Sandnes får sin egen veganfestival, Vegan Weekend. I løpet av helgen blir det vegansk mat av alle slag, foredrag, matlagingskurs, smaksprøver og familieaktiviteter. Ekteparet Carsten (i midten) og Jorunn Bonderup står bak det hele. Eirik Lutsi (t.v.) representerer vertskapet, Quality Hotel Residence. Foto: Kjersti Riiber

Sandnes får Vestlandets første veganfestival

De forventer storinnrykk av kostholdsbevisste mennesker i alle aldre. Vegansk mat er i skuddet. Derfor har Sandnes fått sin egen veganfestival – Vegan Weekend 2016.

For tre år siden bestemte ekteparet Carsten og Jorunn Bonderup seg for å bli veganere. 

LES OGSÅ: Veganhovedstaden Berlin

– Det skjedde over natten. Vi kjente ingen andre veganere, og var godt rotfestet i et kjøttbasert kosthold. Men mye har skjedd på disse tre årene. Nå er veganere den raskest voksende forbrukergruppen, sier Carsten Bonderup til RA. 

Med helgens festival vil paret inspirere folk som ønsker å leve grønnere. Det er nemlig ikke så lett i starten, særlig ikke når man som foreldre til tre små barn bestemmer seg for å endre kostholdet helt.

– Det ble litt haltende i starten, men vi bestemte oss raskt for at nå går vi «all in», sier Jorunn Bonderup.

Vil inspirere

– Mye av hverdagen handler om mat. Måten folk lever på i dag er ikke bærekraftig. Skal vi overlevere en klode til neste generasjon, må vi endre enkelte vaner. Denne festivalen skal hjelpe folk til å finne inspirasjon, fortsetter Jorunn Bonderup.

LES OGSÅ: Myndighetene har floppet – selv skapt jodmangel i Norge!

Quality Hotel Residence er vertskap for festivalen.

– Jorunn lanserte ideen om å servere veganske måltider på hotellet. Kjøkkensjefen tente på ideen. Det siste året har vi hatt Vegan Friday siste fredag i måneden, sier Eirik Lutsi, salgssjef i Nordic Choice i Stavanger-regionen.

– Stadig flere tok turen til Vegan Friday. Det inspirerte til Vegan Christmas, som ble kjempepopulært. Hvorfor ikke gjøre det enda større, sier Lutsi som forklaring på hvorfor hotellet har hevet seg på veganertrenden.

Ikke bare bladsalat

I motsetning til hva folk kanskje tror, handler det veganske kostholdet om mer enn grønnfor. Blant aktivitetene denne helgen finner vi blant annet sjokoladesmaking og vinsmaking.

LES OGSÅ: Spis riktig mot diabetes!

– Du skal kunne fråtse i godsaker selv om du er veganer, sier Jorunn og får følge av mannen:

– Mange tror det går i bladsalat. 

Matidealistene kan melde om flere hundre påmeldte før helgen. I tillegg regner de med godt besøk av folk som bare er nysgjerrige på utstillingen og smaksprøvene. Festivalen lokker nemlig med norgeslanseringer av nye matvarer.

For til og med veganere får lyst på pizza og majones innimellom …

LES OGSÅ: Velg mat framfor tilskudd