Se stort bildegalleri fra Ryfastløpet

Over 7000 mennesker løp 21 kilometer gjennom Ryfast.

Bilde 1 av 47

Lørdag ettermiddag var det duket for verdens første og eneste undersjøiske halvmaraton – Ryfastløpet.

7300 mennesker var klare for å løpe de 21 kilometerne fra Gamlingen i Stavanger til Solbakk i Strand kommune. Deltakerne løp  nedover gjennom Hundvåg- og Ryfylketunnelen før de nådde «bunnen» på 292 meter.

Allerede klokken 11.00 gikk startskuddet for barneløpet. Flere hundre barn var påmeldt og løp løpet som gikk fra tunnelåpningen på Våland i Stavanger og inn i Hundvågtunnelen før de snur og løper tilbake. Totalt var løpet én kilometer langt.

Sondre Oppedal (7) under barneløpet.

En av dem som hadde funnet veien til barneløpet var Sondre Oppedal (7). Han og broren Brian (10) løp barneløpet, før de var klare for å reise til Hundvåg for å heie på mamma Laila og pappa Jan Erik som skulle løpe halvmaraton.

Sondre syntes ikke løpet var tungt, men derimot bare gøy.

Mor og far Oppedal var derimot litt mer skeptiske. De var rimelig sikre på at det kom til å bli tungt gjennom Ryfast.

– Ja, det blir tungt, men spennende. Det er første gang jeg løper halvmaraton i dag, faktisk. Men dette skjer jo bare én gang i livet. Vi kommer aldri til å få oppleve dette igjen, så vi måtte bare melde oss på sier pappa Jan Erik.

– Målet er egentlig bare å komme i mål. Og å fullføre på under tre timer, legger Laila til.

Klar, ferdig – LØP

Klokken 12.00 gikk startskuddet for Ryfastløpet, og første pulje på 500 mann ble sendt avgårde.

I startgropen er TV Vests Jørund Kopren speaker, og sørger for å få både deltakere og tilskuere i godt humør før avgang. Det spilles musikk, det klappes og «det er ikke bare et løp, men også en fest», ifølge Kopren.

Én og én pulje med 500 deltakere forsvinner ned i tunnelløpet, og i det de forsvinner høres det korpsmusikk fra lenger inne som skal sørge for god stemning for løperne.

Heia, heia!

På Hundvåg, langs de 300 meterne i frisk luft, står Hege Løyning Larsen, Frode Larsen, Rolf Winum g Janne Pedersen kledd i rødt, hvitt og blått. De heier, flagger og ringer med bjella når deltakerne suser forbi dem.

Rolf Winum, Janne Pedersen, Frode Larsen og Hege Løyning Larsen heiet for harde livet på Hundvåg.

– Vi blir nok værende her til alle har løpt forbi, ja. Vi gjør dette for å lage stemning, sier Winum til RA rundt klokken 12.30.

– Dette skjer bare én gang i livet, så da må vi bare gi gass, legger Frode Larsen til.

Det er rene 17. mai-stemningen på Hundvåg lørdag ettermiddag; norske flagg, korpsmusikk og salg av kaffe og pølser.

Langs løypa står det tjukt med folk på begge sider av veien, som roper heiarop, ringer med bjeller og holder opp bannere for å heie deltakerne videre gjennom løpet.

Slitsomt!

På Solbakk er det også tilnærmet 17. mai-stemning da RA er innom. I målområdet heies deltakerne de siste meterne inn, det spilles musikk og det hele vises på storskjerm.

På målstreken møter vi Gunnar Aarseth. Han har løpt haugevis av løp, og straks runder han løp nummer 200.

Da RA snakket med ham før start sa han at han gledet seg til det spesielle løpet.

Gunnar Aarseth har snart rundet 200 løp! Ryfastløpet er hans nummer 197.

–  Jeg løper jevnt med halvmaraton i året. Før løp jeg 20 i året, men nå har jeg økt til 25 i året. Målet mitt var å runde 200 på åtte år. Nå går ikke det helt, men det blir 200 på ni år, for nå er jeg bare tre løp unna, sa Aarseth.

Før start trodde Aarseth at utfordringen ville bli å ta det rolig nedover. Målet hans var helt enkelt å komme i mål – noe han klarte.

– Men nå er jeg helt ødelagt i leggene og lårene etter den oppoverbakken, sier han.

– Så, er dette noe du kunne tenke deg å gjøre igjen?

– Kanskje ikke akkurat dette løpet, men flere løp? Ja! Om to uker skal jeg løpe et nytt løp, sier Aarseth og smiler, før han forsvinner i mengden.