Nyheter

Savner at folk tar ansvar for dyrene sine

Robert og Hege-Jeanette er fosterforeldre til tre katter, og savner at folk tar ansvar for dyrene sine. Jan Erik Søndeland (V) ønsker at det utarbeides en dyrevelferdsplan for Stavanger.

I høst tok Robert Wikstrand og Hege-Jeanette Hansen til seg kattunger fra Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren. De hadde tenkt på det en stund, og fant ut at tiden var moden for å bli fosterfamilie.

– Hele livet har jeg sett villkatter springe rundt, og jeg mener vi har et ansvar for dem, sier Hansen, og tror det må en holdningsendring til når det gjelder menneskers behandling av dyr.

– Folk tror det «bare er å skaffe seg en katt». Men så kommer sommerferien, eller man blir lei av den, og så settes den bare ut på gata. Og det er den tankegangen vi trenger å få vekk, sier hun.

Wikstrand er også enig, og mener det burde blitt satt krav til hvem som får lov til å eie dyr.

– Du har tross alt ansvar for et annet liv. Dersom kattene hadde blitt chippet, vaksinert og kastrert, hadde nok mye av problemet vært løst. I tillegg til at folk må ta ansvar, selvfølgelig, sier han.

Informasjon og kunnskap

Også Venstres Jan Erik Søndeland tror det er mye uvitenhet rundt hva det faktisk innebærer å ha et levende dyr.

– Vi har allerede en dyrevelferdslov, men den burde vært bedre på noen områder. Ansvarsområdene framstår som uklare. Hva kommunene skal bidra med er alt for tilfeldig. Derfor vil Venstre ta initiativ til å få laget en kommunal dyrevelferdsplan, sier han.

– Ved å samle saksfeltet i en politisk plan blir det tydeligere hva kommunen skal bidra med, og hvordan samarbeidet skal være med eksterne aktører som Dyrebeskyttelsen, Mattilsynet og politiet, sier Søndeland.

– Vår evne til å ta vare på de svakeste, forteller hvor velutviklet vi er som samfunn. Dyrene har ingen egen stemme. I Stavanger skal vi ta dyrevelferd på høyeste alvor, sier Søndeland.

Givende, men trist

Egil Heine Strand i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren sier organisasjonen er avhengige av frivillige som Wikstrand og Hansen.

– Vi er avhengig av de frivillige, fordi dyrene er avhengige av oss, sier Strand, og legger til at Dyrebeskyttelsen anbefaler alle å kastrere kattene sine.

– Både med tanke på kattepopulasjonen, men også fordi kastrering fører til færre slåsskamper, som igjen fører til færre sykdommer, sier Strand.

Han har ikke tall på hvor mange katter som går fritt, men sier behovet for fosterfamilier er stort, og setter pris på at politikerne nå ønsker å ta tak i problematikken. Det samme er familien på Revheim.

– Det er veldig givende å være fosterfamilie, men samtidig er det trist at det er så stort behov for det, sier Hansen.

– Da kattene kom til oss var de redde og syke. Nå er de friske og lekne, og det er fantastisk givende å se, sier Wikstrand.

Mer fra Dagsavisen