtidig som også energibalansen må være korrekt. Det at rytterne ikke går i energiunderskudd vet jeg de er veldig opptatt av internt i laget, sier Ørn.

LES OGSÅ: «Derfor kan Kristoff ta en ny etappeseier»

Kjøpte is for å få mer energi

I fjor ville ikke laget gi ham mer mat enn vann og brød, så han kjøpte selv en boks Magnum-is for å skaffe seg mer energi, ifølge Ørn.

– Tidligere har Alexander ofte kommet inn i denne fasen av rittet i energiunderskudd, men i år har laget gått aktivt inn for å tilføre rytterne mer energi for å se om det har en positiv effekt på restitusjonen, sier Ørn.

Kristoff selv ser ikke akkurat fram til de neste dagene.

– Hvis jeg skal vinne i Paris, må jeg først komme meg dit. Vi kan håpe at de andre spurterne må bryte, men de har sett veldig sterke ut i år, sa Kristoff til TV2 etter målgang tirsdag.

LES OGSÅ: Tror knallhard Tour passer Kristoff bra

Mer fra Dagsavisen