Stavanger

Se de elleville tollbeslagene på Sola

Sigaretter, dyr og narkotika fra hele verden smugles gjennom tollen på Sola. Valborg Bishop holder ekstra godt øye med flygingene fra Amsterdam, London og København.

Bilde 1 av 6

Man kan fly direkte til Stavanger fra rundt 30 byer i Europa. Tollerne ved Stavanger lufthavn, Sola konsentrerer seg mest om flyene som kommer fra de store knutepunktene, de såkalte hubbene, ute i Europa.

– Vi gjør flest beslag på rutene fra de store byene i Europa. Rutene Amsterdam, London og København, forteller Valborg Bishop, kontorsjef ved Stavanger tollsted i Tollregionen Vest-Norge.

Årsaken til at hubbene Amsterdam, London og København er ekstra utsatt for smugling, er at de enkelt er tilknyttet resten av verden.Tollerne på Sola er grensevokterne som skal forhindre at ulovlige produkter fraktes inn i Stavanger og landet.

– Reisende forsøker å smugle mye rart igjennom tollen. Alt fra levende fisker, fugler, sjøhester, narkotika og sigaretter, forteller Bishop overfor RA.

Aktuelle land

– England og Tyskland er aktuelle når det gjelder smugling av nye syntetiske stoffer. Sigaretter kommer ofte fra de baltiske landene. Herfra kommer det også mye anabole steroider, forteller Bishop og fortsetter:

– Ulovlige tabletter smugles mye fra Thailand, Asia generelt og India. Tablettbeslagene går i bølgedaler. Narkotika generelt kommer fra hele Europa.

Av narkobeslagene er det hasj som er mest representert. Ellers er det mye sigaretter og øl.

Personene som smugler er både norske statsborgere og utenlandske kurerene.

Ulike typer smuglere

– Vi tar folk som er bosatt lokalt. Vi tar også folk som er bosatt i andre deler av landet, og som reiser til Sola fordi de håper å ikke bli gjenkjent her.

Noen smugler til eget bruk og vinning. Andre er rene «muldyr» for større kriminelle bakmenn og ligaer.

– «Muldyrene» er nederst på rangstigen. Deres jobb er å frakte narkotika fra A til B. Ofte kjenner de ikke bakmennene, sier Bishop.

Tollsjefen på Sola forteller at de har god kontroll på bakmennene.

– Noen har vi god oversikt over. Noen mindre. Det kan være store nettverk. Vi samarbeidet godt med tollere og politiet i Norge og i utlandet. Samarbeidet er godt og vi har temmelig bra oversikt over de ulike ligaene og bakmennene.

Ber folk om å tipse

Bishop vet ikke hvor mye som passerer tollerne i tollen.

– Men det er nok mye som går igjennom uten at vi vet det. Dessverre. Derfor er vi helt avhengige av tips for å bruke ressursene våre effektivt. Vi får en del, men ikke nok. Jeg tror folk vet mye, men de nøler med å tipse. De føler det ikke er nødvendig, eller at det ikke er viktig nok. Husk at den lille informasjonen du sitter på kan være den siste brikken for å få oss til å se det store bildet, sier Bishop.

Mer fra Dagsavisen