I Sirdal var det mye snø i helgen. Daglig leder, Tarjei Sporastøyl, satser på nok en god dose snø før julaften, så anlegget kan være åpent i julehelgen. Dette bildet er fra forrige helg. Foto: Privat

Satser på juleslalåm i Sirdal

Så langt har ikke værgudene vært på alpinanleggenes side. Men dersom snøen faller før jul, står de ansatte klare. I Sirdal satser de på juleåpent, mens de krysser fingrene for snø i Sauda.

Forrige helg var det sesongåpning i bakken i Sirdal, hvor dobbelttrekket i Ålsheia åpnet. Nå håper daglig leder at julehelgen byr på mye snø, så de kan åpne flere av trekkene. 

– Til helgen er det ventet en meter snø, så da skal vi åpne så mye vi kan. Da satser vi på å åpne stolheisen, Hulderheimen og Ålsheia, sier daglig leder i Sirdal Skisenter, Tarjei Sporastøyl. 

– Hva gjør dere til helgen hvis det ikke kommer snø?

– Det kommer til å komme snø. Det er bare et spørsmål om når, sier Sporastøyl. 

20 millioner kroner i Sirdal

Foreløpig ligger det en god base med kunstsnø i bakken, i tillegg til seks-syv centimeter i terrenget. 

– Kunstsnøen er viktig for å få grunnlaget i løypene. Sammen med natursnø er det oppskriften på en god løype, sier han.

Det siste året har Sirdal Skisenter investert 20 millioner kroner i anlegget, og kan derfor skilte med to nye terrengparker, ny restaurant og bar, ny skiutleie og 15 nye leiligheter som ligger midt i trekket. 

– Dette har vi holdt på med i hele sommer, og nå er vi endelig ferdige. Nå er det bare siste innspurt som gjenstår, og vi håper alt er helt klart til julehelgen, sier Sporastøyl til RA.

Ivrige i Sauda

I Sauda er det foreløpig ingen bakker som er åpne.

– Vi hadde åpent tre helger i november, men så forsvant snøen. Det ligger litt kunstsnø igjen, men vi får ikke produsert mer før det blir kaldere i været, sier daglig leder i Sauda Skisenter, Lars Reidar Fosstveit, til RA. 

Han håper senteret får snø til jul, men sier det ikke er krise dersom de må vente litt til. 

– I fjor kom vi ikke skikkelig i gang før etter nyttår. Det er selvfølgelig kjedelig, for det er jo noe spesielt med hvit jul på fjellet, sier Fosstveit, og legger til at de står klare dersom snøen bestemmer seg for å komme. 

– Vi har allerede vært i drift, så vi er klare til å åpne på kort varsel. Vi er veldig ivrige etter å komme i gang. Jula er kjekkest når det er så travelt at du ikke vet om du rekker hjem til julemiddagen, sier Fosstveit.

Juleåpent i Røldal

– Nå er det to heiser og fem nedfarter som er åpne, noe som utgjør cirka 30 prosent, sier daglig leder av Røldal Skisenter, Oddvar Bratteteig. 

Han sier de har produsert mye kunstsnø, og at det på toppen av bakken ligger rundt 40 centimeter natursnø. 

– Vi regner med å åpne mye mer i løpet av romjulen, for da er det ventet store snømengder. Så da er vi klare til å ta imot fullt hus, sier Bratteteig til RA. 

Han sier han håper på ny rekord når det gjelder omsetning og besøk. 

– Her kan vi garantere juleåpent. Dessuten investerte vi for 40 millioner for to år siden, så hvis været er med oss i år er jeg sikker på at det blir folksomt her, sier Bratteteig.