Nyheter

Sammen mot skjenkereglene

Tom Ur Kjørsvik ønsker at alle i Fargegata skal stå sammen mot utvidede skjenketider på uteserveringen for å unngå rølpefyll i gata.

Følg RA på Facebook og Twitter!

I sommer vedtok Stavanger bystyre at uteserveringen utvides med én time, noe som vil si at det kan serveres alkohol fram til klokken 01.00 på hverdager, og midnatt på søndager. Tom Ur Kjørsvik, daglig leder av Hanekam, synes ikke noe om det nye vedtaket, og ønsker å stenge uteserveringen til samme tid som før.

– Vi skal ha et møte på tirsdag hvor vi skal prøve å få alle i gata til å bli enige om å følge de gamle reglene, og dermed stenge uteserveringen ved midnatt, sier Ur Kjørsvik til RA.

I går sa politioverbetjent Torstein Soma til RA at politiet heller ikke ønsker lenger servering utendørs i Stavanger, i frykt for at det kan generere mer bråk og fyll i gatene.

LES OGSÅ: Politiet er lei av å sitte barnevakt

– Vi skulle gjerne sett en litt mer restriktiv alkoholpolitikk i Stavanger, med tidligere stengetider for å begrense bråk og vold. Utvidede skjenketider er ikke ønsket fra politiets side, sa Soma til RA i gårsdagens avis.

Rølpefyll

Grunnen til at Ur Kjørsvik vil beholde den gamle utendørs skjenketiden er fordi han ikke ønsker rølpefyll i gata.

– Vi synes det er greit å få folk inn den siste timen, så de kan avslutte festen der, sier han.

Han er derimot klar over at ingen kan tvinges til å følge de gamle reglene, men han håper det vil være enighet i gata.

– Det er kjekt om vi kan stå sammen som en enhet i gaten. Det gjør det enklere med en felles ordning, sier Ur Kjørsvik.

Han tror beboerne i Fargegata er negative til å holde uteserveringen åpent lenger, og at de kommer til å klage dersom det skjer.

– Det kan potensielt bli dårlig stemning her, sier han.

Felles profil

Litt lenger bort i gata, hos Bøker og Børst, sier daglig leder Tom Brekke at også de ønsker å finne en felles åpningstid for utestedene i gata.

– Vår plan var i utgangspunktet å følge de gamle tidene, men nå har vi sett at flere har valgt å holde åpent den ekstra timen, så da har vi også gjort det, sier Brekke.

Selv om folk stenger til ulike tidspunkt i dag, tror Brekke de skal klare å finne en felles stengetid for uteserveringen i løpet av møtet neste uke.

– Folk oppfatter Fargegata som én, og derfor er det greit å ha en felles profil. Det gjør det enklere for alle om vi stenger samtidig, sier Brekke, som tror det er fordeler og ulemper ved begge alternativene.

– Logistikkmessig er det lettere å håndtere tidlig stenging, men ved å holde åpent lenger får vi mer tid til å tjene inn pengene vi må betale for den kommunale leien av uteplassen vår, sier Brekke, som nevner at leien koster Bøker & Børst nærmere 80.000 kroner i året.

Både Ur Kjørsvik og Brekke er enige om at ingenting er skrevet i stein, og at dersom flere utesteder i byen velger å holde åpent én time ekstra, blir de nødt til å revurdere sine egne åpningstider.

– På sommerhalvåret kan det nok ha en konsekvens for oss å stenge tidlig, dersom andre stenger sent. Men jeg tar ikke sorgene på forskudd, sier Brekke.

– De kan stenge én time tidligere

Leif Arne Moi Nilsen (Frp) sier at ingen av serveringsstedene trenger å holde uteserveringen åpen til 01.00 hvis de ikke vil. Han sier bransjen har alle muligheter, og at utvidet skjenketid på uteserveringen er det minste problemet i verden.

– Det er veldig enkelt å gjøre noe med. Ingen sier de må skjenke utendørs til klokken 01.00. Det er et tilbud, og det er jo bare å stenge én time tidligere, som de har gjort før, sier Moi Nilsen til RA.

Han sier de har full mulighet til å stenge når de vil, og han synes fleksibilitet er en positiv ting.

– Kanskje utestedene synes det er kjekt når sommeren kommer, at de har mulighet til å holde åpent utendørs én time ekstra. Det vil tiden vise, sier Moi Nilsen.

– Vi har ikke bedt om dette

Herlige Stavanger Restauranter-sjef Arne Joakimsen ønsker heller ikke utvidet skjenketid utendørs.

– Det høres enkelt ut å bare stenge til gamle tider, men det blir ikke like enkelt hvis noen plutselig bestemmer seg for å holde lenge åpent, sier Joakimsen.

Han sier utebransjen i Stavanger står samlet mot de nye reglene, og at det hele må sees i en større sammenheng.

– Vi har ikke bedt om dette, og de fleste er enige i at vi bør stenge uteserveringen ved midnatt, ikke klokken 01.00, sier Joakimsen, og bruker samme argument som politiet: at det kan bli mer bråk dersom serveringen er åpen lenger.

– Vi ønsker å få folk til byen tidligere enn nå, og jeg frykter det vil bli mer fyll og bråk dersom de får sitte ute lenger.

Mer fra Dagsavisen